Irti sokerista - päivä 3: Miten ympäristö vaikuttaa

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Millä tavoin ympäristö vaikuttaa makeanhimoon?

Ympäristömme vaikuttaa meihin ja meidän päätöksiin enemmän kuin uskoisi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ulkoiset tekijät vaikuttavat syömiskäyttäytymiseen jopa enemmän kuin biologiset tekijät. Tällä siis tarkoitetaan sitä, että erilaiset sosiaaliset tilanteet, joka kadunkulmasta löytyvät pikaruokaravintolat tai mainokset voivat helposti aiheuttaa turhaa syömistä ja makeanhimoa.

Jos esimerkiksi töissä jatkuvasti tarjotaan makeaa, niin sitä tulee helposti ottaneeksi kakkupalan, vaikka ei edes tekisi mieli. Myös ympärillä olevat ihmiset voivat vaikuttaa siihen ettet viitsi kieltäytyä herkuista, koska kieltäytyminen valitettavasti hyvin usein herättää oudoksuntaa tai aloittaa kysymystulvan siitä miksi kieltäydyit pullasta.

Juhlissa usein on myös tarjolla runsaasti erilaisia herkkuja, joten kannattaa etukäteen jo syödä ravitse ja terveellinen ateria tai ainakin valmistautua tietoisesti, että herkkuja on varmasti tarjolla. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä ettei herkkuja saisi juhlissa ottaa, mutta tämä on asia jota kannattaa miettiä.

Liian nälkäisenä tulee helposti syötyä liikaa, joten älä mene juhliin nälkäisenä. Kannattaa myös aina panostaa niihin omiin suosikkeihin tai valita muutama laatuja mitä syö, jolloin ei tule niin helposti myöskään syötyä liikaa.

Puoliso mukaan

Jos elät parisuhteessa, toinen osapuoli on saattanut olla läsnä sokerikoukussa kanssasi jo vuosien ajan. Olette mahdollisesti nautiskelleet herkuista yhdessä ja se on saattanut olla merkittävä osa yhteistä vapaa-aikaanne.

Nyt tämä yhteinen tekeminen saattaa olla vaarassa tämän haasteen tai uuden elämäntavan vuoksi. On hyvä huomioida, että kumppanillesi voi tulla mieleen, että rentoutumisen tai yhdessäolon hetket saattavat olla jollain tapaa uhattuna. Puhutaan miten asiaan voi suhtautua.

Kerro aikomuksesi

Kerro avoimesti mitä aiot ja miksi. Ei välttämättä kannatta puskea päälle tylysti todeten, että “teen sen riippumatta siitä mitä ajattelet”. Edellä mainittu voi aiheuttaa kitkaa hankaloittaen onnistumistasi seuraavien viikkojen aikana.

Tekemäsi muutokset syömiseen vaikuttavat myös kumppaniisi, joten heidän huolensa saattavat olla jossain määrin aiheellisia.

Nyt on viimeistään hyvä ottaa kumppani keskusteluun ja kertoa mitä olet tekemässä. Yleensä asiat menee kahdella eri tavalla: kumppani innostuu lähtemään mukaan tai asia ei häntä kiinnosta.

Kumppani lähtee mukaan. Jes, hieno homma, yhdessä tekeminen on helpompaa ja mukavampaa. Voitte yhdessä tehdä mahdollisia muutoksia ruokavalioon, jotka tukevat onnistumista. Toimitte samalla toisillenne tukijoina ja tsemppareina. Voitte sopia, että ei esimerkiksi aiheuteta toiselle kiusausta ostamalla kotiin herkkuja jos niin on yhteisesti päätetty.

Jos toiselle tulee huono päivä tai asiat alkavat lähteä lapasesta, toinen sitoutuu olemaan “hyppäämättä kelkkaan”. Voitte yhdessä todeta, että nyt kävi näin, nollataan tilanne ja jatketaan siitä mihin jäätiin.

Kumppani ei innostu asiasta. Tämä on hyvin yleistä, ei huolta. Todella usein monen asian tarvitsee olla kohdillaan, jotta syntyy aito innostus alkaa tekemään jotain niinkin vaativaa kun elämäntapamuutos. Sinä päivänä kun sinä olet intoa täynnä, kumppanisi ei välttämättä ole vielä valmis.

Tähän voi liittyä monia asioita. Herkuttelu saattaa olla merkittävä osa yhteistä aikaa. Makea saattaa myös olla merkittävä mielihyvän tai energian lähde arjessa.

Kenties kumppani saattaa pelästyä, että mitä jos sinä teet ison elämäntapamuutoksen tai pudotat painoa ja pian hän ei enää kelpaakaan sinulle. Edellä mainitussa ei tavallaan ole mitään järkeä, mutta näin joku saattaa ajatella.

Voit kertoa puolisollesi, että hän on sinulle tärkeä ja sinä teet tämän ainoastaan oman terveytesi ja jaksamisesi vuoksi. On hyvä vakuuttaa, että pystytte aivan varmasti löytämään tarvittaessa uusia tapoja viettää aikaa tai nautiskella elämästä.

On usein hyvä mainita, että luultavasti nyt haetaan tietynlaista kultaista keskitietä ja kohtuutta asian suhteen. Tämä ei välttämättä tarkoita, ettette enää koskaan syö mitään “hyvää” yhdessä. Tai kenties “hyvän” käsite tai annosten määrät muuttuvat matkan varrella.

Nyt on mahdollisuus löytää uusia yhteisiä tapoja viettää aikaa yhdessä. On kyseessä sitten lenkkiseura tai jonkun uuden yhteisen harrastuksen löytäminen, kuten vaikka tanssitunnit, kirjakerho tai mikä nyt molempia saattaisi kiinnostaa.

Auttaa jos pystyy löytämään positiivisia asioita ja hyötyjä tästä tässä hetkessä, kuin myös pidemmällä tähtäimellä. Tärkeintä on saada vältettyä ajatusta, että nyt on kyseessä “loppuelämä kärsimystä ja rajoittamista” 🙂

Loppujen lopuksi tärkeintä on laittaa itsesi keskiöön. Olennaisinta on tehdä se minkä tiedät itsellesi tärkeäksi huolimatta puolisosi suhtautumisesta. Jokaisella on vapaus valita ja tehdä terveydelleen suotuisia tekoja.

Useimmiten kun kumppanisi ajan kuluessa näkee miten sinun olotilasi kehittyy, saattaa hänkin inspiroitua asiasta. Yleensä oma esimerkki on paras keino innostaa toista mukaan.

Etene omaan tahtiin. Ainoa asia, mistä voit päättää on sinun oma toimintasi. Tee olosuhteidesi mukaisesti. Jos kumppanisi ostaa jotain sellaista kotiin, mitä et halua syödä, tämä on mahdollisuus harjoitella itsehillintää. Aluksi se ei ole helppoa, mutta siinä kehittyy ajan kanssa kun oma suhde makeaan muuttuu ja saat työkaluja mielitekojen kohtaamiseen.

Jos sinä vastaat ruoanlaitosta, voit helpommin vaikuttaa ruokavalintoihin. Kannattaa panostaa hyviin makuihin, jotta ruoasta ei tule “liian terveellistä”, tai tylsää ja kelpaa myös toiselle.

Jos kumppani vastaa ruoanlaitosta, voit toki esittää pyyntöjä ja katsoa löydättekö sopivan kompromissin. Aluksi voit keskittyä niihin ruokahetkiin, joihin voit vaikuttaa kuten esimerkiksi aamiaiseen, välipaloihin tai esim. työpäivän lounaaseen.

Tärkeintä on kohdata toinen myötätunnon ja rakkauden kautta. Ymmärtää, että muutos usein pelottaa. Vakuuta siis kumppanisi, että hän on sinulle tärkeä ja teet tämän oman terveytesi takia.

Kohtelias kieltäytyminen

Jokainen kohtaa silloin tällöin tilanteita, jossa joudut vastustamaan kiusausta kun sinulle tarjotaan jotain, mitä et haluaisi syödä. Kyseessä voi olla kumppani, ystävä, työkaveri tai muu tuttu, joka päätyy tietoisesti tai tietämättään tarjoamaan sinulle jotain minkä syömistä haluat välttää.

Joskus esimerkiksi halutaan itselle “rikoskumppani” herkutteluun, kun taas toisinaan se on vain tapa laittaa jotain makeaa pöytään kun tulee vieraita kylään. Joskus toiset voivat pahoittaa tästä kieltäytymisestä mielensä, vaikka se ei millään liity heihin, vaan on osa sinun omaa hyvinvoinnin edistämistä. Oli kyse mistä tahansa, seuraavaksi muutamia vinkkejä kohteliaasti kieltäytymiseen.

Sano suoraan. “Ei kiitos, olen nyt mukana 14 päivän haasteessa, jossa pyrin käsittelemään suhdettani makeaan.”

Ota vaikeatkin asiat puheeksi. “Hei kulta, minulla on nyt menossa tämä haaste, joten sopiiko, että ei pidetä näitä keksejä/herkkuja tässä näkyvillä kun se nostaa mielitekoja?”

Sano vain “ei kiitos”. Aina ei tarvitse sanoa syytä. Jos sinulle tarjotaan jotain, voit vain sanoa “ei kiitos” ja jatkaa mitä olit tekemässä. Jos tarjous uusitaan, voit vaikka sanoa “ei kiitos, minun ei juuri nyt vain tee tuota mieli.”

Kuvailet tilannettasi. ”Nyt on ollut niin hyvä olo, kun olen enemmän kiinnittänyt huomiota ruokavaliooni, jotta ainakin pari päivää vielä jatkan samalla linjalla ja katson, miten se kehittyy. Hyvältä nuo (tarjoamasi herkut) kyllä näyttävät, mutta minulle ei tänään kiitos.”

Ihastele. “Onpas herkullisen näköinen kakku. Harmi, että söin jo itseni niin täyteen pääruokaa, että pärjään nyt on hyvä olla.”

Nyt on hyvä. “Ota nyt kunnolla!”, niin siihen voi vastata: “Otan vain tämän verran, koska se on nyt sopiva määrä minulle.”

Ennakoi tilanne. Kuvitellaan, että olet menossa vaikka illalla ystävien kanssa syömään, tai vaikka kylään. Voit etukäteen pohtia mitä tilanteita voi tulla eteen, ja kuinka voit reagoida niihin.

Esimerkiksi:

Joku sanoo:

“Sinulla menee hienosti tämän haasteen suhteen, olet ansainnut palkinnon, ota vähän!”

Vastaus:

“Kiitos, jotenkin se ei vain nyt tunnu oikealta ratkaisulta. Parempi, että jätän väliin tällä kertaa.”

Joku sanoo:

“Eikö tekemäni pulla enää maistukaan?”

Vastaus:

“Kyllä sinä tiedät, että minä pidän sinun leipomuksista. Kysymys ei ole lainkaan siitä. Minä olen nyt vain mukana tässä haasteessa, joten katsotaan taas tilannetta seuraavan kerran kun leivot.”

Olennaisinta on oppia ja harjoitella kieltäytymistä ja oman tahdon ilmaisua. Luonnollisesti kannattaa pyrkiä siihen, että ei loukkaa toista olemalla tarpeettoman tyly. Sokerista irtautumisessa tai sen kulutuksen vähentämisessä on haastetta ihan riittämiin itsessään, joten toisten mieliksi ei ole missään nimessä hyvä alkaa mitään syömään.

Siivoa kaapit ja laita ruokaa kotona

Ensimmäiseksi kannattaa lähtee liikkeelle siitä, että siivoat keittiönkaapit. Käy läpi mitä kaikkea makeaa sinulta löytyy kaapeista ja pakkasesta. Näistä kannattaa hankkiutua eroon, eikä kotona kannata pitää herkkuja vieraita odottamassa. Mitä enemmän sinulla on kotona makeaa, sitä helpommin niihin sortuu.

Jos esimerkiksi katsot telkkaria ja siellä pyörii kokoajan karkkimainos, niin tämä saattaa laukaista mieliteon. Jos kotona kuitenkin on vain terveellisiä vaihtoehtoja, niin silloin turha herkuttelu jää välistä. Jos sinulle tulee yllätysvieraita, niin heillekin voi tarjota jotain terveellisempiä vaihtoehtoja. Emme kannusta ruokahävikkiin, joten voit vaikka viedä herkut ystävällesi tai jonnekin varaston perukoille, joista niihin käsiksi pääseminen vaatii merkittävää vaivannäköä.

Toinen asia on, että kannattaa pyrkiä valmistamaan ruokaa ja herkkuja mahdollisimman paljon itse. Näin tiedät tasan tarkkaa mitä raaka-aineita niissä on käytetty. Jos kokkaaminen ei ole lempipuuhaasi, niin aloita hyvin yksinkertaisista ja nopeista resepteistä.

Tämän haasteen aikana esitellään myös vinkkejä terveellisempään herkutteluun, joten sieltä tulet varmasti saamaan uusia vinkkejä millaisia tuotteita kotona kannattaa pitää.

Päivän toiminta-askel

Keskustele kumppanisi kanssa ja harjoittele herkuista kieltäytymistä. Käy keittiön kaapit läpi ja hankkiudu herkuista. Mieti myös aiheuttaako ympäristö esimerkiksi sosiaaliset tilanteet tai jotkut tietyt hetket makean syömistä.

Tuleeko sinulle mieleen tapoja miten voit kohteliaasti kieltäytyä, jos joku tarjoaa sinulle jotain mitä et halua syödä?

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>