Irti sokerista - päivä 4: Tunnesyöminen ja sabotoivat ajatukset

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Mitä on tunnesyöminen?

Varmasti jokainen meistä on joskus tunnesyöjä ja on ollut hetkiä, kun joko hemmottelee itseään herkuilla tai vastaavasti sydänsuruja on korjattu jäätelöllä. Monesti ruokaan liittyy myös paljon tunteita ja ruoka on usein iso osa jokapäiväistä elämää.

Ruoalla juhlistetaan tilanteita tai tapahtumia, esimerkiksi kakkua syödään syntymäpäivien kunniaksi tai kavereiden kanssa keräännytään ruokapöydän ääreen viettämään yhteistä laatuaikaa. Ruoka tuo iloa ja nämä hetket ovat osa elämää, eivätkä vielä muodosta ongelmaa.

Mutta mitä sitten se varsinainen tunnesyöminen tarkoittaa ja milloin voidaan ajatella, että tunnesyöminen muuttuu ongelmalliseksi? Keskeistä tunnesyömisessä on se, että syömisellä käsitellään omia tunteita, eikä niinkään syödä nälkään ja sen poistamiseksi. Eri henkilöillä tunnesyöminen voi esiintyä eri tavoin - joku palkitsee aina hyvät suoritukset ruoalla, joku syö stressiin, suruun, pahaan oloon, yksinäisyyteen tai tylsyyteen.

Usein tälläisissä tilanteissa tunnesyöjä ei osaa tai tiedä miten muuten voisi käsitellä tunteitaan, joten syömisestä voi muodostua pakokeino, jolla pääsee hetkellisesti karkuun ikäviä tuntemuksista.

Karkeasti voisi sanoa, että tunnesyöminen on ongelma silloin kun se on toistuvaa ja se on isossa roolissa omien tunteiden käsittelyssä. Jos miettii onko jokin asia ongelma, niin yleensä jo siinä vaiheessa se on ongelma. Usein myös syömisen jälkeen tunnesyöjä potee huonoa omatuntoa tai häpeää syömisestään, niin tällöin voidaan jo ajatella ettei suhde syömiseen ole täysin kunnossa.

Useimmiten myös se millaisia ruokia tunnesyömisen aikana syödään eroaa siitä, mitä tavallisesti syödään, eli yleensä tunnesyöjä valitsee sellaisia vaihtoehtoja, joita yleisesti ottaen ajatellaan epäterveellisinä vaihtoehtoina ja kielletään itseltään.

Mitä tehdä kun tunteet ohjaavat syömään tai ajatukset sabotoivat valintojasi?

Tunteiden ohella myös ajatuksillamme on iso rooli siinä miten ja mitä syömme. Monesti muuttaessa omia ruokailutottumuksia jossain vaiheessa mieli alkaa tehdä tepposia. Aivan kuin tyhjästä ilmestyy ajatuksia kuten:

"Ei minulla ole aikaa perehtyä tähän terveelliseen syömiseen" tai

"Ei kai se ole niin tarkkaa, otan vaan vähän ja aloitan huomenna..." tai

"Ei minusta ole tähän, ei vain tahto ja jaksaminen riitä." tai

"Antaa olla, aloitan uudestaan ensi kuussa."

Näitä ajatuksia seuraa usein myös joku tunnetila, joka voimistaa näiden ajatusten otetta sinusta.

Saattaa tuntua, että on olemassa joku muutoksen vastavoima, joka koittaa taivutella sinua takaisin vanhoihin tapoihin. Tämä on varsin yleistä erityisesti jos olet käyttänyt ruokaa tunnepuolen tarpeiden täyttämiseen. Alat pian huomata, että jokaisessa hetkessä läsnä oleva ajatus on mukana luomassa tunnetta.

Lyhyt esimerkki ajatusten voimasta. Jos nyt saisit puheluun, jossa joku kertoo, että sinun autosi on varastettu, sinut valtaisi luultavasti sekoitus erilaisia tunteita kuten vihaa, surua ja epätietoisuutta.

Tämä ajatus (auto varastettu) muokkaisi vahvasti kokemustasi nykyhetkestä epämielyttävämpään suuntaan. Mitä sitten tapahtuisi jos viisi minuuttia myöhemmin saisit puhelun, jossa kuulisit, että kaupunki olikin joutunut hinaamaan autosi naapurikadulle äkillisen vesiputkirikon vuoksi?

Luultavasti kokisit välittömästi helpotuksen tunteen ja aikaisemmat tuntemukset häviäisivät. Mikään muu ei muuttunut noiden reilun viiden minuutin aikana kuin ajatuksesi. Joka hetki me elämme tunnetilassa, joka muodostuu meidän ajatuksistamme.

Erinomainen tapa kohdata meitä sabotoiva ajatus on huomioda se sellaisena kuin se on, eli ajatuksena. Meillä on päivän mittaan paljon ajatuksia, jotka eivät ole totta. Usein ajatuksen huomioiminen riittää nollaamaan tilanteen.

Käänteinen ajatus

On myös mahdollista nopeattaa tätä prosessia. Voit luoda käänteisen ajatuksen jokaista sinua sabotoivaa ajatusta kohtaan ja huomioida miten se vaikuttaa tunnetilaan, sekä pidemmän tähtäimen arjen ruokavalintoihin ja tekoihin.

Askel 1: Huomio ajatus tai tunnetila. Huomioi mikä sinun tunnetilasi on. Oletko surullinen, iloinen, vihainen, turhautunut tai vaikka tylsistynyt? Mitä ajatuksia sinun päässäsi pyörii juuri nyt?

Kun mielesi koittaa vakuuttaa, että “nyt tarvitaan suklaata ja ÄKKIÄ”, rauhoita tilanne. Vaikka mieliteko tuntuu ylitsepääsemättömän kovalta ja samalla nousee pelko, että pystytkö vastustamaan tätä, rauhoita hetki vaan huomioimalla mitä tapahtuu.

Sinun ei tarvitse taistella sitä vastaan. Huomioi vain mitä tapahtuu: "taas tuo sama ääni on läsnä". Kokeile pystytkö huomaamaan mitä tuo pään sisäinen ääni koittaa vakuuttaa sinua tekemään?

Askel 2: Luo vastakkainen ajatus. Kun olet huomioinut sinua sabotoivan ajatuksen, luo uusi vastakkainen ajatus, joka ohjaa sinua sinua eteenpäin kohti tavoitettasi.

Esimerkiksi "Osoitan keholleni rakkautta antamalla sille sen kaipaamaa ravintoa." tai "Valitsen syödä nyt terveyttä tukevalla tavalla”tai esim. "Edistän hyvinvointiani irti sokerista haasteen avulla ja huomaan sen positiviiset terveysvaikutukset."

Mitä enemmän luot vastakkaisia ajatuksia, sen helpommin mielesi alkaa ohjata luontaista ajatuksen kulkuasi näitä uusia ajatuksia kohti. Jos päässä tarvitsee pyöriä joku tarina, miksei se sitten olisi se paras mahdollinen terveytesi kannalta?

Kyse ei ole siitä, että väkisin koitetaan harjoittaa positiivista ajattelua. Sillä on valtaisa ero, että päässämme jatkuvasti pyörivä ajatus on "tarvitsen suklaata jaksaakseni päivästä" verrattuna "ravitsen kehoani ja jaksamistani terveyttä tukevilla ruokavalinnoilla".

Aivomme alkavat vähitellen tehdä tästä uudesta ajatuksesta meidän uuden todellisuuden. Se ottaa hieman aikaa, mutta vaikutus on huomattava kun tähän kaikkeen yhdistetään kaikki muut haasteen osa-alueet.

Päivän toiminta-askel:

Panosta vahvasti siihen, että jokaista negatiivista ajatusta kohtaan luot positiivisen ajatuksen, joka tukee sinua matkallasi. Vaihtoehtoisesti voit Askeleen 1 jälkeen toteuttaa jonkun toisen tavan tuoda mielihyvää (tai kohdata stressiä), kuten esim. rentoutumisharjoitus, kävelylenkki, kirjan lukeminen, keskustelu ystävän kanssa yms.

Tunnesyöminen on erittäin laaja aihe. Mitä keinoja tai apuja sinä olet siihen löytänyt?

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>