Vatsan hyvinvointi - päivä 4

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Päivä 4: Muuta huomioitavaa

Suolistoa tukevan ja oikeanlaisen ruokavalion lisäksi on myös muutamia muita tekijöitä ja tapoja, joita kannattaa ottaa huomioon suoliston hyvinvoinnin takaamiseksi. Tässä pieni lista muistutukseksi.

Muita huomioitavia asioita:

  1. Veden juonti auttaa ruoansulatusta. Juo vettä ennen ruokailua, mutta rajoita nesteen juontia n. puolen tunnin ajan ruokailun jälkeen, jotta vatsahapot voivat toimia mahdollisimman tehokkaasti. Veden juonti ennen ateriaa auttaa tarkistamaan, oletko oikeasti nälkäinen vai sittenkin janoinen. Näin tehden syöt usein myös hieman vähemmän. Esimerkiksi korkean vesipitoisuuden sisältäviä vihanneksia, kuten kurkkua tai selleriä, on hyvä syödä ruokailun yhteydessä.

  2. Älä syö itseäsi aivan täyteen. Jätä tilaa ruoansulatukselle, jotta vatsahapoille on riittävästi tilaa tehdä työnsä kunnolla. Eli muista syödä itsesi noin 80 % täyteen.

  3. Pureskele ruokaasi vähintään 30 kertaa ennen nielaisua. Ruoansulatus alkaa jo suussa. Sylki alkaa pilkkoa ruokaa, ennen kuin se ajautuu vatsaan. On erittäin tärkeää pilkkoa ruoka mahdollisimman pieneksi, jotta vatsalle jää vähemmän tekemistä.

  4. Ateriarytmi tulisi pitää mahdollisimman tasaisena. Suoliston hyvinvoinnin kannalta on myös erityisen tärkeää milloin syödään. Ruokailurytmi on hyvä pitää mahdollisimman tasaisena ja välttää liian suuria annoksia yhdellä kertaa.

  5. Stressillä on vaikutusta myös vatsan toimintaan. Suolistolla ja aivojen välillä on yhteys. Pitkäaikainen stressi ja huono palautuminen vähentävät hyvien bakteerien määrää suolistossa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että huonot bakteerit ottavat vallan ja usein aiheuttaa ruoansulatuksen heikkenemistä, turvotusta ja refluksioireet voivat lisääntyä. Eli stressin minimoiminen ja kunnollinen palautuminen ovat todella tärkeitä suoliston hyvinvoinnin kannalta.

  6. Liikunta edistää suolen toimintaa. Liikunnalla on suuri merkitys suoliston toiminnan kannalta, eli se vaikuttaa siihen miten hyvin ruokamassa etenee suolessa ja kuinka usein vatsa toimii (suoli tyhjenee).

  7. Pyri välttämään liiallista istumista. Nouse vähintään kerran tunnissa ylös tai jos mahdollista, niin tee osan päivää seisten töitä. Käy kävelemässä ja tee venytyksiä. 

Kiinnitä huomiota ruoanvalmistusmenetelmiin. Suosi ruokaa valmistaessa esimerkiksi höyrytystä, haudutusta, keittämistä, pitkiä valmistusaikoja uunissa, hapattamista ja tietenkin raakana, jos vatsasi kestää.

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>