Vatsan hyvinvointi - päivä 2

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Päivä 2:  Yleisimpiä suolistoa ärsyttäviä ruoka-aineita

Antiravinteet

Jotkin ruoka-aineet sisältävät antiravinteita, joilla ne suojaavat itseään mm. erilaisilta bakteereilta, homeilta ja tuholaismyrkyiltä. Tästä syystä antiravinteita esiintyy usein juurissa, kasvien siemenissä ja pähkinöissä, palkokasveissa ja koisokasveissa. Nämä antiravinteet voivat aiheuttaa suolisto-ongelmia tai ne estävät ravintoaineiden imeytymistä.

Antiravinteita ovat muun muassa lektiinit, fytaatit, saponiinit, glykoalkoidit ja promaliinit.

Lektiinejä löytyy esimerkiksi palkokasveista kuten pavuista, herneistä, linsseistä, soijapavusta ja maapähkinästä. Fytaatteja sisältäviä ruoka-aineita ovat myöskin palkokasvit ja pähkinät, sekä niitä löytyy vilja- ja hernekasvien siemenissä. Fytaattipitoisuutta voi esimerkiksi vähentää liuottamalla pähkinät. Prolamiineja löytyy viljatuotteista kuten vehnästä, ohrasta, ruista, maissista ja kaurasta. Prolamiinit aiheuttavat keliakiaa sairastavilla henkilöillä suolistoon vaurioita, mutta ne voivat aiheuttaa myös terveillä suolistoon vaurioita, vaikka ei olisi keliakiaa.

Maito

Suomessa lehmänmaito käsitellään teollisesti. Se homogenoidaan ja pastöroidaan eli kuumennetaan ja juuri tämä voi olla se syy joka on monen meidän vatsavaivojen taustalla.

Maitoon tosiaan liittyy monia eri mielipiteitä ja ihan syystäkin, sillä joillekin maitotuotteet toimivat vallan hyvin ja toisille taas maito aiheuttaa erilaisia suolistovaivoja kuten mahan turvotusta, vatsakipuja, ilmavaivoja, ripulia, sekä myös iho-ongelmat voivat johtua maidosta. Tämän lisäksi maito lisää liman tuotantoa hengitysteissä ja saatat herkemmin saada esimerkiksi poskiontelotulehduksia. Jos myös usein kärsii nuhasta ja yskästä, niin kannattaa miettiä maidon käyttöä. Maito siis pahentaa  limaisuutta ja pitkittää paranemista.

Nyt tämän viiden päivän ajaksi jätä maitotuotteet poissa, mutta hapanmaitotuotteita esimerkiksi kefiiriä voit käyttää kohtuudella. Jos kuitenkin kuulut joukkoon, joka kärsii vatsavaivoista, niin silloin suosittelemme jättämään kaikki maitotuotteet pois kuukaudeksi. Tämän jälkeen voit sitten varovasti kokeilla hapanmaitotuotteita uudemman kerran. Jos et voi elää ilman maitolasillista, niin kokeile mieluummin pientilojen raakamaitoa, joita ei ole homogenoitu tai pastöroitu. 

Maidon kanssa on tärkeä kuulostella omaa kehon tuntemuksia ja sitä kautta miettii sopivatko maitotuotteet sinulle vai ei.

FODMAP-HIILIHYDRAATIT

FODMAP tulee englanninkielisistä sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols (suomennettuna fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit.). Lyhyesti sanottuna tämä tarkoittaa huonosti imeytyviä ja fermentoituvia hiilihydraatteja. Niitä ovat muun muassa sokerialkoholit, fruktaanit, galakto-oligosakkaridit, fruktoosi eli hedelmäsokeri ja laktoosi eli maitosokeri.

FODMAP -hiilihydraatteja on monissa ruoka-aineissa ja normaalisti nämä yhdisteet imeytyvät ohutsuolessa, mutta erityisesti herkkävatsaisille FODMAP-hiilihydraatit voivat kuitenkin aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja kuten vatsakipuja, turvotusta, ilmavaivoja, närästystä ja ummetusta. FODMAP-ruokavaliolla voidaan monissa tapauksissa helpottaa erityisesti ärtyvän suolen oireyhtymään ja tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyviä vatsavaivoja. Arvioista riippuen noin joka viides suomalainen kokee itsensä herkkävatsaiseksi ja noin joka kymmenes kärsii sitäkin voimakkaimmista vatsavaivoista.

Ruoka-aineita, jotka sisältävät FODMAP -hiilihydraatteja.

  • Viljatuotteet: ruis, vehnä ja ohra

  • Hedelmistä ja vihanneksista omena, päärynä, luumu, aprikoosi, kirsikka, vesimeloni, kaalit, sipulikasvit, parsa ja artisokka

  • Palkokasveista herneet ja pavut

  • Elintarvikkeita, joissa on muun muassa ksylitolia, sorbitolia, mannitolia ja maltitolia

  • Vältä lisättyJä prebiootteja kuten inuliini, oligofruktoosia (FOS), oligogalaktoosia (GOS)

  • Vältä laktoosia sisältäviä tuotteita (valitse laktoosittomia)

  • Hunaja

Jos sinusta tuntuu, että FODMAP -hiilihydraatit ovat vatsavaivojen syy, niin suosittelemme tutustumaan tarkemmin FODMAP -ruokavalioon ja sen toteutukseen, jotta teet sen varmasti oikein ja järkevästi.

SOKERI

Sokeri vaikuttaa suoliston toimintaan heikentävästi. Liiallinen valkoisen sokerin syöminen muuttaa suoliston normaalia bakteerikantaa ja lisää haitallisten bakteerien kasvua. Haitalliset bakteerit elävät sokerilla, joka sitten taas aiheuttaa hiivojen lisääntymistä ja tämä taas voi edelleen lisätä makeanhimoa. Usein myös erilaiset suoliston ongelmat kuten turvotus, ilmavaivat ja ummetus voivat helpottua sokerin vähentämisellä.

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>