Lokakuusta alkaen päivät lyhenevät niin paljon, että on vaikeaa saada riittävästi valoa. Moni kärsii kaamosoireista. Naisista 20% ja miehistä noin 12% kärsii voimakkaista kaamosoireista ja moni lihookin juuri talvikuukausina. Myös univaikeudet lisääntyy, jolloin makeat-, rasva- ja hiilihydraattipitoiset herkut herättävät himoja. Nälän tunne muuttuu siten, että aamulla ei ole kovin nälkä ja nälän painopiste siirtyy enemmän iltapäiväksi ja illaksi.

Ihminen tarvitsee valoa ja etenkin auringonvaloa. Selkein auringonvalon terveysvaikutus on auringon aiheuttaman D-vitamiinin tuotanto. Keho pystyy keräämään D-vitamiinia varastoon noin kahden kuukauden ajaksi, jonka jälkeen keho tarvitsee sitä joko pillereistä tai sitten auringosta (vaatii ulkomaanmatkaa aurinkoiseen kohteeseen), sillä Suomen leveyspiireiltä talviaikaan (lokakuusta-maaliskuuhun) on vaikea saada D-vitamiinia tarpeeksi vaikka ulkoilisikin ahkerasti. Kannattaa varautua kaamosaikaan siten, että ottaa D-vitamiinilisän käyttöön.

Vaikka ulkona ei talviaikaan D-vitamiinia saa kannattaa silti käydä ulkoilemassa edes lyhyesti jo aamupäivän aikana, tällöin herätellään kehoa päivään ja saadaan hormonitoimintaa aktiiviseksi.

Kirkasvalolamppu tai sarastusvalo on myös suositeltava hankinta. Kannattaa valita sellainen lamppu missä on korkea lumen-arvo. Lumen-arvo kuvaa lampun kirkkautta. Jos on mahdollisuus, niin etelänmatka tekee oikein hyvää keskellä ydintalvea.

Sitten vielä tehokkaampia keinoa on parantaa yleistä hyvinvointia ja keskittyä erityisesti ruokavalion parantamiseen ja liikunnan sopivaan määrään, jolloin unen laatu paranee.

Liikunta kannattaa ajoittaa alkuiltaan, jolloin unen laatu paranee. Illalla treenaamista kannattaa välttää. Kolmesti viikossa hikiliikunnan harrastaminen parantaa unen laatua huimasti.

Säännöllinen ruokarytmi on myös suositeltavaa ja auttaa pitämään loitolla nälkää ja herkkujen ahmimista. Kannattaa varautua iltaa kohde kasvaviin mielitekoihin syömällä monipuolisesti jo päivisin. On hyvä varata hedelmiä siltä varalta jos makeanhimo yllättää.

Näillä vinkeillä yli talven pimeiden kuukausien ilman lisäkiloja!

Muutos on Suomen kokonaisvaltaisin hyvinvointivalmennus, joka ottaa huomioon kaikki hyvinvointiin vaikuttavat tekijät. Muutos-valmennus valittiin Suomen vuoden 2018 kolmanneksi tärkeimmäksi terveysvaikuttajaksi alkuvuodessa järjestetyssä sosiaalisen median äänestyksessä. Lue  lisää valmennuksesta tästä.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

>