Monelle kertyy talvikuukausina ylimääräisiä kiloja useasta syystä, jotka käydään läpi tässä artikkelissa. Saat myös vastauken siihen, miten näistä ongelmista pääsee yli.

Mennään nyt syihin, jotka aiheuttavat monelle painon kertymistä talvikuukausien aikana. Ensinnäkin arkiliikuntaa ja ulkoilua monelle tulee vähemmän, mutta toinen merkittävä syy on pimeys. Pimeys aiheuttaa kaamosoireilua, joista yksi oire on ylimääräisen painon nousu. 

Lokakuusta alkaen päivät lyhenevät niin paljon, että on vaikeaa saada riittävästi valoa. Naisista 20% ja miehistä noin 12% kärsii voimakkaista kaamosoireista ja moni lihookin juuri talvikuukausina. Myös univaikeudet lisääntyy, jolloin makeat-, rasva- ja hiilihydraattipitoiset herkut herättävät himoja. Nälän tunne muuttuu siten, että aamulla ei ole kovin nälkä ja nälän painopiste siirtyy enemmän iltapäiväksi ja illaksi.

Ihminen tarvitsee valoa ja etenkin auringonvaloa. Selkein auringonvalon terveysvaikutus on auringon aiheuttaman D-vitamiinin tuotanto. Keho pystyy keräämään D-vitamiinia varastoon noin kahden kuukauden ajaksi, jonka jälkeen keho tarvitsee sitä joko pillereistä tai sitten auringosta (vaatii talvella ulkomaanmatkaa aurinkoiseen kohteeseen), sillä Suomen leveyspiireiltä talviaikaan (lokakuusta-maaliskuuhun) on vaikea saada D-vitamiinia tarpeeksi vaikka ulkoilisikin ahkerasti. Kannattaa kaamosaikana D-vitamiinilisän käyttöön.

Vaikka ulkona ei talviaikaan D-vitamiinia saa kannattaa silti käydä ulkoilemassa edes lyhyesti jo aamupäivän aikana, tällöin herätellään kehoa päivään ja saadaan hormonitoimintaa aktiiviseksi.

Kirkasvalolamppu tai sarastusvalo on myös suositeltava hankinta. Kannattaa valita sellainen lamppu missä on korkea lumen-arvo. Lumen-arvo kuvaa lampun kirkkautta. Jos on mahdollisuus, niin etelänmatka tekee oikein hyvää keskellä ydintalvea. Kirkasvalolamppua kannattaa käyttää heti aamusta ja pitää päällä siihen asti kunnes aurinko nousee. Kirkasvalon käyttö aamuisin helpottaa nukahtamista, parantaa unen laatua ja helpottaa aamulla heräämistä.

Liikunta kannattaa ajoittaa alkuiltaan, jolloin unen laatu paranee. Illalla treenaamista kannattaa välttää, sillä se nostaa sykettä jonka aiheuttama rauhattomuuden tunne haittaa unenlaatua. Kolmesti viikossa hikiliikunnan harrastaminen parantaa unen laatua huimasti ja helpottaa kaamosoireita.

Säännöllinen ruokarytmi on myös suositeltavaa ja auttaa pitämään loitolla nälkää ja herkkujen ahmimista. Kannattaa varautua iltaa kohde kasvaviin mielitekoihin syömällä monipuolisesti jo päivisin. On hyvä varata hedelmiä siltä varalta jos makeanhimo yllättää.

Näillä vinkeillä yli talven pimeiden kuukausien ilman lisäkiloja! Jos todella haluat ottaa suunnan kohti ihannepainoa, kannattaa tutustua Muutos-valmennukseen, joka alkaa 6.5.

  • Markku Wacklin sanoo:

    Suosittelen valmennusta, olin mukana n. 6kk ja omaksuin heidän neuvonsa. Otin neuvot käyttööni ja olen tosi tyytyväinen tuloksiin. Jäin pois valmennukesta n. 1v 3kk sitten mutta olen pääsääntöisesti noudattanut saamiani ohjeita. Koen oloni energisemmäksi ja painonikin on pudonnut 23 kg. Haluan kiittää saamistani ohjeista.

  • Karin Lintula sanoo:

    Totta puhut! Liityn loistavaan joukkoonne niin heti kuin keskeltä kaamosoireitten kerkeän! 🙂

  • Cindy sanoo:

    Hei minulla on korkeat Kolestroli arvot ja stressi arvot Kortisoli ja vyötärön ympärys 116 cm muuten en ole lihava painoa on 90kg 174 cm ja pudotettavaa on noin 20 kg en tiedä miten saan painon alas ja vyötärön mitat alas ? En syö valkoista jauhoa enkä sokeria mitään makean himoa ei ole kaikki johtuu stressistä miten saan apua ongelmiin ? Tarvitsen apua
    Kiitos 🙏

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

    >