MuutosVAPAUS - harjoitus - Muutos.net

MuutosVAPAUS - harjoitus

Listen to "MuutosVAPAUS-harjoitus (viikko2l2)" on Spreaker.

VAIHE 1:

1. Aloita määrittämällä se aihe, jota halutaan työstää.

Esimerkiksi:

“Tunnen ahdistusta yksinäisyyden takia” TAI “Ylipaino”

Valinnainen: Saatko luotua ns. mielen valokuvan, eli yhden pysäytyskuvan tästä aiheesta? Tämä on valinnainen vaihe, mutta se voi nopeuttaa ongelman eheytymistä. Koeta palauttaa mieleen ensimmäinen ongelmaan liittyvä muisto/tilanne. Vaihtoehtoisesti kyseessä voi myös ensimmäisen sijaan olla voimakkain aiheeseen liittyvä muisto.

Koeta elävöittää muisto mahdollisimman tarkaksi. Kaikki siihen liittyvät asiat auttavat: paikka, aika, hajut, maut, tuntemukset, tapahtumaan liittyvät ihmiset, uskomukset tai mitä tahansa asiaan kuuluukaan. Koe tilanne mahdollisimman aidosti.

2. Määrittele tunteen tämänhetkinen voimakkuus asteikolla 0–10. Asteikossa 0 ei tunnu ollenkaan ja 10 on lähes kestämättömän voimakas tunne (fyysinen kipu, kova pelko, viha, suru jne.).

3. Naputtele ”karateisku kohtaa” ja sano kolme kertaa: Vaikka minulla on tämä ”_________________” kokemus, minä hyväksyn itseni täydellisesti juuri tällaisena kuin olen.

4. Naputtele jokaista EFT-pistettä keskimäärin 7 kertaa. Aloita kierros kulmakarvoista ja jatka, kunnes saavut kainalon alle -pisteeseen (kulmakarvat, silmän reuna, silmän alta, nenän alta, leuka, solisluu, rinta, kylki). Sen jälkeen siirry takaisin ylös, päälakeen, johon kierros loppuu. MUISTA HENGITTÄÄ koko ajan samalla kun naputat! Toista naputtelun aikana lyhennettyä voimalausetta (“ tämä _____ kokemus”) muistuttaaksesi itseäsi käsiteltävästä aiheesta.

EFT-pisteet

 

5. Tee ainakin kaksi naputtelukierrosta (ks. edellinen kohta) käyttäen vähintään kahta sormea ja valiten vain toisen puolen kehosta kerrallaan. Pyri tekemään kierrokset täysin samalla tavalla, ja jos käytit vain kahta sormea, niin tee samalla tavalla myös lisäkierrosten aikana. Tekniikassa on tärkeää osua samoihin kohtiin uudestaan ja uudestaan.

6. Kun olet tullut valmiiksi, pisteytä uudestaan emootion voimakkuus asteikolla 0–10. Nyt sinulla on seuraavat vaihtoehdot:

• Häirinnyt emootio katosi kokonaan! Hyvä, homma selvä. TAI

• Tunteen voimakkuus aleni.

Jatka uusien kierrosten tekemistä.

Voit nyt muokata voimalausetta esimerkiksi muotoon: Vaikka minulla on vielä hieman tämä ”___________” kokemus, minä hyväksyn itseni täydellisesti juuri tällaisena kuin olen. TAI

• Emootio muuttui joksikin muuksi, tai se liikkui eri kohtaan kehoa. Tällöin jatka uusien kierrosten avulla ja tarvittaessa korjaa voimalausetta. TAI

• Emootion voimakkuus nousi. Jatka kierrosten tekemistä ja tarvittaessa korjaa voimalausetta vastaamaan emootiota.

7. Voit jatkaa näpyttelykierroksia niin kauan, kunnes saat helpotusta tilanteeseesi. Lopeta sitten, kun olet tullut valmiiksi. Jos ongelma 5–7 kierroksen jälkeen ei poistu, siirry vaiheeseen 2.

Huomioi, että eri ihmisillä EFT ja siihen liittyvä tajunnantaso reagoi eri tavalla. Jollakin helpotus voi tulla heti, ja joillakin se voi kestää kauemman aikaa.

VAIHE 2:

1. Nyt naputtele kohtaa 9-G (piste pikkusormen ja nimettömän välissä käden päällä). Samalla ajattele alkuperäistä ongelmaa ja toista lyhennettyä voimalausetta ääneen.

2. Samalla kun naputtelet, tee seuraavat asiat:

silmät mahdollisimman auki
silmät kiinni
silmät auki
silmät alas vasemmalle (pidä pää paikallaan)
silmät alas oikealle (pidä pää paikallaan)
tee silmillä rauhallisesti tasaiseen tahtiin ympyrä (aloita katsomalla ihan ylös)
tee silmillä ympyrä toiseen suuntaan
hyräile jotain laulua 5 s (esim. paljon onnea)
laske 1,2,3,4,5
hyräile taas 5 s

3. Siirry sen jälkeen vaiheeseen 3.

VAIHE 3:

1. Määritä asteikolla 0–10 alkuperäisen tunteen voimakkuus (10 on suurin)

Jos voimakkuus on 0, siirry vaiheeseen 4. Jos voimakkuus on enemmän kuin 0, tee seuraava prosessi:

2. Kirjoita ylös epämiellyttävä tunne/uskomus/muu asia, jota haluat käsitellä.

Esimerkiksi:
Ahdistaa, jännittää

3. Mitä haluaisit tuntea sen sijaan? Kirjoita se ylös.

Esimerkiksi:
Olen tyyni ja rentoutunut.

4. Käy prosessi läpi

- Laita vasemman käden peukalo pöydälle (tai vaikka omaa vasenta jalkaa vasten), tunne ongelmallinen tunnetila, hengitä suun kautta syvään sisään ja sitten ulos, niin että ääni kuuluu, vähän kuin huokaisisit aah ääneen (voi tehdä hiljaa, jos muita lähettyvillä).
- Laita oikean käden peukalo pöydälle (tai vaikka omaa oikeaa jalkaa vasten), tunne se vastakkainen tunnetila/asia, jonka haluaisit tuntea, hengitä sisään ja sitten ulos niin,että ääni kuuluu.
- Laita vasemman käden etusormi pöydälle, tunne ongelmallinen tunnetila, hengitä sisään ja sitten ulos niin, että ääni kuuluu.
- Laita oikean käden etusormi pöydälle, tunne se vastakkainen tunnetila, jonka haluaisit tuntea, hengitä sisään ja sitten ulos niin, että ääni kuuluu.
- Toista sama lopuilla sormilla (keskisormella, nimettömällä ja pikkurillillä).

5. Heräsikö mitään uusia ajatuksia tai tuntemuksia? Kirjoita ne ylös.

6. Määritä jäljellä oleva negatiivisen tunnetilan voimakkuus asteikolla 0–10.

7. Toistetaan prosessin vaihe 3 jäljellä olevalla sisällöllä (kunnes häviää kokonaan, eli voimakkuus on 0). Joskus tunne tai ajatus saattaa hieman muuttua prosessin jälkeen, jolloin toistetaan prosessi muuttuneella sisällöllä. Siirry vaiheeseen 4.

Vaihe 4: Lopetus (VALINNAINEN)

Prosessin lopetukseen liittyy muutama asia, joilla voidaan vahvistaa menetelmän tehoa. Tämä on valinnainen osuus, mutta suositeltava silloin, kun sinulla on pari minuuttia ylimääräistä aikaa.

Tasapainotus

Keskity nyt siihen, miltä tämä alkuperäinen ongelma sinusta tuntuu, kun voimakkuus on 0. Sulje silmät ja tunnustele, miltä kehossa tuntuu. Keskity tuntemuksiin tässä hetkessä. Sitten kuvittele mielessäsi laajentavasi nämä uudet tuntemukset eteesi ja taaksesi, kuten aallot jotka jatkuvat aina ikuisuuteen saakka. Anna tuntemusten virrata ja laajentua. Tee tämä myös vasemmalle ja oikealle, ylös ja alas. Tämä auttaa vahvistamaan uutta tilaasi.

Vastustus

Nyt kun olemme päässeet eroon alkuperäisestä ongelmallisesta tilasta, on syytä tarkistaa, onko jotain jäänyt vielä vastustamaan tätä muutosta.

Kysy rauhassa itseltäsi: “Onko sisälläni jotain, mikä vastustaa tätä ongelman ratkaisua juuri nyt?” Anna vastauksen tulla sisältäsi, ja jos mitään ei kuulu 10–15 sekunnin sisään, ei tarvitse väkisin keksiä mitään, siirry vain eteenpäin. Jos jotain herää, toista työkalun 3. osa tällä uudella sisällöllä. Jos asiaa ei käsittele, tämä uusi pintaan noussut asia saattaa jatkossa tuoda haasteita alkuperäisen ongelman tavoin.

Tulevaisuuden haasteiden välttäminen

On tärkeä vielä varmistaa, että jatkossakaan ei synny ongelmia. Kysy itseltäsi:

“Uskonko tai tuntuuko siltä, että ongelmani saattaisi palata tulevaisuudessa vasten tahtoani?”

Jos vastaus on kyllä, toista työkalun 3. vaihe tällä uudella sisällöllä. Jatka prosessia, kunnes koet, ettei tulevaisuudessa ole enää huolta asian toistumisesta.

Anteeksianto

Tämä vaihe saattaa tuntua turhalta, mutta sitä se ei ole.

Antaessaan anteeksi ihminen poistaa viimeisenkin kiintymyksen ei-toivottuun tilaan.

Kosketa sormillasi rintalastan kohdalta ja toista ääneen: “Minä annan itselleni anteeksi luotuani ja ylläpidettyäni tätä ei-toivottua ongelmaa, joka liittyy ______ (ongelmallinen tilanne) kokemukseen”.

TOIMINTA-ASKEL: Valitse nyt yksi aihe käsiteltäväksi MuutosVAPAUS-työkalun avulla. Jos aiheita kertyy enemmän, voit palata niihin myöhemmin.

>