Päivä 5: Unen merkitys säästöliekin purkamisessa

Klikkaa tästä näkyviin luennon tekstiversio

Päivä 5 Unen merkitys säästöliekin purkamisessa

Varmasti jokainen on kuullut kyllästymiseen asti, kuinka tärkeää riittävä uni on painonhallinnan ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Tälläkään kertaa ei jätetä aihetta käsittelemättä.

Säästöliekin purkamisessa myös riittävä uni on tärkeää, koska jo muutama huonosti nukuttu yö hidastaa perusaineenvaihduntaa. Väsyneenä myös kaikki tiedostamaton liike ja arkiaktiivisuus vähenevät. Lisäksi nukkuessa aineenvaihdunta siirtyy myös enemmän kohti rasvanpolttoa, ja itse asiassa käytämme silloin kaloreita suurimmaksi osaksi rasvasta.

Vinkkejä nukkumiseen

  • Pyri nukkumaan säännöllisesti  joka yö 7–9 tuntia (mielellään 8–9 h). Viikonloppuna ei saa nukuttua pois arkena kertynyttä univelkaa tai toisinpäin. On parempi pitää unirytmi säännöllisenä ja rakentaa itselleen rutiinit, joiden avulla on helpompi ylläpitää säännöllisyyttä.
  • Päiväunia kannattaa ottaa harkiten, jotta ne eivät pilaa yöuniasi.  Jos on pakko ottaa päiväunet, niin ota ne tarpeeksi ajoissa ja pyri pitämään ne 10–20 minuutissa, ettet ehdi vaipua syvän unen puolelle.
  • Mieti itsellesi rauhoittavat iltarutiinit ja laita älylaitteet pois pari tuntia ennen nukkumaan menoa.
  • Jos nukahtamisen kanssa on hankaluuksia, niin voit kokeilla siirtää päivällisen illan viimeiseksi ateriaksi noin pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Suurempi ateria saa sinut väsyneeksi ja antaa hyvät edellytykset nukahtamiseen.
  • Makuuhuone kannattaa pitää viileämpänä kuin muu asunto tai ainakin tuulettaa hyvin ennen nukkumaanmenoa. Tämä yleensä parantaa unen laatua. Jalat kannattaa kuitenkin pitää lämpimänä esimerkiksi laittamalla villasukat jalkaan, koska se helpottaa nukahtamista.
  • Jos olet herkkä äänille,  niin kannattaa käyttää korvatulppia ja huone on hyvä saada riittävän pimeäksi.
  • Aamuisin kannattaa altistaa itsensä kirkasvalolle jos mahdollista, koska se parantaa vireystilaa. Illalla taas kannattaa himmentää valoja, jolloin elimistö mukailee helpommin luonnollista valorytmiä.

Kokonaisuuden hahmottaminen: sisäistäminen vs. taktiikat

Hyvinvoinnissa taktiikoilla (yksittäiset teot / yhteen osa-alueeseen keskittyminen) voi saada tuloksia (yleensä väliaikaisesti), mutta pitää ymmärtää kokonaisuus ja miten mikäkin liittyy toisiinsa. Taktiikoiden kautta voi myös oppia, mutta se on hankalampi tie, joka etenee usein kantapään kautta.

Esimerkki: autolla ajo vaikuttaa mahdottomalta, jos ei ymmärrä mitä kaikki auton ohjaamiseen tarvittavat vempaimet tekevät. Kun ymmärrät, mihin autolla ajaminen perustuu, pystyt tekemään sitä automaatiolla ilman, että tarvitsee miettiä erikseen jokaista ohjaamiseen liittyvää asiaa. Sama pätee hyvinvointiin. Vähitellen teemme automaattisesti niitä tekoja ja valintoja, joiden lopputulemaa hyvinvointi ja tavoitteiden saavuttaminen on.

Opitaan hyvinvoinnin eri osa-alueiden syy- ja seuraussuhteet, jolloin vähitellen hyvinvoinnin tavoitteita edistävistä arjen teoista ja valinnoista tulee omasta tahdosta tapahtuvaa automaattista tekemistä, kuten esimerkiksi hampaiden pesu aamuin illoin.

Osallistu keskusteluun tästä alta :) Mitä ajatuksia tämä päivä herätti?

Tämän sisällön sinulle tarjoaa Muutos-valmennus (kaikki oikeudet pidetään) / [email protected]

>