Vatsan hyvinvointi - päivä 5

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Päivä 5: Opi tunnistamaan itsellesi sopiva ruokavalio

Joka puolella on paljon tietoa erilaisista ruokavalioista, toiset eivät voi syödä viljaa, palkokasveja tai maitotuotteita, toisille ne taas sopivat mainiosti. On siis hyvä muistaa, että olemme yksilöitä, meillä kaikilla on erilainen bakteerikanta, sekä elimistömme reagoi eri tavalla eri ruoka-aineisiin. Tämän takia on hyvä seurata vatsan toimintaa ja sen reagointia tiettyihin ruoka-aineisiin. Kehomme on viisas ja tietää useimmiten mitä me tarvitsemme, joten tärkeintä on oppia kuuntelemaan omaa kehoa, sekä tunnistamaan millainen ruokavalio itselle sopii.

Millainen ruoka sopii omalle ruoansulatukselle?

Miten sitten tietää, mikä sopii itselle? On hyvä muistaa, että ruoka viipyy suolessa tovin ennen kuin tekee liian jyrkkiä johtopäätöksiä ruoka-aineiden sopivuudesta. Jos vatsa alkaa vaivata, niin kannattaa miettiä mitä söi 5–7 tuntia aikaisemmin. Osa ruoka-aineista aiheuttaa oireita vasta tietyn ajan kuluessa, joten tämä 5–7 tunnin aika ei päde jokaista ruoka-ainetta seuratessa. Jos epäilet jonkin ruoka-aineen sopivan sinulle huonosti, niin kannattaa olla ainakin kaksi viikkoa syömättä sitä ja seurata onko sen poisjättämisestä jotain hyötyä vatsan toimintaan, ihon kuntoon tai yleiseen jaksamiseen.

Suolistoa tukevan ruokavalion tärkeimmät elementit

Varmasti tässä vaiheessa on jo hyvin selvää, että oikeanlaisella ruokavaliolla on suuri merkitys suoliston hyvän bakteerikannan ylläpidossa ja palauttamisessa. Tässä on koottuna tärkeimpiä vinkkejä miten ruokavalio kannattaa jatkossakin rakentaa, mikäli haluaa ylläpitää suoliston kuntoa.

  • Joka aterialla monipuolisesti erilaisia ja erivärisiä kasviksia
  • Marjoja päivittäin ja hedelmiä välillä max 1-2 päivässä
  • Päivittäin täysjyväviljaa
  • Päivittäin runsas kourallinen siemeniä ja pähkinöitä
  • Viikoittain fermentoituja ruokia
  • Laadukasta oliiviöljyä päivittäin
  • 2-3 kertaa viikossa kalaa
  • 2-3 kertaa viikossa kanaa/kalkkunaa ja kananmunia
  • 3-4 kertaa viikossa palkokasveja
  • Lihaa harvemmin
  • Erilaiset teet ja kohtuudella kahvia (1-2 kuppia päivässä)
  • Juo riittävästi vettä noin 2 litraa päivässä (ruoka-aikojen ulkopuolella)

Mitä seuraavaksi?

Sinulla on nyt hyvä alku. Olet saanut tietoa ja työkaluja etenemiseen.

Erityisesti jos mielessä on isompi elämäntapamuutos tai suurempia tavoitteita, saatat kaivata enemmän tukea. Osa on saattanut myös huomata, että joskus väliaikainen ruokavalion muutos ei auta pidemmällä tähtäimellä. Silloin tarvitaan hieman pitkäjänteisempää ohjausta. Silloin yksi vaihtoehto on meidän vetämä Muutos-valmennus.

Tässä haasteessa on mukana myös monia valmennuksessa mukana olevia. Minikurssi ja valmennus eroavat toisistaan siinä, että valmennuksessa edetään rauhallisempaa tahtia ja pyritään rakentamaan hiljalleen elämänpituisia tapoja kaikista hyvinvoinnillemme olennaisista asioista. Useimmiten aloitetaan joku painotavoite mielessä, mutta valmennuksen edetessä keskiöön tulee yhä enemmän oman olotilan kehitys (enemmän energiaa, parempi olo niin henkisesti kuin fyysisesti).

Painotavoitteet tulevat vähän niinkuin kaupan päälle kun yleinen olotila paranee. Valmennuksessa keskiössä ovat käyttäytymismallit, ajatukset ja tunteet, jotka johtavat tavoitteistamme poispäin vieviin ruoka- ja elämäntapavalintoihin. Elämänmuutos on helpompi tehdä tuetussa ympäristössä, jossa on tilaa myös arjen kiireille ja haasteille.Jos tällainen asia kiinnostaa, voit tutustua tarkemmin valmennukseen osoitteessa muutos.net.

Oikein paljon kiitoksia osallistumisesta ja kaikkea hyvää jatkoon! 

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>