Irti sokerista - päivä 11: Keinotekoiset makeutusaineet

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Mitä kuuluu? Aloita palauttamalla tavoite mieleen 🙂

---------------

Keinotekoiset makeutusaineet

Keinotekoiset makeutusaineet ovat täysin kalorittomia tai hyvin vähäkalorisia makeuttajia. Tunnetuimpia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami K, sakariini ja suklaroosii. Näiden lisäksi nykyään monet käyttävät steviaa tai sitten sokerialkoholeja kuten ksylitolia (koivusokeri) tai erytritolia (karppisokeri).

Keinotekoiset makeutusaineet herättävät paljon mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Osa asiantuntijoista ei suosittele korvaamaan sokeria keinotekoisilla makeutusaineilla, koska ne voivat pahentaa makeanhimoa entisestään. Tämä perustuu siihen ettei silloin pyritä pääsemään makeanhimosta eroon, vaan pyritään ainoastaan korvaamaan sokeri, sekä ne voivat häiritä kylläisyyden tunteeseen vaikuttavien hormonien toimintaa. Makeutusaineet eivät kuitenkaan ole vaaraksi terveydelle, koska kaikki markkinoilla olevat makeutusaineet ovat tutkittu tarkasti ja ruoissa ei ole sellaisia määriä, jotka vaikuttaisivat haitallisesti terveyteen.

Irti makeanhimosta -haasteen aikana emme suosittele vaihtamaan tai korvaamaan lisättyä sokeria keinotekoisilla makeutusaineilla, koska nyt on tarkoitus päästä makeanhimosta eroon tai vähintään saada sitä hillittyä. Jatkossa voit sitten itse päättää haluatko käyttää makeutusaineita vai vaihdatko valkoisen sokerin mieluummin luonnollisempaan lähteeseen kuten hunajaan, kookossokeriin, taateleihin jne.

Me Muutos -valmennuksessa suosittelemme käyttämään aina mieluummin puhtaita ja luonnollisempia lähteitä kuin keinotekoisia makeutusaineita. Käymme tarkemmin läpi näitä asioita haasteen kolmantenatoista päivänä kun käsitellään millä tavoin voi herkutella ilman valkoista sokeria. Muista kuitenkin, että mitä tahansa makeuttajaa käytät, oli se sitten hunaja, sokeri tai makeutusaine niin määrät tulee pitää kohtuullisena. 

Seuraavaksi hieman lisää steviasta, erytritolista ja ksylitolista sokerin korvikkeena. Nämä ovat ne kolme joita suosittelemme, jos haluaa makeutusaineita kokeilla.

Stevia

Steviaa on käytetty maailmalla jo pidempää esimerkiksi Japanissa, Kiinassa ja Brasiliassa. Se on Stevia-kasvin lehdistä valmistettu kaloriton makeuttaja ja se on 300 kertaa makeampaa kuin tavallinen kidesokeri. Kannattaa suosia mahdollisimman laadukasta tuotetta. Jos mahdollista, niin kannattaa mieluummin käyttää vihreän väristä steviaa kuin teollisesti valmistettua valkoista jauhetta. Steviassa on helposti kitkerä sivumaku, joten tästäkin syystä valitse laadukas tuote.

Sokerialkoholit

Erytritoli (Karppisokeri)]

Erytritoli eli karppisokeri on rypälesokerista luontaisen käymisprosessin avulla valmistettua puhdasta erytritolia, joka on kaloriton sokerialkoholi (eli eräänlainen polyoli, kuten vaikka ksylitoli, sorbitoli tai glyseroli). Sitä löytyy myös luontaisesti pieniä määriä eri hedelmistä.

Erytritoli on kaloriton, mutta maistuu lähes yhtä makealta kuin tavallinen kidesokeri mutta ei nosta verensokeria samalla tavalla. Sopii myös ominaisuuksiltaan leivontaan hyvin.

Erytritolia pidetään yleisesti ottaen turvallisena ja hyvin siedettynä makeutusaineena.

Ksylitoli (Koivusokeri)

Koivusokeri eli ksylitoli on sokerialkoholi, jota on luontaisesti kasveissa, sekä pieni määrä useissa syötävissä hedelmissä. Koivusokeri valmistetaan koivun kuituaineesta (ksylaani).

Koivusokerin glykeeminen indeksi on vai 7, joten se kohottaa verensokeria hyvin hitaasti. Koivusokerin makeus vastaa valkoisen sokerin makeutta ja sitä voi käyttää tavallisen sokerin tapaan. Se on myös rakenteeltaan samanlainen kuin tavallinen sokeri, se kestää kuumennusta hyvin ja sopii siten leivontaan mainiosti.

Ksylitoli myös edistää hampaiden terveyttä. Ksylitoli ei imeydy kuin osittain suolistossa, joten tästä syystä se voi aiheuttaa joillekin ihmisille laksatiivisia oireita. Ksylitolin sietokyky on hyvin yksilöllinen, joten sinun tulee testata sopiiko se itsellesi.

------------

Mitä kokemuksia sinulla on erilaisista makeutusaineista? Onko suosikkeja tai vinkkejä aiheeseen liittyen?

Oikein mukavaa päivää!

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>