Irti sokerista - päivä 8: Onko kaikki sokeri pahasta?

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Vaikka monet saattavat vältellä hiilihydraatteja, niin silti sokeria syödään reilusti yli suositusten. Sokereihin liittyen on erityisen tärkeä ymmärtää, että kaikki sokerit eivät ole samanlaisia. Näin ollen kaikki sokerit eivät myöskään ole yhtä haitallisia terveydellesi.

On sanomattakin selvää, että karkit, jäätelöt, suklaa, keksit, leivokset ja pullat sisältävät valkoista lisättyä sokeria, mutta mitenkäs sitten muut tuotteet kuten erilaiset juomat, valmiskastikkeet, maustetut jogurtit, leipä ja mysli?

Ei välttämättä tule edes mieleen, että yläpuolella mainituissa tuotteissa voi olla runsaasti lisättyä sokeria. Tämä saa helposti pään pyörälle, sekä voi olla vaikea tietää mitä sokereita tulisi sitten pyrkiä välttämään.

Luonnollinen sokeri vs lisätty sokeri

Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan kaikkea sokeria, jota lisätään elintarvikkeisiin makeuttamaan tuotetta. Sokeriherkkujen lisäksi sokeria lisätään esimerkiksi kastikkeisiin, maustettuihin jogurtteihin, juomiin, muroihin, mysliin jne.

Lista on loputon. Lisätty sokeri voi olla sakkaroosia eli tavallista sokeria, fruktoosia eli hedelmäsokeria tai muita näiden kaltaisia sokerivalmisteita. Kannattaa siis huomioida ettei sokeri ole tuoteselostuksissa läheskään aina mainittu nimellä “sokeri”, vaan sieltä voi löytyä sakkaroosi, glukoosi, maltoosi, melassi, fruktoosi, sukroosi tai jokin siirappi esimerkiksi glukoosisiirappi.

Luonnollisella sokerilla tarkoitetaan esimerkiksi hunajaa tai vaikkapa hedelmiä. Hunaja on luonnontuote, koska siihen ei ole erikseen lisätty sokeria. Sama koskee hedelmiä ja marjoja, jotka sisältävät luonnostaan sokeria. Myös maito sisältää luontaisesti sokeria, joten esimerkiksi maustamattomassa luonnonjogurtissa on tästä syystä aina jonkin verran sokeria.

Tutki tuoteselostukset

Koska moniin elintarvikkeisiin lisätään tänä päivänä sokeria, on erityisen tärkeä tutustua elintarvikkeiden tuoteselostuksiin. Saatat hyvinkin yllättyä kuinka paljon joissakin mysleissä, aamiaismuroissa tai leivässä on lisättyä sokeria. Näiden lisäksi usein myös maustetut jogurtit, erilaiset kastikkeet, valmisruoat, juomat jne. sisältävät lisättyä sokeria.

Elintarvikkeiden piilosokerilla on merkittävä vaikutus sokerikoukun synnyssä. Kuten jo yläpuolella kerrottiin, niin sokeri ei ole läheskään aina mainittuna tuoteselostuksissa nimellä “sokeri”, vaan tälle löytyy paljon eri nimiä. Eli ole tarkkana kun luet tuoteselostuksia. Tuotteita voidaan myös makeuttaa hunajalla tai mehuilla.

Nämä voivat olla parempia vaihtoehtoja, mutta toki niidenkin saantia tulee pitää kohtuullisena. Pyri siis välttämään tuotteita, jotka sisältävät lisättyä sokeria tai vähintään tarkista kuinka paljon tuote sisältää lisättyä sokeria. Sokeripitoisuus ei tulisi olla yli 10g/100g, mutta tuokin määrä saisi olla alhaisempi. Mitä matalampi sokeripitoisuus, sen parempi. Mieluummin pyri valitsemaan tuote, joka ei sisällä lainkaan lisättyä sokeria.

Juomat

Monet juomat kuten virvoitusjuomat, energiajuomat, erilaiset mehut ja tietenkin alkoholi sisältää paljon sokeria, sekä niitä kulutetaan melko paljon. On tehty tutkimus, jossa on todettu juomien sisältämän sokerin olevan meille haitallisempaa kuin sokeria sisältävien ruokien syöminen. Tämä saattaa johtua siitä, että ruokien mukana tulee myös muita ravintoaineita kuten proteiineja ja rasvoja.

Myös hedelmistä valmistetut mehut sisältävät paljon sokeria, vaikka onkin hedelmien omaa sokeria. Sokeri ei siis ole lisättyä, mutta emme kuitenkaan suosittele hedelmämehujen suurkulutusta.

Päivän toiminta-askel

Käy läpi lempituotteidesi tuoteselostuksia ja mieti kuinka paljon sinulle kertyy niin sanottua piilosokeria. Löytyykö lempituotteistasi lisättyä sokeria ja kuinka paljon? Katso kaupassa löytyykö niiden tilalle parempia vaihtoehtoja tai voisitko tehdä vastaavanlaisia tuotteita itse?

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>