Tehostartti päivä 4: Kestävä muutos

Video 1: Kestävä muutos

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Tänään puhutaan kestävästä muutoksesta.

Tavoitteiden palauttaminen mieleen:

  • Keskity hengitykseen. Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos. Sulje silmäsi. Mieti hyvinvoinnin tavoitteitasi. Kuvittele itsesi jo siihen hetkeen, että olet saavuttanut tavoitteesi. Tunne, miltä se tuntuu. Miltä se näyttää? Kuvittele itsesi toimimassa juuri niin, kuin on sinun terveydelle ihanteellista. Mitä vaatteita sinulla on päällä, miltä ympäristö näyttää? Mitä realistisemmaksi voit tehdä tilanteen sitä parempi. Ole tässä tunteessa ja näe itsesi tässä hetkessä n. 1 minuutin ajan.
  • Ota syviä hengenvetoja rauhallisesti sisään ja hengitä ulos. Kysy itseltäsi: mitä konkreettista voin tehdä tänään edetäkseni kohti määränpäätäni? Mitä valintoja voin tehdä tänään? Mitä mahdollisuuksia minulla on edistää hyvinvointiani? Kuvittele itsesi tekemässä niitä asioita tänään.
  • Avaa silmäsi. Käy nyt läpi tämän päivän osio ja sen jälkeen tee välittömästi joku tavoitteitasi edistävä asia, on se miten pieni tai iso tahansa. Juo lasi vettä, syö terveellinen aamupala, lähde lenkille, tee kotijumppa, lähde kuntosalille, vietä aikaa luonnossa, tee rentoutumisharjoitus tai varaa hieronta. Mitä tahansa, mikä vie sinut yhden askeleen eteenpäin. Motivaatiosi kasvaa tekemisen kautta.

Mitä se Muutos oikein on? Miten elämäntapamuutos etenee? Mikä polku vie onnistumiseen?

Muutos on tietynlainen matka, jota kuljetaan eteenpäin vähitellen. Tärkein ei ole päämäärä, vaan oleellisia ovat matkan varrella opitut asiat, oivallukset ja arjessasi käytäntöön ottamasi uudet tavat. Ne automaattisesti läsnä olevat tavat sitten kannattelevat ja mahdollistavat sen saavutetun päämäärän ylläpitämisen, olkoon se ihannepaino tai joku muu hyvinvoinnin mittari. Tällä tavalla vältetään perinteinen jojo-laihdutuksen efekti, joka aikaansaa usein hyvin nopeasti paluun takaisin vanhoihin tapoihin ja alkuperäiseen painolukemaan tai sen yli.

Muutoksesta on hyvä ymmärtää kolme asiaa: toimenpide, siirtymävaihe ja muutos.

Toimenpide on vertauskuvallisesti sama kuin ottaisi yhden askeleen eteenpäin portaissa. Eli tehdään yksi asia, oli se sitten ravitsevan aamupalan syöminen tai riittävän laadukkaat yöunet.

Siirtymävaihe tarkoittaa sitä, että alkaa tehdä säännöllisesti niitä äsken mainittuja toimenpiteitä. Eli ravitsevasta aamupalasta tulee säännöllinen osa aamuasi. Tai että teet rutiinin siitä, että menet nukkumaan joka ilta klo 22:00 ja nukut 8 tuntia laadukasta unta joka yö. Siirtymävaihe on yksittäisiä toimenpiteitä pysyvämpi asia.

Muutos syntyy alkaessasi yhdistää eri siirtymävaiheen asioita yhteen, eli kun alat tehdä näitä uusia rutiineja säännöllisesti.

Esimerkiksi kun arkeen tulee säännöllisenä osana ravitseva aamupala, riittävä välttämättömien ravintoaineiden saanti aterioilla, tarpeeksi laadukasta unta, sopivat kylläisyyttä ja tavoitteita tukevat annoskoot sekä kehon aktivointia, stressinhallintaa ja omien tunnepohjaiseen syömiseen liittyvien asioiden huomioimista. Aletaan toisin sanoen puhua muutoksesta, joka ei ole pelkän tahdonvoiman varassa.

Jos se yksi toimenpide oli kuin yksi askelma portaissa ja siirtymävaihe kuin viisi askelmaa samoissa portaissa, niin muutos on siirtymistä aivan uudelle tasolle, seuraavaan kerrokseen.

Muutos on suuri loikka eteenpäin.

Siirtyminen uudelle tasolle

Päästessäsi uudelle tasolle, yleensä sieltä paljastuu aina uusia asioita, kuten uusia mielenkiinnon kohteita, ennen piilossa olleita kehittymisen paikkoja sekä tästä taas seuraavalle tasolle vieviä tavoitteita. Monet näistä ovat sellaisia, joita et vanhalla tasolla ollessasi edes tiennyt olevan. Matka hyvinvointiin on erittäin antoisa, kun vähitellen voi parantaa omaa olotilaansa ja samalla kokea sen positiiviset vaikutukset terveyteen ja yleiseen mielialaan.

Jatkon kannalta voi olla jopa huono asia, jos saamme toivomamme painon tai olotilan ikään kuin vahingossa ilman, että joudumme tekemään työtä oppiaksemme ja sisäistääksemme ne aidosti. Eli silloin kun vain teemme satunnaisia toimenpiteitä (esim. seuraamme pelkästään reseptejä tai syömme laihduttamiseen suunniteltuja matalakalorisia pussikeittoja), ilman että opimme miksi ja miten mikäkin tekemämme asia vaikuttaa terveyteemme.

Toisin sanoen jos meillä käy tuuri ja jonkin trendidieetin kautta onnistumme laihtumaan hetkellisesti tai pääsemään muuhun tavoitteeseemme, on tavallaan lamaannuttavaa, jos emme tarkalleen tiedä, miten pystymme sen muutoksen ylläpitämään jatkossa olematta jatkuvalla laihdutuskuurilla.

Kyseinen laihdutuskuuri ei todennäköisesti ole opettanut eikä auttanut meitä muuttamaan ajatusmaailmaamme sellaiseksi, että se johtaisi luontaisesti hyvinvointiin ohjaaviin toimenpiteisiin päivittäisessä arjessamme.

Onnistuneessa ja pysyvässä elämäntapamuutoksessa rakennamme satunnaisten toimenpiteiden sijaan kokonaista portaikkoa uudelle tasolle, esimerkiksi itsellemme sopivaan ihannepainoon tai muuhun hyvinvointiin liittyvään tavoitteeseen. Kun kerran opimme ja teemme näistä tavoista osan itseämme, pystymme toistamaan menestyksemme ja palaamaan takaisin onnistumisen polulle aina tarvittaessa, vaikka elämä heittäisi eteen mitä tahansa vastoinkäymisiä.

Uusi tapa toimia

Yleensä vastoinkäymisiä kohdatessamme menemme tietynlaiseen "selviytymistilaan", jolloin toimimme vaistojemme varassa. Silloin emme yleensä tee niin kuin "parhaaksi tietäisimme", vaan ennemminkin sitä, mikä on helpointa tai miellyttävintä juuri sillä hetkellä. Juuri tästä syystä stressi usein ajaa meidät tekemään huonoja valintoja ruokavalion suhteen.

Kun olemme oppineet ja sisäistäneet kaiken tarvittavan ylläpitääksemme hyvinvointia, meidän ei tarvitse miettiä, mikä uusi hittidieetti nyt tällä kertaa toimisi tai toisi tuloksia.

Päinvastoin. Meillä Muutos-valmennuksessa käydään perusteellisesti läpi viikkojen ja kuukausien aikana esimerkiksi sitä, mistä asioista pysyvä muutos rakentuu kaikilla elämän osa-alueilla ja kuinka pystyt hyödyntämään onnistumisen ja luotettavasti toistamaan sen aina uudestaan.

Nämä eri toimenpiteet ja siirtymävaiheet käydään läpi Muutos-valmennuksessa yksitellen ja otetaan osaksi arkeasi tarkkaan mietityssä järjestyksessä, jotta sinulle kehittyy niistä pysyviä rutiineja ja niistä tulee osa sinua itseäsi. Silloin koet niiden positiivisen vaikutuksen hyvinvointiisi ja toteutat niitä omasta tahdostasi ilman, että se on jatkuvaa pinnistelyä ja "kuurin" loppumisen odottelua.

"Milloin minä voin taas alkaa elää normaalisti"

Ajatus siitä, että "Milloin minä voin taas alkaa elää normaalisti" antaa usein viitteitä siitä, että elämäntapamuutos ei tule pitämään. Juuri sen välttämiseksi eteneminen on alkumetreillä hitaampaa, mikä ymmärrettävästi turhauttaa joitakin. Turhautuminen on kuitenkin normaalia, eikä siitä kannata huolestua. Vähitellen kiireisimmätkin alkavat arvostaa uudenlaista lähestymistapaa elämäntapamuutokseen huomatessaan sen tuomat positiiviset hyödyt elämässään.

Vaiheittainen oppiminen

Aito ja kestävä muutos perustuu vaiheittaiseen oppimiseen. Se tarkoittaa sitä, että kaikki oppimasi asiat rakentuvat aikaisempien oppien varaan. Siksi on äärimmäisen tärkeää käydä aluksi perusteet läpi kunnolla, vaikka osa asioista saattaakin jo olla osittain tuttua. Kertaus on opintojen äiti.

Vertauskuvaksi voi ottaa vaikka matematiikan. Ensin tarvitsee opetella numerot, sen jälkeen harjoitellaan yhteen- ja vähennyslaskua. Vasta sitten tulevat kertolaskut, joista voidaan edetä monimutkaisempiin yhtälöihin. Yhtälöiden ratkaisusta ei tulisi mitään, jos emme ensin tunnistaisi siinä olevia numeroita ja merkkejä.

Elämäntapamuutoksen alkuvaiheessa vaaditaan siis malttia ja kärsivällisyyttä. Lähes kaikilla ihmisillä on voimakas synnynnäinen halu saada tuloksia nopeasti, mutta elämäntapamuutoksia tehdessä se voi usein koitua haitaksi, kun vaadimme itseltämme liikaa liian nopealla aikataululla.

Odotusten hallintaa

Vanhan sanonnan mukaan helposti yliarvioimme sen, mitä voimme saavuttaa lyhyessä ajassa ja aliarvioimme merkittävästi sen, mitä voimme saavuttaa pitemmällä aikajaksolla.

Monilla on kestänyt vuosia, jos ei jopa vuosikymmeniä saavuttaa nykyinen terveydentila, joten on virhe odottaa kaiken korjaantuvan muutamassa viikossa. Parempi ratkaisu on tehdä asiat rauhallisessa tahdissa nyt kerrankin kuntoon sen sijaan, että joka tammikuu aloittaa jonkun uuden kuurin, joka jää taas yhdeksi turhauttavaksi yritykseksi.

Nyt sinä olet päättänyt tehdä asiat toisin, onnittelut siitä, voit olla ylpeä itsestäsi!

Muista elämäntapamuutosta tehdessäsi

- Pysy avoimena uusille asioille (ja mieti, toteutatko niitä tietämiäsi asioita).

- Kulje sinulle mieleistä polkua, joka vie sinut tavoitteisiisi ja hyödynnä tarvittaessa tukea.

- Tee niitä pieniä tärkeitä tekoja säännöllisesti arjessasi.

- Nauti matkastasi ja pidä hauskaa!

Suuret saavutukset lähtevät perusteiden mestarillisesta hallinnasta

Erinomaisuus ja suuret saavutukset rakentuvat perusteiden hallitsemiseen. Et voi oppia ajamaan pyörällä vain lukemalla ohjeet kirjasta. Vain säännöllisesti tehdyt ja toistetut toimenpiteet mahdollistavat muutoksen ja kasvun.

Tee tarvittavat asiat ja sitoudu muutokseen, niin tulokset kyllä seuraavat!

Huomenna puhutaan paljon eriäviä mielipiteitä herättävistä hiilihydraateista.

Toiminta-askel: tee Muutos-kehonpainotreeni tai muu valitsemasi liikuntasuoritus

Tästä voit lukea alkuperäisiä luennon kommentteja

Osallistu keskusteluun tästä alta :) Mitä ajatuksia neljäs päivä herätti?

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>