Irti sokerista - päivä 9: Unenpuute tai stressi

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Voiko unenpuute ja stressi aiheuttaa makeanhimoa?

Kyllä, uni ja stressi lisäävät makeanhimoa. Väsyneenä ja stressaantuneena ihminen on herkempi mieliteoille ja näin ollen tekee heikompia valintoja. Herkuttelusta tulee helpommin myös tapa, koska sillä pyritään lievittämään pahaa oloa, stressiä ja väsymystä.

Mitä enemmän herkkuja käyttää tähän tarkoitukseen, sitä enemmän niitä alkaa ajan saatossa tarvitsemaan saman vaikutuksen saamiseksi.

Uni ja stressi myös vaikuttavat hormonitasapainoon ja erityisesti ne vaikuttavat haitallisesti nälkää ja kylläisyyttä säätelevien hormonien toimintaan (mm. greliini ja leptiini). Tämä aiheuttaa sen, että mielitekoja voi olla todella vaikea vastustaa ja sokeri huutaa sinun nimeäsi.

Uni ja stressi kulkevat melko usein käsi kädessä. Useimmiten stressi johtaa unettomuuteen. On siis erityisen tärkeä oppia rentouttamaan niin mieltä kuin kehoa, sekä löytämään keinoja unettomuuden helpottamiseksi. Osalla myös vuorotyö monimutkaistaa tätä tilannetta. Nämä ovat tietenkin hyvin laajoja aihealueita ja Muutos -valmennuksessa näitä lähestytään yksi aihealue kerrallaan.

Voit kuitenkin jo pienillä muutoksilla saada positiivisia vaikutuksia. On erityisen tärkeä löytää itselleen sopiva tapa lievittää jokapäiväistä kuormitusta. Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi erilaiset mindfulness- ja hengitysharjoitukset, kevyt liikunta kuten jooga tai kävely, hieronta, rentoutuskellunta tai mitä ikinä itse keksitkään.

Mikä on sinun tilanteesi? Saatko riittävästi unta (useimmille ihanteellinen on 7-8h)? Minkä verran stressiä elämässäsi on? Mitä stressinhallintakeinoja sinulla on?

Päivän toiminta-askel ja rentoutumisharjoitus

Tämän päivän toiminta-askeleeksi tulee rentoutumisharjoituksen tekeminen alla olevan ohjeistuksen avulla.

Tämä harjoitus helpottaa säännöllisesti tehtynä nukahtamista, mutta sen voi tehdä koska tahansa. Harjoituksen tarkoituksena on rentouttaa parasympaattista hermostoa. Voit tehdä myös jokin muun harjoituksen, kunhan teet jonkinlaisen rentoutumisharjoituksen.

Lisämateriaali: 4-7-8 hengitysharjoitus

Klikkaa tästä näkyviin harjoituksen ohjeistus tekstimuodossa

4-7-8 -harjoitus

Erinomainen tapa rauhoittumiseen on 4-7-8 tekniikka. Ennen kuin aloitat, sinun tulee olla sängyssä, valot sammutettuna ja valmiina nukkumaan.

1. Laita kieli kiinni kitalakeen yläetuhampaiden taakse.

2. Hengitä nenän kautta sisään samalla laskien hiljaa mielessä neljään (4)

3. Pidätä hengitystä ja laske seitsemään (7)

4. Hengitä hitaasti ulos suun kautta laskien kahdeksaan (8). Pidä edelleen kieli kiinni kitalaessa.

5. Toista vielä 4-10 kertaa.

Huom! Voit laskea juuri sinulle sopivalla vauhdilla.

Tämä harjoitus auttaa poistamaan ylimääräistä hiilidioksidia keuhkoista, joka on usein seurausta jos päivän mittaan hengityksemme on kovin pintapuolista (eli jos emme hyödynnä ns. palleahengitystä).

Samalla myös sydämen syke tasaantuu ja hermostomme alkaa rauhoittua. Kaikki edellä mainitut asiat tukevat nukahtamista. Kyseinen tapa hengittää myös mallintaa hieman sitä miten nukkuessa hengitämme, joten sekin auttaa tässä nukahtamista. Voit jatkaa tätä harjoitusta kunnes nukahdat.

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>