Apua muutokseen

Apua Muutokseen -tukilista

Video tekstimuodossa:

Hyvin suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa tulet kokemaan haasteita elämäntapamuutoksessa ja uusien tapojen toteuttamisessa, sekä lipsahtamaan hetkellisesti vanhoille, ehkä hieman huonoillekin tavoille ruokavalintojen suhteen.

Huomaat silloin ehkä kohtalaisen pelontunteen saattelemana, ettei lipeäminen ole kovin kiva tunne ja olosi muuttuu varsin epämukavaksi. Sellainen epäonnistumisen tunne saattaa oikein kuumottaa selkäpiissä.

Sellaista tilannetta varten haluan antaa nyt sinulle tämän työkalun näistä tilanteista selviämiseen. Sen nimi on “Apua Muutokseen-tukilista” (AM-tukilista). Se on pdf-dokumentti, joka koostuu 10 kysymyksestä, jotka voit esittää itsellesi jos huomaat ajautuneesi tekemään elämäntapamuutosta haittaavia päätöksiä ruokailussasi. Näiden kysymysten käsittely ajatuksen kanssa auttaa sinua pääsemään takaisin muutoksen tielle mahdollisimman nopeasti. Saat ladattua sen sivun alalaidasta, mutta lue kuitenkin tämä sivu kokonaan ennen sitä.

Kysymysten avulla sinä pystyt sitouttamaan itsesi takaisin valmennukseen, mutta vieläkin tärkeämpänä, sinä pystyt oppimaan tapahtuneesta, jotta seuraavalla kerralla vastaavan tilanteen välttäminen onnistuu helpommin. Saat vastauksia sellaisiin kysymyksiin, kuten:

 • "Mitä oikein tapahtui?"
 • "Mikä ajoi minut tähän tilanteeseen?"
 • "Mitä minä oikein ajattelin?”
 • “Miten mielessäni asustava sisäinen “minua sabotoiva piru” taivutteli minut tekemään sen mitä tein?
 • "Minkälaisen sisäisen keskustelun kävin itseni kanssa, jotta päädyin syömään jotain minkä tiedän itselleni haitalliseksi?".

Osa kysymyksistä taas käsittelee sitä, että miten olen noudattanut nykyisiä tapojasi. Joskus lipeäminen voi johtua siitä, että vähitellen ne uudet tavat ovat jääneet taka-alalle ja olosuhteet lipeämiselle ovat kasvaneet luonnostaan varsin otolliseksi. Hyviä uusia tapoja ei ole kenties tullut lähiaikoina toteutettua säännöllisesti päivittäin. Tai ehkä en olekaan ravinnut enää itseäni kaikilla tarvittavilla ravintoaineilla, tai olen syönyt aivan liian vähän tai liian pieniä aterioita, jolloin makeannälkä on kasvanut ylitsepääsemättömäksi. Nämä kysymykset auttavat sinut tietoiseksi nykytilanteesta.

Sen jälkeen käsitellään sitä, että mitä sinä opit tapahtuneesta. Jokaisessa lipsahduksessa epäilemättä tärkein asia on se, että mitä sinä opit tapahtuneesta. Monesti se aha-elämys voi olla todella suuri ja hyödyllinen jatkon kannalta.

Lopuksi on tärkeä päättää se selkeä seuraava toimenpide millä jatkat tästä eteenpäin. Se voi olla esimerkiksi;

 • Seuraavan terveellisen aterian suunnitteleminen.

 • Muutos-heimoon asiasta kirjoittaminen (lipsahdin ja opin siitä tämän asian ja olen taas sitoutunut jatkamaan eteenpäin).

 • Omaan päiväkirjaan asiasta avautuminen kaikesta asiaan liittyvistä (mitä tunteita koit, mitä stressiä, tehdä totaalinen mielen tyhjennys asiaan liittyen).

 • Ystävälle soittaminen tai joku muu toimenpide minkä avulla pääset taas matkallasi eteenpäin.

Tee nyt nämä kaksi asiaa:

1) Pidä tämä alla oleva AM-tukilista tulostettuna lompakossa tai tallennettuna puhelimeen.

Tai missä vaan, mistä pääset siihen käsiksi aina kun on tarpeen. Jos lipeäminen tapahtuu, on yleensä hyvä välittömästi käsitellä asia vaikka poikkeamalla muiden seurasta hetkeksi ja käydä tilanne läpi, eikä ajautua "Kaikki on mennyttä, antaa mennä vaan" -efektille. Se on se luovuttaminen ja periksi antaminen kaikille mieliteoille. Esimerkiksi "Söin nyt yhden palan pitsaa... joten sama se on syödä koko pitsa, paketti jäätelöä ja vähän karkkia päälle. Aloitan sitten syömään kunnolla taas myöhemmin."

Monesti kroonisilla laihduttajilla kun ote lipeää niin mieleen hiipii ajatus "no nyt kun meni niin syön sitten ihan mitä tahansa täydelliseen ähkyyn saakka ja aloitan uudestaan maanantaina..." tai koko elämäntapamuutos saattaa joskus loppua siihen, ettei sitä “sopivaa” maanantaita elämäntapamuutoksen jatkamiseen tulekaan. Nopeasti ihminen keksii syitä, miksi nyt ei ollutkaan hyvä aika tehdä elämäntapamuutosta.

Kuten olemme aikaisemminkin puhuneet, matka muutokseen ei ole suora, vaan vastoinkäymisiä tulee ihan jokaiselle ja välillä jopa mennään hiukan taaksepäin. Tärkeintä on kuitenkin vain kerätä itsensä aina ja jatkaa eteenpäin. Tässä ei ole kyse täydellisyydestä vaan kehityksestä ja edistymisestä.

Suunnaton mässäily pienen lipsahduksen jälkeen ei kuitenkaan auta mitään, joten pidä tämä "AM-tukilista" aina ulottuvillasi. Lipsahduksen sattuessa pyri käymään nämä kysymykset läpi mahdollisimman nopeasti, jotta voit oppia tilanteesta. Ihanteellista olisi jos kirjoittaisit vastauksesi ylös johonkin. Voit jopa halutessasi kertoa tapahtuneesta Muutos-heimossa ja käydä läpi varsinkin sitä mitä sinä opit tapahtuneesta. Moni voi oppia kertomastasi ja mielellämme me valmentajat tuemme sinua. Asioista kertominen on parempi sen sijaan että hautoo tapahtunutta vain itsekseen ja pahimmassa tapauksessa päättää luovuttaa koko elämäntapamuutoksen suhteen.

Toivotaan, että sinun ei tarvitse käyttää tätä, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä tälle tulee tarvetta jossain vaiheessa matkaasi. Ja se on ihan ok. Muutos-valmennus ei ole täydellisyyden tavoittelua, vaan matka pysyvään muutokseen, johon kuuluu myös vastoinkäymisten kohtaaminen, käsittely ja voittaminen. Se joka jatkaa eteenpäin kaikesta huolimatta yksi päivä kerrallaan on se, joka tulee saamaan ne haluamansa tulokset.

2) Opi kaikesta mitä tapahtuu valmennuksen aikana:

Valmennettavien joukossa on iso joukko niitä, jotka aloittavat valmennuksen ja ottavat uudet tavat käyttöön ja toteuttavat niitä ilman mitään ongelmia pysyvästi. Olen nähnyt niin tapahtuvan lukuisia kertoja. Se on täysin mahdollista. Vähän samalla tavalla kun jos keskityt ja sitoudut täysin siihen, että peset hampaasi jokaikinen aamu ja ilta loppuelämäsi ajan, se on mahdollista. Kun pääset vaan siihen rytmiin niin se sujuu kuin itsestään.

Kuitenkin on myös mahdollista, että syystä tai toisesta koet haasteita ja välillä tulee niitä vastoinkäymisiä, jotka hankaloittavat Muutos-valmennuksen läpikäymistä. Meillä on tässä valmennuksessa erityinen lähestymistapa henkiseen kasvuun ja kehittymiseen. Toisin sanoen tämä valmennus ei käsittele pelkästään ruokavalioita ja ravintoaineita. 

Esimerkiksi jos huomaat, että jostain herkkuruoasta unelmoiminen aiheuttaa seuraavana päivänä sille lankeamisen, opit, että mitä siitä seuraavan kerran seuraa jos antaa nälkäisenä ajatusten mennä sinne, eikä esimerkiksi ravitse itseään tarpeeksi terveellisillä vaihtoehdoilla. Tai kenties opit jotai siitä tilanteesta, että erityisen surkean tai stressaavan päivän päätteeksi tekee monesti mieli iltapäivisin syödä oikean ruoan sijaan vaikka karkkia tai muita herkkuja.

Tietyllä tavalla Muutos-valmennuksessa rakentamamme uudet tavat ja periaatteet syömiseen ja hyvinvointiin liittyen antavat sinulle vapauden ja rauhan ruokaan liittyvistä asioista. Valmennuksen päätteeksi olet hallinnassa elämästäsi ilman, että terveelliset elämäntavat tuntuvat kompromissilta ja minkään rajoittamiselta.

Yksi tärkeimmistä taidoista mitä tulet oppimaan Muutos-valmennuksen aikana on se, kuinka pystyt keskittymään uudelleen takaisin tavoitteeseesi ja jatkamaan matkaasi eteenpäin, vaikka välillä se hankalalta tuntuukin.

"Mikään ruoka ei tule koskaan maistumaan niin hyvältä kuin terveenä oleminen ja eläminen tuntuu".

Mieti tätä seuraavaa lausetta rauhassa. Se on ehkä yksi olennaisimmista ajatuksista hyvinvointiin liittyen. Se on niinkin yksinkertainen ajatus kuin: "Mikään ruoka ei tule koskaan maistumaan niin hyvältä kuin terveenä oleminen ja eläminen tuntuu". Sen totuuden sisäistäminen tulee Muutos-valmennuksen myötä oikeasti osaksi sinun elämääsi. Lue tuo vielä kerran tai pari läpi ja mieti sitä hetkinen.

Kuinka palata takaisin “ruotuun”

Hieman tilastoista riippuen 92-95% tavanomaisista painonpudotusyrityksestä epäonnistuu. Sen lisäksi vielä valtaosa näistä painonpudotuksessa onnistuneista palaa takaisin entiseen painoonsa viiden vuoden sisällä. Siinä on mukana todella paljon aloituksia ja epäonnistumisia. Olen nähnyt niin tapahtuvan lukuisia kertoja, kuten ehkä sinäkin.

Jos katsotaan tilastoja, niin tärkein osa melkein mitä tahansa elämäntapamuutosta on se miten ihminen toimii kun tulee heikko hetki ja lipsahtaa. Harva ihminen on sellainen, ettei koskaan lipsuisi suunnitelmistaan. Jos ei lipsu niin silloin melkein mikä tahansa suhteellisen terveellinen tapa syödä toimii. Suurimmalla osalla onnistumisen ja epäonnistumisen välinen ero tulee siinä, että mitä tapahtuu kun tulee hetkellinen vastoinkäyminen tai lipsahtaminen, toipuuko siitä vai lamaantuuko siitä? Se on se kysymys joka erottaa onnistuneet epäonnistujista.

Kuinka sinä toimit siinä hetkessä kun lipsahdat? Palaatko vanhoille tavoillesi ja entiseen painoosi sellaisten ajatusten saattelemana kuin “Nyt olen ylensyönyt, aika eristäytyä”, “Voi rähmä, nyt kaikki meni pipariksi”, “En voi uskoa, että taas kävi näin.” “Olen epäonnistuja, vihaan itseäni!” tai “No nyt kyllä syön ihan kaikkea mitä vastaan tulee, koska aloitan taas alusta maanantaina, ei tällä enää ole väliä!”. Tämä on se suunta takaisin entiseen elämään ja painoon.

Useimmiten itsesyytösten saattelemana sama lipsuminen tapahtuu useita päiviä peräkkäin, “no samahan tuo kun kerranhan tässä vaan eletään, vielä minä aloitan uudestaan joskus...”. Tätä samaa jatkuu monesti niin pitkään, kunnes se epätoivo ja epämukavuus itseä ja omaa olotilaa kohtaa kasvaa taas niin suureksi, että on taas pakko kerätä kaikki tahdonvoima uutta yritystä varten. Ja sama toistuu aina uudestaan ja uudestaan, yrityksestä toiseen ja vuodesta toiseen. Ja joka kerta koitetaan jotain “uutta” menetelmää, koska “eihän tämä aikaisempi toiminut”. Meillä on luontainen taipumus ajatella, että uusi on aina parempi. Sitä hyödynnetään markkinoinnissa jatkuvastí. Oletko esimerkiksi huomannut miten naisten hiustenhoitotuotteiden mainoksissa on liki poikkeuksetta aina joku “uusi” ihmeitä tekevä ainesosa, joka vihdoin antaa sen kauan kaivatun tuloksen.

Lyhyesti sanottuna: se uudesta menetelmästä tai trendidieetistä toiseen aina uudestaan ja uudestaan siirtyminen ja alusta aloittaminen on juuri se väärä tapa!

Se on väärä tapa, koska sillä tavalla sinä lykkäät aloittamista taas tulevaisuuteen. Sen lisäksi soimaat ja syyllistät itseäsi. Myöskään et kiinnitä huomiota siihen miksi näin pääsi käymään ja kuinka sinä voit oppia kokemuksestasi, jotta seuraavalla kerralla sen välttäminen on hieman helpompaa. Toisin sanoen toistat vain samoja virheitä kerta toisensa jälkeen. “Jos teet kuten olet aina ennen tehnyt, saat niitä tuloksia joita olet aina ennenkin saanut”. Lipsahdus ei ole katastrofi tai maailmanloppu, se on mahdollisuus oppia jotain itsestään.

Tämä N.A.T.O. muistisäännön avulla jatkat eteenpäin kun lipsahdus tapahtuu:
 1. Nopeus: voitko palata toteuttamaan elämäntapamuutosta heti seuraavalla aterialla?

 2. Armollisuus ja myötätunto itseä kohtaan: Kiinnitä huomiota siihen miten puhut itsellesi lipsahduksen jälkeen. Syytteletkö tai nimitteletkö itseäsi? Paras olisi suhtautua tilanteeseen samoin kuin jos sinulla on ystävä, jolla on itsetunto-ongelmia, niin miten voisit tukea häntä, tarjota myötätuntoa tai resursseja, sekä auttaa hänet takaisin pystyyn? Varmasti kysyisit kysymyksiä kuten: “Kuinka sinä voit? Miten voin auttaa” Antaa tukea seuraavan parin päivän ajan, jotka yleensä olevat niitä kriittisimpiä hetkiä heti lipsahduksen tapahduttua.

 3. Tuki: Hyödynnä sosiaalista tukea, eli valmentajia, Muutos-heimoa ja lähimmäisiäsi. Hae itsellesi tukea ja tue muita.

 4. Oppi, eli mitä voit tilanteesta oppia: oliko sinulla huono mieli jostain? Tarvitsisiko sinun purkaa sydäntäsi päiväkirjaan tai ystävälle? Etkö osannut kieltäytyä herkusta kun olit kylässä? Tarvitsisiko sinun harjoitella kuinka voit sanoa “ei” jollekin, mikä ei ole sinulle hyvästä ja hyväksyä se että joku saattaa pitää päätöstäsi outona tai itsekkäänä? Tai mitä tahansa muuta voitkaan oppia tapahtuneesta.


ENSISIJAISESTI VÄLTÄ LIPSAHDUKSIA, MUTTA TARVITTAESSA JATKA ETEENPÄIN LUOVUTTAMATTA ALLA OLEVAN AM-TUKILISTAN AVULLA. (tulosta tai tallenna .pdf tiedosto vaikkapa puhelimeen).


P.S. Jos kaipaat lisää motivaatiota niin kannattaa kuunnella aika ajoin bonus-osiosta  löytyvää Muutos-mielikuvaharjoitusäänitettä. Muutoksen polulta harhautumisen jälkeen esimerkiksi seitsemän päivän "kuuri" iltaisin kuunneltuna on auttanut monet onnistuneesti uuteen alkuun.

>