Terveellinen ruokavalio koostuu runsaasta määrästä kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä niitä tulisi myös syödä mahdollisimman monipuolisesti. Välillä voi kuitenkin olla hankala tietää mitä sieltä kaupasta kannattaisi ostaa tai helposti sitä tulee aina valittua niitä samoja vaihtoehtoja. Tämän takia aloitamme säännölliset kuukausi postaukset siitä mitä kotimaisia ja ulkomaalaisia kasviksia kannattaa milloinkin suosia. Sesonkikasvikset ovat yleensä edullisempia vaihtoehtoja niiden runsaan tarjonnan takia sekä edullisempien kasvatus- ja kuljetuskulujen johdosta. Myös huippusesongin aikaan kasvikset ovat parhaimmillaan maun ja tuoreuden puolesta. Näiden lisäksi ne ovat myös ekologisempi valinta koska luonnollisen satokauden aikana kasvatettuihin kasviksiin käytetään vähemmän ulkopuolista energiaa, kuten valoa ja lämpöä. Näiden postauksien inspiraationa ja lähteenä toimii siis Satokalenteri, joka on aivan loistava työväline.

Tammikuu

🥦Maukkaimmat, edullisimmat ja ekologisimmat sesongin kasvikset juuri nyt! 🍋

Mikä olisikaan parempi päätös kuin aloittaa uusi vuosi syömällä värikkäämmin? Tässä esimerkkejä tammikuun sesonkikasviksista, ja lopuksi muutama vinkki niiden käyttöön.

🏁 Ulkomaalaiset sesonkikasvikset
 • esim. ananas, appelsiini, banaani, granaattiomena, greippi, kiivi, klementiini, mango, omenat, passionhedelmä, päärynä, sharon, veriappelsiini ja verigreippi. Näiden lisäksi vielä bataatti, endiivit, avokado, sitruuna ja limetti.

Kotimaiset varastokasvikset
 • esim. juuriselleri/mukula selleri, juuripersilija, lanttu, maa-artisokka, mustajuuri, nauris, palsternakka, peruna, piparjuuri, porkkana, punajuuri, raitajuuri, kiinankaali, kyssäkaali, punakaali, valkokaali, erilaiset sipulit (mm. Punasipuli, keltasipuli, salottisipuli) ja myskikurpitsa.

Vinkki! Näiden talvella ruoan lisukkeeksi sopivat rapeat uunijuurekset - kuori ja pilko uunipellille porkkanaa, punajuurta, palsternakkaa, sipulia, perunaa, bataattia jne. Maustamiseen käytä loraus öljyä, suolaa, pippuria ja yrttejä maun mukaan (omat suosikit ovat timjami ja rosmariini) ja lopuksi juurekset paahtumaan uuniin. Uunissa maut tiivistyvät ja makeutuvat. Ja jälkiruoaksi voi valmistaa suklaamoussen avokadosta, banaanista, makeuttamattomasta kaakaojauheesta. Jos kaipaat hiukan lisämakeutta niin lisää joukkoon hunajaa. Kaikki aineet blenderiin, ja käden käänteessä sinulle valmistuu herkullisen sileä suklaamousse. Moussen kanssa sopii täydellisesti erilaiset hedelmät joten pilko tammikuun listasta omat suosikkihedelmät suklamoussen kaveriksi.

 • Anita sanoo:

  Olen seurannut Heikolan Muutosvalmennusta ja mieltynyt siihen. Saan siitä paljon tietoa ja sovellan omaan tilanteeseeni. Iän myötä ruokavalionkin on muututtava ja tulee löytää se oikea paino kullekin ikäkaudelle.
  Anita Andersson

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

  >