Tehostartti päivä 6: Stressi ja stressinhallinta

Video 1: Stressi ja stressinhallinta elämäntapamuutoksessa

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Päivä 6 Stressi ja stressinhallinta

Tehostartin kuudes päivä käsittelee stressiä ja sen vaikutuksia kehoomme.

Aloitetaan kuitenkin aikaisemmin asetettujen tavoitteiden mieleen palauttamisella.

  • Ota syvä henkäys sisään, ja hengitä rauhallisesti ulos. Sulje silmäsi. Mieti hyvinvoinnin tavoitteitasi. Kuvittele itsesi jo siihen hetkeen, että olet saavuttanut tavoitteesi. Tunne miltä se tuntuu. Miltä se näyttää? Kuvittele itsesi toimimassa juuri kuten on sinun terveydelle ihanteellista. Mitä vaatteita sinulla on päällä, miltä ympäristö näyttää? Mitä realistisemmaksi voit tehdä tilanteen sitä parempi. Ole tässä tunteessa ja näe itsesi tässä hetkessä n. 1 minuutin ajan.
  • Ota syvä henkäys sisään, ja hengitä rauhallisesti ulos. Kysy itseltäsi: mitä konkreettista voin tehdä tänään edetäkseni kohti määränpäätäni? Mitä valintoja voin tehdä tänään ja mitä mahdollisuuksia minulla on edistää hyvinvointiani? Kuvittele itsesi tekemässä niitä asioita tänään.
  • Avaa silmäsi. Käy nyt läpi tämän päivän osio ja sen jälkeen tee välittömästi joku tavoitteitasi edistävä asia, on se miten pieni tai iso tahansa. Juo lasi vettä, syö terveellinen aamupala, lähde lenkille, tee kotijumppa, lähde kuntosalille, vietä aikaa luonnossa, tee rentoutumisharjoitus tai varaa hieronta. Mitä tahansa, mikä vie sinut yhden askeleen eteenpäin. Motivaatio kasvaa tekemisen kautta.

Sitten itse päivän aiheeseen 🙂

Stressi ja stressinhallinta elämäntapamuutoksessa

Stressi ei ole varmasti kenellekään tuntematon käsite. Kaikille meistä stressi on tuttua ja näyttelee tiettyä roolia elämässämme, halusimme tai emme. Joskus stressi kirittää meitä positiivisessa mielessä suoriutumaan ja tekemään asioita. Toisaalta pitkittyessään stressi voi vaikuttaa terveyteen hyvinkin haitallisesti.

Stressillä tarkoitetaan tilanteita tai hetkiä, joissa ihmiseen kohdistuu paljon paineita ja vaatimuksia, jolloin käytössä olevat voimavarat eivät riitä tai ne ylittyvät. Jokaisella on yksilöllinen maksimimäärä kestää stressiä.

Keho ajaa meitä tilaan, joka kannustaa selviytymään stressistä. Aivot ja keho reagoivat stressitekijöihin samalla tavalla kuin aikanaan metsästäjä-keräilijällä pedon kohdatessaan. Tällaisessa tilanteessa elimistön tulee pystyä äkilliseen ponnistukseen, minkä vuoksi verensokeri nousee, sydämen lyöntitiheys kiihtyy, pupillit laajenevat ja ruoansulatus heikkenee, eli koko elimistön toiminta muuttuu.

Oletko jatkuvan stressin alla?

Tuo tila tunnetaan nimellä “taistele tai pakene”, eikä tällainen lyhytaikainen stressi aiheuta meille harmia, mutta pitkittynyt stressi taas on epänormaali tila, jossa aivot tulkitsevat meidän olevan jatkuvassa vaarassa ja stressihormonien (kortisolin, adrenaliinin, noradrenaliinin) korkea taso aiheuttaa ongelmia ympäri kehoa.

Stressi vaikuttaa muun muassa mielialaan, vatsan toimintaan, kerryttää kehoon rasvaa, vaikeuttaa painon putoamista, sotkee hormonitasapainoa, unettomuutta jne.

Paras tapa lievittää stressiä?

Oleellista on löytää keino, joka saa sinut luotettavasti pois stressaantuneesta tilasta. Ehdottomasti paras tapa sinulle on sellainen, jota hyödynnät säännöllisesti päivittäin ilman, että se tuntuu väkisin tekemiseltä.

Voit kuitenkin jo pienillä muutoksilla saada positiivisia vaikutuksia. Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi erilaiset mindfulness- ja hengitysharjoitukset, kevyt liikunta kuten venyttely tai kävely, hieronta, rentoutuskellunta tai mitä ikinä itse keksitkään.

Toiminta-askel:

  • Tee stressinhallintaharjoitus alla olevan videon avulla
  • Muista myös viikon kolmas kehonpainoharjoitus tai muu vaihtoehtoinen liikunta- tai palautusharjoitus


    Miten stressi on jossain vaiheessa elämää vaikuttanut hyvinvointiisi? Miten stressi näkyy tällä hetkellä elämässäsi? Millä keinoilla lievität stressiä?

Tästä voit lukea alkuperäisiä luennon kommentteja

Video 2: HARJOITUS - TIETOINEN HENGITYS / SYDÄNHENGITYS

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

HARJOITUS: TIETOINEN HENGITYS / SYDÄNHENGITYS
  1. Aloita laittamalla huomiosi sydämesi kohdalle tai suunnilleen siihen kohtaan arvioit sen sijaitsevan. Voit halutessasi laittaa kätesi sydämen kohdalle auttaen pitämään huomiota siinä samalla kun hengität. Hengitä nenän kautta sisään ja ulos. Voit myös kokeilla uloshengitystä suun kautta ja huomioida vaikuttaako se harjoitukseen.
  2. Aloita hengittämään sisään laskien mielessäsi viiteen (5) ja sitten ulos laskien viiteen (5)
  3. Sulje silmäsi. Hetken aikaa hengiteltyäsi ala kuvitella hengittäväsi sydämesi läpi sisään ja ulos. Voit kuvitella hengityksen/energian kulkevan käden läpi sisään ja ulos.
  4. Tee tätä rauhassa noin 1-2 min. Halutessasi voit vähitellen kasvattaa harjoituksen kestoa 5 minuuttiin tai jopa pidemmäksi.
  5. Huomio miten tämä vaikuttaa olotilaasi.

Tästä voit lukea alkuperäisiä luennon kommentteja

Osallistu keskusteluun tästä alta :) Mitä ajatuksia kuudes päivä herätti?

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>