Irti sokerista - päivä 12: Ravintolisät ja muut ruokavinkit

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Kuinka haaste etenee? Palauta mieleen alkuperäinen tavoite ja käy sitten päivän aiheen pariin.

----------------------

Auttavatko ravintolisät makeanhimon hillitsemisessä?

Osa on ehkä nähnyt markkinoilla erilaisia ravintolisiä tai luontaistuotteita, joiden sanotaan auttavan makeanhimoon. Näiden vaikutusta makeanhimoon on kuitenkin tutkittu todella vähän, eikä siitä ole varsinaisesti juuri tieteellistä näyttöä. Ehkä tulevaisuudessa tiedämme enemmän.

Katsotaan kuitenkin seuraavaksi pari ravintolisää, joiden sanotaan auttavan makeanhimon hillitsemisessä, sekä moni on kokenut saavansa niistä apua.

Kromi

Kromi on ehkä tunnetuin ravintolisä, jonka sanotaan auttavan makeanhimoon ja nousee usein esille makeanhimoon liittyvissä keskusteluissa. Kromin pääasiallinen tehtävä on edistää aineenvaihduntaa ja insuliinin toiminnan tehostaminen.

Tutkimuksissa on myös todettu, että suomalaisten kromin saanti ravinnosta on melko vähäistä. Moni kokeekin kromin nauttimisen vähentävän makeanhimoa. Halutessasi voit kokeilla kromia auttamaan sinua makeanhimon hillitsemisessä.

5-HTP

Aivojen välittäjäaine serotoniini säätelee ruokahalua. On todettu, että matala serotoniinitaso lisää halua syödä nopeasti mielihyvää tuottavia ruokia kuten nopeita hiilihydraatteja ja makeaa. Nämä ruoat nostavat hetkellisesti serotoniinitasoja, mutta valitettavasti serotoniinitasot laskee nopeasti niiden nauttimisen jälkeen.

5-HTP (hydroksitryptofaani) on luontainen aminohappo, jota esiintyy vain ihmiskehossa ja sitä saadaan L-tryptofaanista. Osa verenkiertoon imeytyneestä 5-HTP:stä kulkeutuu aivoihin, jossa se sitten muuntuu serotoniiniksi, eli se auttaa kehoa tuottamaan enemmän serotoniinia.

Muut ruokavinkit

Tietyillä ruoka-aineilla voi olla makeanhimoa vähentävä vaikutus, eli näiden ruoka-aineiden lisääminen ruokavalioon voi tuoda sinulle helpotusta. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi kaneli, kurpitsa, bataatti, porkkana, kaura, pähkinät, ja avokado.

Kanelin sanotaan vähentävän makeanhimoa, koska kaneli auttaa säätelemään verensokeria tehokkaasti. Kanelin suhteen kannattaa kuitenkin huomioida, että se sisältää kumariinia. Kumariini on maksalle myrkyllinen aine, joten kanelia ei saa käyttää liikaa. Kannattaa myös suosia ceylon-kanelia, koska se sisältää kumariinia vain hivenen. 

Bataatti, kurpitsa ja porkkana ovat makeita, joten ne auttavat tasaamaan verensokeria. Avokado ja pähkinät antavat kehollesi tärkeitä hyviä rasvahappoja ja kuitua, jotka auttavat pitämään sinut kylläisenä ja verensokerisi tasaisena.

Tryptofaani nimistä aminohappoa tarvitaan serotoniinin muodostukseen, joten tryptofaanin lisääminen ruokavalioon voi tukea kamppailussa makeanhimoa vastaan. Hyviä tryptofaanin lähteitä ovat muun muassa kalkkuna, kana, maito, kotijuusto, kananmunat, kokojyvätuotteet, tumma riisi, linssit, seesami-, kurpitsan-  ja auringonkukansiemenet, sekä erityisesti mantelit.

Esimerkiksi jos sinua vaivaa iltapäivällä makeanhimo, niin kokeile seuraavalla kerralla syödä välipalaksi vaikkapa annos jogurttia, pähkinöitä ja marjoja.


------------

Pohdittavaksi: Oletko huomannut ravintolisien vaikutusta omaan makeanhimoon?

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>