Irti sokerista - päivä 1

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Mistä kyse 14 päivän Irti makeanhimosta -haasteessa?

Sinulla on nyt seuraavan kahden viikon ajan mahdollisuus haastaa, havainnoida ja tehdä muutoksia suhteessasi sokeriin.

Jätetään kahden viikon ajaksi lisätty sokeri pois ja piilosokerit minimiin (sis. limpparit, energiajuomat ja mehut). Suosituksena on minimoida myös alkoholin käyttö.

Haasteen aikana (erityisesti alussa) ei ole tarkoitus korvata sokeria esimerkiksi keinotekoisilla makeutusaineilla. Käsittelemme kyllä, miten suhtautua erilaisiin makeuttajiin (luonnolliset/keinotekoiset) ja miten löytää itselle sopiva tapa toimia myös haasteen jälkeen.

Haasteessa annetaan keholle kahden viikon aikana kokemus selkeästi vähemmästä sokerin saannista ja tuetaan sinua eri keinoin koko matkan ajan.

Tämä on haaste, joka vaatii sinulta välillä ponnistelua. Kaksi viikkoa on aika, jolloin useimmat saavat riittävästi etäisyyttä makeanhimoon, jolloin omaa haluamaansa linjaa on helpompi toteuttaa myös jatkossa.

Elämäntapojen osalta käydään läpi sopiva ravinto, ruokarytmit, lepo, liikunta ja stressinhallinta. Käsitellään tunnesyömistä, sekä annetaan työkalut ja kyvykkyys oman tilanteen hahmottamiseen ja eteentulevien haasteiden kohtaamiseen.

Toisin sanoen, käymme yhdessä läpi miten voit ennaltaehkäistä ongelmaksi asti muodostuvaa makeanhimoa ja mitä tehdä siinä hetkessä kun makeannälkä herää. Puhumme myös lopuksi elämäntapamuutoksen roolista tässä kaikessa, ja miten haaste sopii tähän kaikkeen.

Miksi makea koukuttaa?

Ihmisellä on luontainen mieltymys makeaan. Lapsi saa heti synnyttyä ensikosketuksen makeaan äidinmaidon muodossa. Yksi ehkä suurimmasta syistä miksi makea koukuttaa on se, että makean syöminen aiheuttaa hyvän olon tunteen.


Sokeri siis vaikuttaa aivojen hyvänolonreseptoreihin ja dopamiini-välittäjäaine tuotanto kiihtyy avoissa, joka sitten aktivoi mielihyvän tuntemuksia. Mennään myös ajassa taaksepäin, niin aikoinaan makean maku on auttanut esi-isiämme tunnistamaan kaloripitoiset ja syömäkelpoisen ravinnon, joka on mahdollistanut selviytymisen.


Voisi siis sanoa, että tiettyyn pisteeseen asti meillä on sisäsyntyinen mieltymys makeaan. Valitettavasti nykyisin kuitenkin meidän luontainen mieltymys makeaan on ongelmallinen, koska sokeria on niin runsaasti tarjolla. Sitä on monissa tuotteissa ja useimmiten sokeri on sellaisessa muodossa, joka ei ravitse elimistöä. Siitä saa ainoastaan turhaa energiaa, mutta ei mitään elimistölle hyödyllisiä suojaravinteita.

Vaikka meillä on luontainen mieltymys makeaan, niin jatkuva makealla herkuttelu on kuitenkin opittua. Mieltymys makeaan ei siis tee meistä makeanhimoisia. Liiallisesta makean syömisestä voi kuitenkin opetella eroon, kun oppii ymmärtämään millaisista tekijöistä oma makeanhimo johtuu ja millä tavoin näihin tekijöihin voi vaikuttaa.

Makeanhimon aiheuttavat tekijät Makeanhimo on usein monen tekijän summa ja Irti Makeanhimosta -haasteen aikana tullaan käsittelemään näitä tekijöitä yksitellen tarkemmin, sekä annetaan vinkkejä ja työkaluja siihen miten voit lähteä taltuttamaan omaa makeanhimoasi.

Melko usein makeanhimo johtuu vääränlaisesta ruokailutottumuksista. Tämä voi tarkoittaa sitä, että ruokailuvälit venyvät liian pitkiksi tai ovat hyvin epäsäännölliset, jolloin verensokeri heittelee pitkin päivää eikä pysy tasaisena. Myös liian vähäinen syöminen erityisesti aamulla ja päivällä voi johtaa makeanhimoon.

Vaihtoehtoisesti ravintorikasta ruokaa ei syödä riittävästi, jolloin elimistö ei saa riittävästi tarvittavia suojaravinteita tai sitten yksittäiset ateriat ovat koostettu väärin. Aterialta voi puuttua proteiinit tai rasvat, jotka taas vaikuttavat makeanhimoon ja verensokeritasoon.

Makeanhimo voi olla opittua tai se voi myös johtua tottumuksesta. Jos esimerkiksi keho on tottunut saamaan aina jonkin jälkiruoan aterian päätteeksi, niin silloin myös makeanhimo herää automaattisesti näissä tilanteissa. Kyse on siis opitusta toimintamallista, eikä varsinaisesti mistään kehon puutostilasta.


Näistä tottumuksista ja opitusta malleista pystyy myös oppimaan pois. Usein makeanhimon taustalla voi myös olla tunnesyöminen, eli makeasta haetaan lohtua mielipahaan taI epäonnistumiseen.


Sokeri toimii hetkellisenä apuna ja saa sinulle hyvän olon tunteen, mutta ei tietenkään poista mielipahan perimmäistä syytä. Vastaavasti herkkuja voidaan käyttää myös palkintona tai itsensä hemmottelussa.

Monille on varmasti tuttua itsensä palkitseminen ruoalla ja herkuilla vaikkapa rankan työviikon päätteeksi. Naisilla myös kuukautiskierrosta johtuva hormonitasapainon muuttuminen voi aiheuttaa himoa hiilihydraatteihin ja makeaan. Herkkuhimo on siis yksi mahdollinen kuukautisia edeltävä PMS-oire ja noin 80-90% naisista kokee tämän ennen kuukautisia.
Tarkkaa syytä PMS-oireille ei tiedetä, mutta sen arvellaan johtuvan keltarauhashormonin eli progesteronin erittymisestä kuukautiskierron loppupuolella, joka sitten vaikuttaa aivojen välittäjäaineiden kuten serotoniinin aineenvaihduntaan.

On myös todettu, että kuukautiskierrolla on vaikutusta kylläisyyshormoni leptiinin. Voi siis olla, että leptiinin toiminta on epätasapainossa juuri ennen kuukautisia eikä aivot saa tällöin viestiä elimistön kylläisyydestä.

Liiallinen makean syöminen voi myös olla seuraus unenpuutteesta ja stressistä. Nämä molemmat lisäävät makeanhimoa ja aiheuttavan sen, että sorrumme helpommin syömään nopeita hiilihydraatteja ja erityisesti juurinkin sokeria.

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta liikunta voi auttaa makeanhimon hillitsemisessä. Liikunta nimittäin lisää mielihyvähormonien kuten endorfiinien tuotantoa ja pitoisuuksia kehossa. Liikunta todennäköisesti myös lisää positiivisia tunteita, sekä vähentää stressiä.

Näillä kaikilla on suuri merkitys makeanhimon vähentämisessä. Ympäristö voi myös vaikuttaa ihmisen makeanhimoon ja mieliteon voi laukaista tietty aika, paikka, tilanne tai seura. Tällä siis tarkoitetaan sitä, että erilaiset sosiaaliset tilanteet voivat lisätä makeanhimoa tai aiheuttaa turhaa sokerin syömistä.

Ruokavaliovinkit makeanhimon taltuttamisen tueksi Näiden kahden viikon aikana on tarkoitus astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja haastaa itsensä olemalla ilman sokeria.

Oikeanlainen ruokavalion tukee sinua tässä haasteessa ja tulemme käymään tämän 14 päivän aikana tarkemmin läpi millainen on makeanhimoa ennaltaehkäisevä ruokavalio on, mutta nyt ensimmäisenä päivänä on kuitenkin hyvä antaa jo pääpointit avuksesi, joihin voit heti kiinnittää huomiota.

*Makeanhimon hillitsemisessä yksi tärkeimmistä asioista on säännöllinen ruokarytmi ja riittävä syöminen.

*Auttaa jos syö noin 3-4 välein, eikä jätä aterioita väliin. Tällä tavoin saat pidettyä verensokerin mahdollisimman tasaisen pitkin päivää.

*Syö riittävästi proteiinia ja tähtää siihen, että jokaisella aterialla olisi jotakin proteiinia.

*Tämän lisäksi syö hyviä rasvahappoja ja runsaasti erilaisia kasviksia, juureksia, marjoja ja kohtuudella hedelmiä.

*Riittävä kuidun saanti nousee isoon rooliin makeanhimo taltuttamisessa, joten muista kiinnittää kuidun saantiin huomiota.

*Nestehukka voi myös ilmetä mielitekoina, joten muista juoda noin 1,5-2 litraa vettä vuorokaudessa.

Näistä kaikista edellä mainituista tulee lisätietoa haasteen edetessä.

Ensimmäisenä päivän tehtävä on sokerin vähentämisen lisäksi miettiä omaa lähtötilannetta ja tavoitteita.

*Mitä tarvitsee seuraavan 14 päivän aikana tapahtua, jotta voin todeta tämän olleen hyödyllinen kokemus?

*Mitkä ovat minun pitkän aikavälin tavoitteet?

*Miksi haluan tavoitteiden toteutuvan? Miten hyödyn niistä?

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>