Irti sokerista - päivä 7: Mitä tehdä kun makeanhimo yllättää?

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Mitä kuuluu? Palauta mieleesi alkuperäinen tavoitteesi ja käydään sitten päivän aiheeseen.

Ennakoi ja suunnittele etukäteen

Olemme kaikki erilaisia ja erilaiset tilanteet voivat laukaista makeanhimon. Sinun kannattaa etukäteen miettiä millaisia yleensä ovat ne tilanteet tai hetket kun sinulla iskee makeanhimo. On tärkeä osata ennakoida riskitilanteet ja miettiä valmiiksi mitä sellaisissa tilanteissa voi sitten tehdä, jotta ei sorru syömään herkkuja.

Menetkö esimerkiksi nälkäisenä kauppaan ja silloin sinulle eksyy ostoskoriin herkkuja? Jos näin on, niin sinun kannattaa aina syödä pieni välipala ennen kauppareissua, jotta vältyt turhilta heräteostoksilta. Suunnittelu kauppareissu myös etukäteen ja tee itsellesi ostoslista. Näin sinun on helppo seurata ostoslistaa, eikä silloin tule tehtyä niin helposti heräteostoksia.

Kotona ei kannata pitää herkkuja vain “varmuuden vuoksi” tai vierasvaraksi kuten kävimme läpi jo kolmantena päivänä. Jos kaapit pursuaa herkkuja, niin sieltä helppo hakea kun mieliteko iskee.

Osta mieluummin herkkuja vain silloin kun niitä on tarkoitus syödä tai harjoittele löytämään ja valmistamaan terveellisempiä vaihtoehtoja perinteisten herkkujen tilalle.

Maltti on valttia - vinkkejä mitä tehdä jos makeanhimo iskee

Tutkimukset ovat osoittaneet, että voimakas makeanhimo kestää noin 10-15 minuuttia, jonka jälkeen se yleensä alkaa hälvenemään tai jopa häviää kokonaan. Ajan kanssa mielitekosi varmasti vähenevät tai ne eivät ainakaan iske niin voimakkaana.

Kun tarpeeksi monta kertaa toistaa muita keinoja, niin pikkuhiljaa alat tottumaan niihin. Näiden tilanteiden varalle kannattaa jo etukäteen miettiä vaihtoehtoista tekemistä mitä voit tehdä kun makeanhimo iskee. Voit mietti millaiset asiat voisivat toimia sinun kohdallasi, mutta tässä muutamia meidän vinkkejä.

Kun makeanhimo iskee, niin juo lasi vettä. Elimistö saattaa antaa erilaisia signaaleja ja jano voi joskus ilmetä mielitekoina. Juo tällöin ensimmäiseksi lasillinen vettä, odota ainakin 15 minuuttia. Tarkkaile mikä vaikutus vedenjuonnilla on.

Lähde kävelylle. Kävelyn aikana todennäköisesti unohdat makeanhimon ja raikas ulkoilma on tehnyt sinulle hyvää.

Soita kaverille ja juttele kuulumiset läpi. Saat varmasti ajatuksesi pois herkuista.

Kokeile tehdä jokin mindfulness tai meditaatioharjoitus tai hengitysharjoitus.

Mene vaikkapa saunaan, kylpyyn tai ota jalkakylpy. Lämpö auttaa sinua rentoutumaan.

Kokeile Faster EFT -harjoitusta mieliteon tai muuten epämiellyttävän tunnetilan käsittelyyn (erillinen video / tekstiohjeistus tämän päivän yksikössä)

Päivän toiminta-askel

Mieti millä tavoin voit ennakoida riskitilanteet ja millaisia vaihtoehtoisia tapoja voit toteuttaa silloin kun makeanhimo iskee.

Kokeile Faster EFT -harjoitusta (erillinen video / tekstiohjeistus tässä alapuolella). 

Pohdittavaksi: Mikä toimii sinulla? Jaa ajatukset ja vinkit kommenteissa!

Lisämateriaali: Harjoitus mieliteon kohtaamiseen tai tunnetilan käsittelyyn

Klikkaa tästä näkyviin harjoituksen ohjeet tekstimuodossa (+ toinen tekniikka)

Harjoitus: Faster EFT

Jos pitäisi valita vain yksi tekniikka, johon keskittyä, olisi se EFT. Tämä harjoitus on hyvä tehdä jo kerran sillon kun olet hyvässä ja rauhallisessa mielentilassa, jotta myöhemmin oikeaan tarpeeseen tehdessä prosessi on tuttu.

HUOM! Omista lähtökohdista riippuen on tietyissä tilanteissa hyvä edetä hyvinkin rauhallisesti. Omien rajojen tunnistaminen on tärkeää samoin kuin se, että tarpeen tullen hyödyntää myös ulkopuolista tukea. Haasteen tai valmennuksen ei ole missään nimessä tarkoitus korvata esim. mielenterveyteen liittyvää ammattiapua.

Ohjeistus:

VAIHE 1

1. Aluksi luodaan ns. ankkuri rentoutuneeseen mielentilaan. Tämän tekniikan ensimmäinen ankkurointivaihe tarvitsee tehdä vain ensimmäisellä kerralla.

2. Sulje silmäsi ja hengittele syvään ja parhaasi mukaan vie itsesi rauhalliseen ja rentoutuneeseen mielentilaan. Voit vaikka kuvitella jonkun miellyttävän muiston tai esimerkiksi rauhallisen hetken kesämökillä tyynenä kesäiltana.

3. Kun olet siinä sopivassa tilassa ota oikealla kädellä vasemman käden ranteesta kiinni niin että oikean käden sormet jäävät vasemman ranteen sisäpuolelle.

4. Ota rauhallinen hengitys sisään. Hitaasti ulos hengittäessäsi sano hiljaa mielessäsi “rauha”. Toista sisään- ja uloshengitys ja sano “rauha” 2-3 kertaa.

5. Tästä eteenpäin jo pelkästään ranteesta kiinniottaminen, hitaasti sisäänhengittäminen ja uloshengittäessä “rauha”:n sanominen auttaa sinua tuomaan rentouden tunteen kehoosi.

Pelkästään tätä voi käyttää jos sattuu olemaan paikassa missä kasvoihin sormilla naputtelu voi aiheuttaa ihmetystä.

Seuraavaksi yhdistetään äskeinen ankkuri akupisteiden naputteluun. Ensimmäisen kerran jälkeen jatkossa riittää vain tehdä tämä jälkimmäinen osa tekniikkaa.

VAIHE 2
1. Aloita keskittymällä mielitekoon ja tuntemalla se täysin. Määritä sen voimakkuus asteikolla nollasta kymmeneen.

2. Huomioi missä kohtaan kehoa mieliteko tuntuu.

3. Samalla naputa kevyesti keskisormella kulmakarvan kohdalta samalla kun sanot “vapautan ja päästän irti”.

4. Seuraavaksi naputa silmän vierestä luun kohdalta, silmän alta ja lopulta solisluun kohdalta koko ajan toistaen “vapautan ja päästän irti” (n. 10 kertaa / kohta).

5. Ota sitten kiinni ranteestasi, hengitä syvään, ja rauhallisesti uloshengittäessä sano hiljaa mielessäsi “rauha”.

6. Määritä nyt uudelleen mieliteon voimakkuus asteikolla nollasta kymmeneen.

Jos mieliteko vaivaa edelleen, voit toistaa prosessiin uudestaan.

Lisätietoa ja tutkimuksia EFT:stä: eftuniverse.com

-----------------------

VAIHTOEHTOINEN TEKNIIKKA #2

Tästä on pelkkä tekstiohjeistus. Osalle tämä sopii yksinkertaisuutensa puolesta tosi hyvin. Suositus tehdä 5-10 kertaa päivässä. Huomioi mitä vaikutuksia yleiseen hyvinvointiisi tällä on seuraavan viikon tai parin aikana.

Askel 1: Huomioi. Tunnista mistä tunteesta on kyse? Suhtaudu tunteeseen suurella mielenkiinnolla. Onko kyseessä esimerkiksi viha, suru, pelko tai kenties tylsyys?

Askel 2: Etsi. Missä kohtaa se tuntuu kehossasi? Vatsassa? Rinnassa? Kurkussa? Joka paikassa? Pyri löytämään kohta missä tunne tuntuu voimakkaimmalta. Yleensä se kohta on jossain kaulan ja häntäluun väliseltä alueelta. Miltä se tuntuu, onko olo epämiellyttävä, nouseeko sydämen syke tai kiertääkö vatsaa?

Askel 3: Tunne se. Laita huomiosi siihen kohtaan missä tunne on. Koe täysin miltä se tuntuu. Ole tunteen kanssa taistelematta sitä vastaan. Toimi kuten tarkkailija, joka kokee tunteen juuri sellaisena kuin se on. Yleensä tunteen voimakkuus alkaa helpottaa 1-2 minuutin aikana vain on sen kanssa. Toisin sanoen se pyyhkäisee läpi kuten aalto kun sitä ei vastustele.

Askel 4: Päästä siitä irti. Monesti tähän vaiheeseen päästessä tunne on kadonnut tai helpottanut merkittävästi. Jos se on vielä läsnä, voit ottaa syvän henkäyksen sisään ja päästää siitä irti. Sano mielessäsi tunteelle "Kiitos avustasi. En tarvitse sinua enää, voit nyt poistua."

Tarkkaile mitä tuntemuksia herää. Huomio myös vaikutukset hengitykseesi.

Voit toistaa tämän harjoituksen 5-10 kertaa päivässä. Huomaa miten se alkaa vaikuttaa sinuun 🙂

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>