Päivä 2: Tavoitteet ja sitoutuminen

<< Luento tekstimuodossa - avaa painamalla tästä >>

Päivä 2: Tavoitteen asetanta ja sitoutuminen muutokseen

Tervetuloa toiseen päivään

Päivä 1: Kestävän muutoksen polku

Päivä 2: Tavoitteen asetanta ja sitoutuminen muutokseen

Päivä 3: Ruokavalio kestävään elämäntapamuutokseen

Päivä 4: Liikunta ja lihaskuntoharjoittelu

Päivä 5: Oivalluspolku - Miksi paino ei putoa tai tuloksia ei synny?(BONUS) Päivä 6: Yhteenveto, vinkit onnistumiseen ja seuraavat askeleet matkallasi

Miksi monesti ohjeiden mukaan asetetut tavoitteet eivät toteudu?

Monesti ajatellaan, että elämäntapamuutos on vain “ohjeet mitä tehdä + toteutus”, eli halutaan neuvot miten syödä ja liikkua, ja sitten vaan se tehdään. Lopputuloksena sitten tavoitteen saavuttaminen ja “he elivät onnellisina elämänsä loppuun saakka…”.

Nyt jo yli 25 000 valmennettavan kokemuksella on varsin helppo nähdä mitkä asiat erottavat kestävät onnistumiset hetkellisistä pinnistelyistä.

Niistä merkittävin on se kuinka selkeytetään se oma tahtotila (mitä halutaan saavuttaa), sekä miten sitoudutaan muutokseen, jotta tekeminen jatkuu vaikka vastaan tulee erilaisia haasteita - jotka ovat osa prosessia.

Monesti ajatellaan, että haasteet ovat jotain mikä ei kuulu asiaan… eli jos kohtaa niitä, jotain on vielä. Todellisuudessa ne kuuluvat asiaan ja niiden ylitsepääseminen on osa pysyvän elämäntapamuutoksen rakentamista.

Mielikuvaharjoitusten voima

Erilaiset mielikuvaharjoitukset ovat olleet isossa roolissa monilla tietyin standardein elämässään merkittäviä asioita saavuttaneilla ihmisillä. Historiankirjoista löytyy lukuisia esimerkkejä, kuten Albert Einstein tai Nicola Tesla, jotka antoivat tieteellisten läpimurtojen synnyssä ison roolin kyvylleen visualisoida asioita mielessään.

Samoin monet urheilijat ovat hyödyntäneet visualisointia saavuttaakseen tavoitteensa. Urheilussa mielikuvaharjoittelua on muutenkin hyödynnetty yleisesti jo 1970-luvulta lähtien, ja se kuului mm. nyrkkeilylegenda Muhammad Alin säännölliseen rutiiniin.

Meiltä kaikilta löytyy tämä kyky, mutta vain harva on oppinut hyödyntämään sitä omassa elämässään tehokkaasti ja ennen kaikkea säännöllisesti.

Yksi voimannostajien aivotoimintaa käsitellyt tutkimus https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14998709) osoitti, että voimannostajien aivoissa samat osa-alueet aktivoituivat sekä heidän nostaessaan oikeasti painoja että nostaessaan painoja mielikuvaharjoituksessa. Tutkimuksissa on todettu, että joissain asioissa mielikuvaharjoittelu on lähes yhtä tehokasta kuin oikea tekeminen ja yhdistelmänä molempien tekeminen tuo parempia tuloksia kuin kumpikaan yksinään.

Urheilupsykologi Guang Yue taas havaitsi tutkimuksessaan, että kun kuntosalilla käyneillä lihasmassa kasvoi seurantajakson aikana 30 %, niin säännöllistä “kuntosaliin liittyvää mielikuvaharjoittelua” tehneillä vertailuryhmän jäsenillä tulokset nousivat melkein puoleenväliin verrattuna oikeaan fyysiseen harjoitteluun (13.5 %). Nämä keskiarvot tuloksissa säilyivät noin kolme kuukautta harjoittelun lopettamisen jälkeen.

Uusimmat aivoja koskevat tutkimukset vahvistavat, että ajatuksilla on samankaltaiset vaikutukset meihin kuin oikeasti tapahtuvilla kokemuksilla. Mielikuvat vaikuttavat aivoissa moniin kognitiivisiin toimintoihin, kuten huomion keskittämiseen, motoriseen hallintaan, suunnitelmallisuuteen ja muistiin. Tämä osoittaa, että aivoja voidaan visualisoinnin avulla valmentaa tulevaa suoritusta varten.

Visualisoidessamme tavoitteen jo toteutuneeksi alitajuntaamme syntyy konflikti visualisoimamme tilanteen ja nykytilanteemme välille. Tällöin mielemme alkaa ratkaista tätä ristiriitaa ryhtymällä muokkaamaan todellisuuttamme siihen suuntaan, mitä olemme visualisoineet.

Hyödyt tavallisessa elämässä?

Käytännössä hyödyt näkyvät arjen pienten tekojen ja valintojen kautta. Saatamme mm. tehdä asioita, joita aikaisemmin olisimme jättäneet tekemättä. Lisääntynyt motivaatio antaa meille voimaa selviytyä vastoinkäymisistä, jotka aikaisemmin olisivat voineet lannistaa meidät. Toisaalta saatamme huomata jonkun mielenkiintoisen mahdollisuuden, johon aikaisemmin emme olisi tarttuneet.

Yksi kaikkia meitä koskettava asia ovat tavoitteet. Meillä kaikilla on unelmia, haaveita ja suunnitelmia, joita haluaisimme toteuttaa.

Päivittäinen harjoittelu auttaa muutamalla eri tavalla sinua edistämään ja nopeuttamaan tavoitteiden saavuttamista.

  1. Alitajunta aktivoituu auttaen sinua keksimään luovia ideoita tavoitteen saavuttamiseksi.
  2. Sisäinen motivaatiosi kasvaa, jotta sinulla riittää intohimoa tehdä tarvittavat teot saavuttaaksesi tavoitteen myös silloin, kun tekisi mieli luovuttaa.

Tänään käydään läpi tavoitteen kirkastamista ja itsesi sitouttamista tähän prosessiin.

MinunMuutos-harjoitus

Tämä on kolmivaiheinen harjoitus:

  1. Kartoita nykytilanne
  2. Selkeytä tavoitetila
  3. Sitouta itsesi muutokseen

Valmistelu: Ota itsellesi rauhallinen hetki (esim. ulkona luonnossa, tai jossain itselle mieleisessä paikassa, joka inspiroi sinua)

  1. Aikatauluta tämä kalenteriisi, jotta se tulee tehtyä. Varaa riittävästi aikaa: vähintään 30 min.
  2. Ota mukaan tarpeelliset välineet (kynä, paperi, eväät, juomista)

1.Kartoita nykytilanne

Mieti ja listaa paperille mistä asioista pidät, ja mistä et pidä tällä hetkellä elämässäsi erityisesti hyvinvoinnin osalta, mutta myös muilta osa-alueilta, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen.

  1. Selkeytä tulevaisuuden ihannetila (tavoite, jonka haluat saavuttaa) 
    • Jos ei olisi mitään esteitä tai rajoituksia… mitä sinä haluaisit?
    • Päästäksesi oikeaan mielentilaan, tee alkuun esimerkiksi lyhyt hengitysharjoitus (sydänhengitys) tai muu rauhoittava harjoite. 5-20 min
    • Palauta mieleesi joku onnellinen muisto (esim. lapsuudesta), ja tunne se täysin… miltä se näytti.. miltä se tuntui… koe se 100%
    • Kun olet tuossa tunnetilassa, ala rakentaa mielikuvaa  siitä, millaista elämäsi on, kun olet saavuttanut tavoitteesi ja olet se kukas sinä haluat olla. Kuvittele päivä tässä elämässä. Mitä sinä teet ja miltä se tuntuu. Voit vaikka kuvitella itsesi juhlimassa tavoitteidesi toteutumista. Näe miltä sinä näytät ja ennen kaikkea tunne miltä se tuntuu.
      1. Vinkki: kun tunnet rauhaa ja tyyneyttä, olet oikeilla jäljillä!
      2. Tunne on tärkeintä tässä, jos visualisointi on vaikeaa, voit vain keskittyä miltä se tuntuu - se riittää.
      3. Tässä välissä on hyvä selkeyttää miksi positiiviset affirmaatiot ja vetovoiman laki eivät yleensä toimi. ihmisille Kaikista tärkein asia on tunne, vaikka hokisit itsellesi päivittäin “minä olen kaunis, minä olen kaunis”, mutta et oikeasti usko siihen ja saa tunnetta mukaan, siitä ei ole mitään hyötyä. Muutos tapahtuu tunne-energian avulla.
      4. Käytä tähän aikaa 10+ minuuttia. Joku voi tehdä sitä pätkissä muutamia minuutteja kerrallaan, palaten aina siihen uudestaan ja uudestaan rakentaen mielikuvasta juuri haluamansa laista.
      5. Ymmärrä, että tämä harjoitus voi kestää jopa tunnin tai pari. Tunnet sen kyllä kun olet valmis, älä pakota tai kiirehdi asian kanssa.
      6. Loppuelämäsi on tämän harjoituksen tekemistä tavalla tai toisella, joten tee sitä säännöllisesti palauttaen mieleesi mitä sinä oikeasti haluat (ja tunne miltä se tuntuu kun olet jo saavuttanut sen!)
      7. Voit myös tehdä kuurin esim. 7 päivää jotain tiettyä elämän osa-aluetta
  1. Sitouta itsesi muutokseen
    1. Voit muokata seuraavaksi esiteltävää sitoumusta omaan suuhun sopivaksi, tai hyödyntää annettua esimerkkiä.
    2. Lue ääneen, kirjoita paperille tai tulosta johonkin näkyville, jotta voit palauttaa tämän mieleesi päivittäin vahvistaen alitajuntaasi sillä mitä haluat)
    3. Minä olen (koko nimesi) ja tästä päivästä eteenpäin otan elämäni täysin omaan hallintaan. Otan 100% vastuun kokemuksistani. Annan yltäkylläisyyden virrata elämässäni. Keskityn siihen mitä haluan lisää. Keskityn tavoitteita tukeviin ja kohti vieviin tekoihin. Saan sen mitä haluan. Sitoudun muuttamaan haitallisia käyttäytymismalleja ja toimintatapoja, sekä ottamaan johdonmukaisesti käyttöön kaikki työkalut ja tuen mitä tarvitaan onnistumiseen  niin kauan kuin se on minulle hyväksi.

Nauti prosessista ja sitoudu muutokseen. On hyvä idea toistaa tämä koko harjoitus vähintään kerran vuodessa, jotta tiedät oletko menossa oikeaan suuntaan vai tarvitseeko tavoitteita muuttaa.

BONUS: Halutessasi voit pilkkoa isomman tavoitteen päivittäisen tekemisen tasolle:

1. Mikä on tavoitteeni seuraavan vuoden aikana?

2. Mitä teen tässä kuussa?

3. Mitä teen tällä viikolla?

4. Mitä teen tänään?

Esimerkki:

Tavoite: Painonpudotus 10 kiloa

Vuositaso: Saada osaksi arkea terveelliset, tavoitettani kohti vievät elämäntavat, joiden avulla saavutan tavoitepainoni.

Kuukausitaso: Pidän huolta, että minulla on kaikki resurssit säännölliseen tekemiseen viikosta toiseen. Seuraan säännöllisesti edistymistäni ja teen tarvittaessa korjausliikkeitä.

Viikkotaso: Teen viikkosuunnitelman ja varaan aikaa edistää hyvinvointiani. Harrastan liikuntaa kolme kertaa viikossa, käyn kaupassa ja varmistan, että terveellistä ruokaa on aina saatavilla.

Päivätaso: Toteutan itselleni tärkeitä päivittäisiä tapoja säännöllisesti joka päivä. Syön jokaisella aterialla hitaasti 80-prosenttia täyteen ja nukun riittävästi.

Tämä on yksinkertaista, mutta se ei tarkoita, että se olisi helppoa.

Toiminta-askel

  • Aikatauluta MinunMuutos-harjoitus kalenteriisi lähiajoille, tai jos aikataulusi sallii, tee se tänään
  • Voit myös pilkkoa isomman tavoitteen päivittäiseksi tekemiseksi
  • Mitä ajatuksia tai oivalluksia heräsi tämän päivän osiosta? Mitkä asiat ovat aikaisemmin olleet kunnossa, mitkä taas kaipaavat huomiota?

Resurssit

Esitysmateriaali - päivä 2 (pdf)

  • Hyvä ajatus että iso tavoite jaetaan pienempiin osiin. Positiivisuus pitää muistaa aina kaikessa tekemisessä. Vastoinkäymisistä noustaan vaikka nikama kerrallaan. Mielikuva harjoitus kuulostaa jännältä kokeilulta. Kyllä täältä kuoren alta löytyy se hoikempi ja aktiivisempi minä 👍

    • Tuomas Helkala sanoo:

      Kyllä, tavoitteen jakaminen pienempiin osiin auttaa siinä, että etenemisen tunne kasvaa samoin kuin oma tunne kyvykkyydessä onnistua 🙂 Oikein kovasti tsemppiä!

    • Tuomas Helkala sanoo:

      Ja se piti vielä lisätä, että kannattaa antaa mielikuvaharjoituksille mahdollisuus pidemmällä aikavälillä, vaikka ne eivät olisi ennestään kovin tuttuja 🙂

  • Tässä vaiheessa kurssia jo tullut oivalluksia ja ajateltavaa mm.mielen ja tunteen pohdinnassa…..mielenkiintoista 👍

    • Tuomas Helkala sanoo:

      Olen varma että tulevina päivinä niitä tulee lisää 🙂 Mukavaa viikonloppua!

    • Tuomas Helkala sanoo:

      Mukava kuulla, toivottavasti tulevinakin päivinä tulee hyödyllisiä asioita 🙂 Kivaa viikonloppua!

  • Aikaisemmin olen tehnyt pelkät tavoitteet ja sitkeästi yrittänyt noudattaa tiettyä ohjeistusta. Nyt tavoitteen voi pilkkoa ja konkretisoida päivittäin-viikoittain-kuukausittain. Lisäksi oivallus positiivisesta itsen kannustamisesta uudella tavalla.

  • Tästä osasta tuli mieleen, että olen suhtautunut tähän yritykseeni stressaamalla, enkä ole pystynyt nauttimaan asioista. Esimerkiksi siinä, että olen laskenut, etten söisi liikaa. Olen muutenkin ollut kireä ja ärsyynnyn pienistäkin asioista.

  • Tavoitteen pilkkominen pienempiin osiin. Sen olen tehnyt. Painon pudotus 5kg sykleissä. Liikunta - zumba-tunnille ilmoittauduttu ystävän kanssa - kävelylenkit aloitettu. Lihaskuntoon olisi löydettävä kahvakuulatunti jostakin. Kuntosali ei ole mun juttu.

  • Susanna Parikka sanoo:

    Vaikutuksen teki tuo mielen väkevä voima, joka tosiaan on syytä ottaa käyttöön. Aiemmin en ole käyttänyt myöskään tunne-energiaa muutoksen toteuttamiseen. Loppuelämän muutosmatkalla ollaan.

    • Joakim sanoo:

      Kyllä, mielen voima on tärkeä juttu onnistuneeseen elämänmuutokseen.

  • Aivankin hyviä ajatuksia tähän asti, kiitos! Sitä sydänhengitysliitettä en kyllä löytänyt...

  • Sari sanoo:

    Todella motivoiva ja kannustava video! Kiitos🙌

  • Kaarina sanoo:

    Tämä vaatii kärsivällisyyttä,minua askarruttaa kohdallani tämä seikka löytää oikea määrä ruokaa,jotta aineenvaihdunta lähtisi jälleen käyntiin,koska syön. Vain 2 lämmintä ateriaa päivässä,liikunta minulla mielestäni on riittävä2 kertaa kuntosalia1 kerta lavatanssijumppa on 2_3 krt sauvakävelyä noin tunti krt.

  • Tt sanoo:

    Minulla ongelmana on kilpirauhasen vajaatoiminta ja ruokarajoitteet, joiden kanssa on ollut hankala muodostaa järkevää ja pidemmän päälle maistuvaa ruokavaliota. Paino ei laske liikunnan lisäämisellä, kalorien laskemisella sain n. 8 kiloa pois mutta siihen se jäikin. Kuntosali ei innosta, jumpassa käyn kyllä ja olen aina käynyt. Joka päivä tulee käveltyä koirien kanssa. Painoa haluaisin alas sen takia, ettei vaatteet mahdu kunnolla päälle. Toivottavasti kurssista löytyy jotain apua!

  • Raija sanoo:

    Itse uskon, että suurin syy epäonnistumisiini ja vanhoihin toimintamalleihin palaamiseen on ollut se, että stressin ja huonojen päivien ja hetkien hoitaminen ruoan ja ennen kaikkea makean avulla on niin syvällä "minussa". Toisaalta se, että aina kaikki "välttämätön" on hoidettava ensin ja vasta sitten tulee itsensä vuoro jos aikaa ja voimia jää. Useimmiten ei jäänyt kun olin vielä työelämässä. Siksi uskon, että nyt kun työelämä on takana on "minun aikani". Nykyisin kun mieleen hiippii ajatus, että mitä kaikkea ehtisin tänään enemmän jos jättäisin lenkin väliin tai kuittaisin luonaan pikaruoalla, olen pysäyttänyt tämän ajatuskulun heti sanomalla itselleni. " Nyt sinun tärkein tehtäväsi on pitää huolta itsestäsi jos haluat viettää jatkossakin terveitä päiviä ja nauttia elämästäsi ja tehdä niitä asioita, joista olet haaveillut. Sitä "sitku" ei enää tule- se on nyt". Tämä on ainakin tähän saakka toiminut hyvin !

  • Marja Puustinen sanoo:

    Tavoite asetettu.

  • Ylvikki sanoo:

    Yksi mitä olen huomannut matkan varrella että minulta on uupunut identiteetti hoikkana. Kun olen saavuttanut aiemmin päämääräni olen tuntenut olevani hieman hukassa ja luisunut takaisin ”tuttuun ja turvalliseen”. Uskon että visualisointi matkan varrella voisi vahvistaa ”uutta olomuotoa” paremmin etukäteen.

  • SariK. sanoo:

    Oma ”uusi” oivallus liittyi tuohon mainitsemaasi alitajuntaan (MinunMuutos-harjoituksen ja tunteen saavuttamisen merkityksessä).. Erittäin hyvä pointti! Arjessa lopulta kun alitajunta ja autopilotti tekee aika paljon valintoja. Kiitos hyvästä videosta!

  • Tiina sanoo:

    Pienin askelin eteenpäin. Muutoksen pilkkominen antaa mielelle varmasti tilaa ja aikaa sisäisyää ja hyväksyä muutos. Suurimmat epäonnistumiset on tulleet juuri siksi, että on ollut asenne mun pitää viikossa tai kuukaudessa. On otettu valtava tavoite lyhyeen aikaan.

  • Katja Kärkelä sanoo:

    Monia hyviä juttuja tuli videossa. Itseltäni on myös puuttunut täysin mielikuvaharjoittelu tukemaan koko tätä prosessia.
    Nyt on myös selkeytynyt se, että aiemmin olen vain miettinyt painon pudotusta ja nyt sen tilalle onkin muodostunut halu saada paremmin toimiva keho ja painonpudotus onkin vain yksi keino sen saavuttamiseksi ja paljon muita löytyy tämän valmennuksen avulla 😀

  • Eitsu sanoo:

    Kävin vuoden valmennuksenne yli neljä vuotta sitten eli olen kertaamassa. Silloin menetetty massa on pysynyt poissa eli valmennus oli hyvä. Nyt voisin vielä jatkaa eteenpäin n.10 kg ja sen vuoksi tulin kertaamaan.

    • Joakim sanoo:

      Olenpa ilmoinen kuulessani, että silloin pudotetut kilot ovat edelleen pois. Se on se tärkein juttu.

      Ja tervetuloa takaisin! Tämä Ryhtiliike-haaste palauttaa varmasti hyvin mieleen niitä tärkeimpiä oppeja ja tästä hyvä jatkaa kokonaan uusitun Muutos-valmennuksen parissa =)

  • Sanna Heikkinen sanoo:

    Tämän päivän aihe valtavan tärkeä, mielen sopukoissa alkoi kajastaa pieni ymmärryksen valon kipinä. Ei hetimullekaikkitänne-pohjalta vaan pienin askelin mutta katse tavoitteessa!!!

  • Ruut sanoo:

    Olen yllättynyt mielikuvaharjoitusten voimasta. Olen kyllä ollut tietoinen ajatusten ja päätösten vaikutuksesta saavutuksiin ja muutoksiin elämässä. Lihasmassankasvu oli kyllä yllätys. Työn suhteen olen suunnitelmallinen, mutta vapaa-ajan suunnittelu tuntuu haasteelliselta - siinä olen hetken lapsi. Toki ymmärrän, että tavoitteita saavuttaakseen ei voi antaa virran viedä.

  • Anne sanoo:

    Mielenkiintoinen osio. Tulen tulostamaan "sitoutumisasiakirjan" näkyville niin kotiin kuin työmaallekin. Liitutaululle puran sen pienempiin osiin kuukausikohtaisesti ja seinäkalenteriin päiväkohtaisesti. Uskon sen toimivan näin minulla. Tänään istun tarvittavan ajan sen luomiseen. Harmi, että luontoon meneminen näillä pakkasilla ei luonnista :/

    Mielikuvaharjoitusten tulokset kuulostivat mielenkiintoiselta.

  • PIRJO sanoo:

    Tavoite asetettu ja pikku hiljaa palautuu asioita vuoden 2019 valmennuksesta,jonka aikana saavutin tavoitteeni. Kuitenkin 3 koronavuotta toivat kiloja takaisin muiden murheiden lisäksi. Nyt olen onnellinen 64-v. terve eläkeläinen ja innostunut hoitamaan itseäni Muutos-valmennuksen opeilla.

  • mimmi sanoo:

    Todella hyvä luento joka herätti itsellä oivalluksen että tässä on hyvä alku kaikkeen

  • Ulla Simovaara sanoo:

    Minun suurin syy on ollut epäonnistumisiini, että joitakin vuosia takaperin eläkkeelle jäännin jälkeen. Motivaatio katosi liikuntaan. ensimmäisestä päivästä jonka tänään vasta pystyi kuuntelemaan. Antoi ajateltavaa miten alan lisäämään liikuntaa. Alan käymään joka päivä tunnin ulkona kävelemässä.
    Ruokailua paremmin tarkailla.

  • Heli sanoo:

    Minun tavoite on mietitty valmiiksi. Tärkein osa sitä on minun omat tunteet ja toiveet ensisijaisesti. Olen ison perheen äitinä ollut aina muille valmis ja unohtanut itseni myös työssä. Liikunta on kalenteroitu viikoille unohtamatta omaa henkistä hetkeä. ❤️

  • Kaisa sanoo:

    Minä uskon vahvasti tuohon mielen voimaan. Itse olen 62v. ja 18v. downpojan omaishoitajaäiti. Kun omaa ikää tulee,niin haluan säilyttää oman hyvinvointini ja energiani ,jotta jaksan tässä hienossa ja rakkaassa tehtävässä. Juuri tuo ajatteleminen ja tunteminen mahdollisimman pitkälle on selvästi auttanut lisäämään päivärytmiin joitain säännöllisiä ,pieniä liikuntaharjoituksia ja huomaan niiden merkityksen.

  • Merja Karuneva sanoo:

    En ole ennen tehnyt mielikuvaharjoituksia, mutta se kuulosti mielenkiintoiselta. Monet asiat saa käännettyä positiivisemmaksi tällä harjoituksella. Otan ehdottomasti kokeiluun päivittäin.

  • Mirva sanoo:

    Oivalluksia ja ajatuksia herättävä luento...Hyvä idea tuo tavoitteen pilkkominen pienempiin osiin ja se ettei saa olla itselleen liian kriittinen.

  • Seija sanoo:

    Ruokailun tunnen isoimpana ongelmana, ruoan tekeminen itselle ei ole kiinnostavaa. Teen kattilallisen soppaa ja sitten syöt sitä monta päivää. Pakastetuista ruuista en välitä. Vihannesten syöminen on liian vähäistä, salaattikin pitää heti syödä ettei mene huonoksi. Kotimaiset kaalit ja lantut ja porkkanat nyt kehiin, ulkomaisia tuotteita en halua täällä syödä. Että tekemistä on ja mielikuvaharjoituksia tekemää. Kiitos

  • Raijakoo sanoo:

    Tuo syvällinen mielikuvaharjoittelu on mielenkiintoinen juttu !!. Siihen aion varata lähipäivinä kunnolla aikaa ja luulen, että teen sen "projektiluontoisesti", koska se yleensä sopii tämäntyyppisissä asioissa minulle. Kaikki ajatukset eivät tule kerralla vaan prosessina, vähitellen.

  • Heleena sanoo:

    Mielenkiintoinen ja kannustava ajatus oli se, että ei niin väliä montako kertaa menee nenälleen vaan tärkeää on kuinka monta kertaa nousee ylös.

  • Outi sanoo:

    Kiitos luennosta. Se antoi paljon ajattelemisen aihetta ja aivan uuden katsantokulman elämänmuutokseen.

  • Paula Rissanen sanoo:

    Suurin syy epäonnistumisiin lienee siinä, että olen elänyt koko elämäni (52v) ajatuksella muut ensin ja sitten itse jos on mitä jää tai jaksan. Työelämässä olen liian työnantajaystävällinen, teen työtä niin kauan kuin saan aina kyseisen homman päätökseen meni siinä sitten 8 tai 14 tuntia. Nykyinen työni on suurimmaksi osaksi istumista toimistolla tai erilaisissa palavereissa. Olen kärsinyt nivelrikosta vuosikymmenet ja hoito on ollut mitä on ollut. Vihdoin 2017 sain oikeaan polveeni tekonivelen ja kyseisen operaation jälkeen meni 10 kk ennen kuin palasin työelämään. Operaation jälkeen kaikki mikä vaan voi mennä pieleen meni pieleen. Liikkumaan ei päässyt vaikka olisi halunnutkin.

    Polvinivelen vaihtoa odotin toistakymmentä vuotta koska olin kuulemma niin nuori, ettei kannattanut vielä tehdä. Tästä syystä vasemman puolen lonkka ja polvi joutuivat kovaan rasitukseen ja kuluivat lopullisesti. Olin molempien nivelten vaihtoon leikkausjonossa lähes vuoden ja lopulta pyysin lääkäriltä lähetettä toiseen sairaalaan eri paikkakunnalle. Nyt toipumassa syyskuun alussa tehdystä lonkkaleikkauksesta ja odottamassa tammikuun lopussa suoritettavaa polvileikkausta.

    Tässä 4kk:n aikana on ollut aikaa miettiä elämää ja tulevaisuutta. Se mitä on tähän asti ollut, se ei voi enää jatkua. On opittava ottamaan aikaa omalle hyvinvoinnille ja elämänhallinnalle. Ei enää alle 5 tunnin yöunia, ei pitkiä työpäiviä vaan säännöllinen elämä ja uni sekä ruokarytmi.

    Jo vuoden 2022 minulla on ollut teemana mummo kuntoon. Olen saanut viime vuoden aikana kaksi ihanaa lasten lasta ja nyt panostetaan jaksamiseen mummottamiseen.

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Hei Paula, ja kiitos viestistäsi!
      Onpa tosiaan ollut matkalla vastoinkäymisiä, mutta hienoja oivalluksia olet näiden myötä myös tehnyt. Hurjasti tsemppiä sinne! 🙂

  • Gun sanoo:

    Tuntui hienolta yhdistää onnellisuuden tunne tavoitteen saavuttamiseen. Motivoiva yhdistelmä! Myöskin konkreettisen suunnitelman tekeminen ja mieluisten tekemisteartoittaminen ja sijoittaminen suunnitelmaan tuntuu hyödylliseltä ja motivoivalta.

  • Suvi Seikkula sanoo:

    Tajusin tätä harjoitusta tehdessäni, että ulkoiset puitteeni ovat lähes täydelliset, vain sisäinen kaaos, epätietoisuus ja energian puute estävät saavuttamasta tavoitteita. Vaikka yleistynyt ahdistuneisuushäiriöni ja siihen liittyvät oireet vaikuttavat osansa, olen vakuuttunut, että kun löydän oikean polun, päänsisäinen kaaoskin rauhoittuu ja kuten luennossa sanottiin, päivittäinen harjoittelu valjastaa alitajunnankin keksimään keinoja päästä kohti tavoitteita. Muita oivalluksia: tunne-energian keskeinen rooli, motivaation kasvu tekemisen myötä ja prosessin vietäväksi heittäytyminen. Askel kerrallaan kohti maalia!

  • Tuula sanoo:

    Hyvä luento tämäkin!
    Oivalsin henkisen valmennuksen idean. Uskon että mielikuvat auttavat minua hyvinkin.
    Olen lauluharrastuksessa tietämättäni mitä teen, käyttänyt tätä mielikuvajuttua. Jokin laulu tai kuorostemma ei ota onnistuakseen. Se jää vaivaamaan ja alan kuulla sen miltä sen pitäisi kuulostaa! Kuulen se stemmani tai koko kuoron, kun keskityn siihen. Se todella auttaa oppimiseen.
    Keskittyminen kulloiseenkin tekemiseen on vaikeaa. On niin paljon asioita tehtävänä. Mutta mielenkiinnolla alan treenata näitä mielikuvavinkkejä hyvinvointini parantamiseksi!
    Kiitos!

  • Marjut sanoo:

    1. vuoden loppuun mennessä olen tiputtanut painoani 9 kg
    2. seuraavan kuukauden aikana keskityn ruokailutottumusten muuttamiseen ja aloitan aamiaisesta. Lisäksi lisään kaksi hiit-treeniä viikko-ohjelmaani.
    3. kalenteroin hiit-treenit ja varmistan, että jääkaapista löytyy aina riittävän tukevan aamiaisen tykötarpeet.
    4. Olen tyytyväinen kun paino putoaa edes 100g/vko (eikä haittaa vaikka joku viikko ei tipukkaan, kunhan ei nouse). Kiitän itseäni uudella polkupyörällä kun ensimmäinen kuukausi on sujunut suunnitelman mukaan.

  • Sari sanoo:

    Kakkospäivän fiilikset… no tunneihmisenä tämän hetken tilanteen ja unelmatilanteen lyhytkin miettiminen saa kyyneleet silmiini. Tuntuu, että jälleen kerran olen aloittamassa jotain missä en taaskaan tule onnistumaan. Näiden kahden maailman välillä on liian iso kuilu. Ikään kuin kokisin pettymyksen jo ennen yritystä. Tämä puolestaan lisää epävarmuuttani ja uskoa omaan tekemiseen. Äh. Rauhoittuminen ja miettiminen ei ole helppoa. Mutta eteenpäin mennään sisun voimin! Kiitos herättävästä, ajatuksia synnyttäneestä pläjäyksestä:)

  • Elina sanoo:

    Tekosyiden keksimisessä olen nykyään lähes mestari. Tämän luennon jälkeen tajusin, että olen keksinyt kaikenlaisia syitä sille, miksi elämäntapamuutos, liikunnan lisääminen tai oikeanlaisen ruokavalion noudattaminen ei ole onnistunut aikaisemmin. Luennon kuunneltuani tajusin, että olen lähtenyt aikaisemmin liikkeelle ihan väärästä suunnasta, olen ikään kuin pakottanut itseni muuttumaan. Liikuntaa on pakko harrastaa, että paino putoaa, ei saa syödä sitä eikä tätä ettei vaan pääse lihomaan entisestään, jne. Olen lähtenyt aina aikaisemmin liikkeelle enemmänkin negatiivisen kuin positiivisen kautta. Odotan jo innolla, että ehdin ottaa itselleni sen tunnin ja käydä tämän päivän harjoituksen läpi rauhassa ja vain itseni kanssa.

  • Tiina sanoo:

    Huomasin että olin niin innoissani siihen asti, kunnes videossa sanottiin että "harrastan liikuntaa 3x viikossa". Se iski saman tien ihan tosi suuren ahdistuksen päälle. Että en jaksa, ei ole aikaa, ei hitto, tähän tää taas tyssää...
    Tuo mielikuvaharjoittelu on varmasti yks iso asia onnistumiseen ja oon sen huomannut aiemminkin toimivan eri asioissa. Mutta tässä videossa huomasin, että jo sen ajattelu, että nyt täytyis lähteä liikkumaan, aiheutti aivan valtavan stressifiiliksen. Ihan siis tuli käson kosketeltava fyysinen ahdistus. Eli se on näköjään mun kompastuskivi...

    Jo sana liikunta kuulostaa työläältä ja vaivalloiselta. Se vie aikaa kaikelta siltä muulta, mitä pitäisi ehtiä tekemään ja mitä haluisin tehdä.
    Tanssitunnit on aina olleet itselle mieluista ja niitä rakastan. Mutta kaikki muu liikunta on tökkinyt aina ja pahasti. Paitsi trampoliinihyppely, mutta se käy tylsäksi melko pian ja siihen loppuu sekin.

    Mulla on adhd, joten mulla on toiminnanohjauksen ongelmia muutenkin ja vaikea ylläpitää kiinnostusta tehdä asioita, esim liikuntaa. Mulla oli ystävä personaltrainerina ja käytiin parin kk ajan läpi erilaisia treenejä ja koitettiin löytää mielekäs laji tai tapa treenata. Ei löytynyt. Ohjauksen jälkeen en tehnyt enää mitään. 😔 Tulin nytkin surulliseksi, kun ajattelen tuota aikaa.

    Toivottavasti tää mielikuvaharjoittelu auttais tähän asiaan ja saisin jonkinlaista motivaatiota liikkua.

  • Maarit sanoo:

    Hyvää asiaa ja kaikki on tiedossa. Ongelmana on ollut juurikin se sitoutumisen puute pitkäjänteiseen ja aikaakin vievään muutokseen, johon nyt OLEN sitoutunut ☺️ Tärkemmät itselle löytää se hyvä ruokarytmi, energiatasojen tasaisuus ja muutaman kilon painonpudotus.

  • Raili sanoo:

    Nyt tuli niin palio asiaa että käyn uuestaan vielä ajatuksen kans tämän läpi. ☺️ Mielikuvaharjotukset on kyllä hyviä. Niistä pidän ja ne rentouttaa mielen ja kehon. Tällä hetkellä on vähä liikaa ressiä elämässä mutta yritän silti päästä tähän mukaan. Nukun myös liian vähän joka vaikuttaa keskittymiseen.

  • Teija Hentunen sanoo:

    Huomaan etsiväni syitä sitoutumiseni puutteeseen. Elämäntapamuutos on kohdallani välttämätön mutta silti en ole siihen pystynyt sitoutumaan. Yksi puuttuva tekijä on varmasti ollut tuen puute sekä aikaisempien yritysten epäonnistumisen tuoma oletus, että en kuitenkaan onnistu.

  • pirjo sanoo:

    Varmaankin kannustuksen puute varmaan yksi syy, miksi jääkesken .ehkäpä nykyinen mieheni innostuu tekemään muutos kurssin tehtävät ja oppi ajattelemaan asioista toisin, eikä aina rahan kautta! mielikuvaharjoittelua täytyy kokeilla tavoitteen saavuttamiseen. ja olen varmaan lopettanut liian aikaisin 2-3vk/ kk jaksaa yksin... sitten into loppuu!
    nyt kyllä kaunis alku kesä on innostanut liikkumaan, toivon että jatkoa seuraa!

    • Hanna Salonen sanoo:

      Hei, Pirjo.
      Mulla ollut hieman saam kuin sinulla. Mulla on vaan toisin, että mies kyllä liikkuu, mutta minä en pysy hänen perässään. Astma ja muut sairaudet sekä tämä lihavuus haittaa reipasta liikkumista pahasti. Joten olen jäänyt yksin tämän asian kanssa. Kannustuskin on sitä, että vinoillaan liikkumattomuutta.
      Olenkin todennut, että se into ja halu pitää kaivaa ihan vain itsestään, eikä luottaa muihin ihmisiin että he vetäisivät ja auttaisivat liikunnan ilon löytämisessä. Se on sitä sisäistä itseensä luottamista ja halua saada itsestään parempi kuntoisen. "Minä pystyn vaikka tuntuisi miltä."
      Vaikkei olisi ketään kannustamassa, mutta siksi me täällä valmennuksessa olemmekin, että saamme samanlaisten seuraa ja yhdessä voimme päästä liikkeelle ja kannustaa toisiamme.

  • Katri sanoo:

    Tuo mielikuvaharjoitus herätti paljon ajatuksia, kun itse tosiaan kokee itsensä aivan erinäköiseksi kuin mitä siellä peilissä näkyy. Täytyypä konkretisoida asiaa paperille tässä lähipäivinä.

  • Hanna Salonen sanoo:

    Se oli hämmästyttävää miten paljon mielikuvaharjoittelulla voi tehdä. Toisaalta onhan se toiminut kaikessa muussakin elämässä eli jos ajattelee vaan negatiivisia asioita niin elämästä tulee negatiivista ja yksinäistä ja sama toisin päin jos etsii ja ajattelee asioita positiivisesti niin elämästä tulee iloista ja on tyytyväinen elämäänsä. Joten miksi ei tässäkin ihan sama juttu. En vain ole osannut ajatella tuota myös painon hallintaan tai ns. roskaruuasta luopumiseen.

    Toisaalta olen myös elänyt sellaistakin elämää, jossa en syönyt esimerkiksi viikonloppukarkkeja lainkaan. En vain tarvinnut niitä, mutta alkuun se kyllä oli tietoinen päätös jättää ne pois. Ja todellakin voin paljon paremmin silloin.
    Mikä hulluinta on ne "rakkauskilot" eli kun tapaa toisen ihmisen niin alkaa matkimaan hänen toimintaansa ja samalla tarttuu myös ne epäterveet elämän tavat. Minä naisena aloin syömään mieheni annoksia... ja 15 kiloa myöhemmin tajusin, että ei vaan voi tehdä samoja asioita kuin hän. Minä olen yksilö ja minä tarvitsen omanlaisen ruokavalion ja liikuntamäärät. Siksikin olen mukana tässä muutosvalmennuksessa, että löydän sen oman polkuni tässä elämässä.

  • Karoliina sanoo:

    Ruuhkavuosia elän ja työelämässä suuri vastuu esihenkilönä. Oma aika/terveys ollut toissijaista. Nyt on aika keskittyä omaan itseeni ja olla tietyssä mielessä itsekäs ja osata sanoa ei. Uskon että tämä valmennus antaa työkaluja omaan hyvinvointiini joka heijastuu myös läheisiini ja työpaikalle.

  • Sari sanoo:

    Huomiota kaipaa kolmivuoro työ. 5 aamu- 5 yö- 5iltavuoroa. Lähinnä yövuorossa kaikki repsahtaa.

  • Pirjo sanoo:

    Nytpä onkin niin tuhtia asiaa, että olen ehtinyt vasta näiden asioiden pohdintaan! Siis pääkoppa kuntoon ensin!

  • Jaana sanoo:

    Hyvä ensimmäisen päivän tietopläjäys. Itse uskon,että tarvitsen pysyvää elämäntapamuutosta. Vuosia olen kokeillut saada painoa hallintaan ja kokeillut näitä ns. 5 viikon diettejä,joita netissä on pilvin pimein. Onnistun ehkä viikon pysymään ja kurittamaan itseäni,mutta pysyvää muutosta näistä ei ole tullut. Tämä muutosvalmennuksen luennot pistävät pohtimaan. Hiljaa hyvä tulee ja se on pysyvää. Näin uskon.

  • Elämäntapamuuttuja sanoo:

    Suuri ongelma on opiskeluun liittyvää stressi ja kiireinen aikataulu joka hankaloittaa ruokailua... Tavoite-elämän etukäteen miettiminen on tosi hyvä juttu ja oivallus ja se että aikatauluttaa viikon hyvin... Tätä jo teenkin kun muistan, mutta täytyy ottaa päivittäiseksi kalenteriin katsominen. 😀 Olen nyt liikkunut kävellen reippaasti viikon-kahden viikon ajan lenkkejä lähes päivittäin kun on loma opinnoista alkanut. Myös monipuoliset ja kasvispitoiset ruokatottumukset ovat alkaneet pikkuhiljaa tulla päivittäin käyttöön. Haasteena on pimeä loppusyksy ja talvi, mutta luulen että nyt onnistuisi saada muutosta hyvään alkuun ja vauhtiin, niin ehkä tottuu tekemään hyviä valintoja ruoan ja aktiviisuuden suhteen. Olen vuosi sitten muutaman kuukauden aikana vältellyt kaikkea epäterveellistä, karkkia ym ja liikuin säännöllisesti hyötyliikuntaa useana päivänä viikossa ja se tuotti tulosta,mutta pian jalkakivun vuoksi en pystynyt enää kävelemään normaalisti ja en jaksanut enää välttää herkkuja. Jalka on nyt kunnossa ja liikkumaan pystyy taas hyvin ja voi aloittaa alusta puhtaalta pöydältä. 😀

  • Jade Simolin sanoo:

    Tässä vaiheessa kurssia jo huomaan että laitan kaikkien muiden tarpeet omieni edelle. Siinä yksi suurin asia että opettelen olemaan terveesti itsekäs ja otan omaa aikaani parantaakseni itseäni niin fyysisesti kuin henkisesti. Opetella olemaan myös armollinen itselleni

  • Maria sanoo:

    Ennen päätöstäni lähteä Muutokseen olen jo aika tiukalla kuurilla kk aikana tiputtanut 6 kg. Eilen havahduin siihen, että energiaa ei ole enää mihinkään ja nyt tämä noudattamani ruokavalio ja tapa laihduttaa ei palvele minua. Olen siis ihminen, joka päättää jotakin, ja tekee sen, vaikka aivot narikassa. Ja nyt siis neuvotaan, että ne aivot pitäisi kaivaa sieltä narikasta ja oikein ruveta tunteella ajattelemaan tätä asiaa... kuulostaa hyvälle, ja pitkän linjan hommalle tuloksineen. Odotan mielenkiinnolla mitä kaikkea sitä herääkään esiin itsestäni tässä matkan varrella.

  • Sonja Kaita sanoo:

    Jotenkin jäi mieleen ajatus, että ei tehdä muutoksestakaan stressiä vaan otetaan pieniä hyviä askelia joka päivä. Ja tärkeää myös huomata että monia asioita jo tekee hyvin..ehkä joitain valintoja vain kannattaa miettiä hetki pitemmälle kuin siihen miltä just nyt tuntuu.

  • Jaana sanoo:

    Mun kompastuskivenä olleet rankat alut ruuan ja liikkumisen kanssa. Stressi ja tunnesyöminen edellisten lisäksi.

  • Soile Lehtoranta sanoo:

    Suurin haaste minulle on murtaa vanhat negatiiviset ajatusmallit. Toinen iso juttu on lohtusyöminen, joka oikeastaan liittyy vahvasti itseruoskinnan ja huonouden tunteen elättelyyn. Miksi tuollainen on niin sitkeässä ihmisessä, joka muuten on onnistunut elämässään monella mittapuulla oikein hyvin. Tuon jos selvitän itselleni luulen aika monen lukon aukenevan.

  • Paula sanoo:

    Sen, että on pakko tehdä muutos

  • Irmeli sanoo:

    Mielen voimaa täytyy vakavissaan harjoitella siihen uskoen. Olen kokeillut sitä liian epäuskoisena.

  • Anne sanoo:

    Minulla heräsi ajatus että pienet muutokset riittävät. Olen aina ajatellut että kaikki heti tai mitään. Voin esim. Tehdä pieniä muutoksia ruokavalioon ja lisätä päivittäistä liikuntaa. Ei haittaa vaikka joskus poikkeaa ja vaikka makaa syöden suklaata kunhan ei jää siihen tilaan vaan seuraava päivänä nousee ruotuun🙂

  • Rita sanoo:

    Yksi ongelma on ruokailut, 26 vuotta vuorotyötä tehneenä, aamupala oli pari mukillista kahvia, siitä kyllä nyt päässyt, aamulla nykyään puuroa, elovenan annospuuro. Sitten muut ruokailut, ne miten sattuu monesti vaan leipäsiivu, jos sähkönhinta on korkea en lämmintä ruokaa edes mieti. Liikunta on kävelyä sitä kyllä nykyään 7000-10000 askelta päivässä.

  • Leena sanoo:

    Mulla on jo nyt mielikuva, ja ajatus maailma et oo pienempi kuin mitä oon. Yleensä peilinedessä tulee vasta tajunneex kuinka "iso" sitä nykyään on.

    Suurin kompastu itsellä on varmasti ruoka, kun aikaisemmin ei oo koskaan tarvinnu miettiä mitä on syö ja milloin.

  • Anonyymi sanoo:

    Hyvä luento, antaa miettimistä Miten päästä tavoitteeseen

  • Leena sanoo:

    Aloitin valmennuksen reilu vuosi sitten. Olin mukana aktiivisesti puoli vuotta. Valmennus oli hyvä startti terveellisempään elämään ja painon pudotukseen. Tykkäsin valmennuksesta ja sain tavoitteeni painonpudotuksenkin osalta saavutettua. Valmennus antoi intoa myös liikuntaan. Talvella aloitin hiihtoharrastuksen joka vaihtui keväällä pyöräilyyn. Saavuttamani paino on pysynyt ennallaan. Pudotettavaa on vieläkin ja siksi olen täällä nyt kertaamassa asioita ja saamassa taas intoa lisää. Repsahduksia on tullut matkan varrella paljonkin, mutta se ei ole haitannut kun on muistanut palata taas aikansa harhailtuaan ruotuun.

  • Pirjo Juurinen sanoo:

    Aiemmissa "projekteissa" olen ilmeisesti yrittänyt syödä norsun kerrallaan enkä riittävän pieninä paloina. Yritykset ovat aina lopahtaneet surkeaan pettymykseen...

  • Arja H. sanoo:

    Nämä ovat hyviä neuvoja ja ohjeita käytännön toteuttamiseen. Nyt en kuitenkaan usko että voisin nämä toteuttaa. Tämän videonkin katsominen pienissä osissa ja hälinä ympärillä vaikeuttaa asiaan keskittymistä ja tosiaan ottamista. Ehkä 5 vuoden päästä onnistuu paremmin.

  • Arja H. sanoo:

    Nämä ovat hyviä neuvoja ja ohjeita käytännön toteuttamiseen. Nyt en kuitenkaan usko että voisin nämä toteuttaa. Tämän videonkin katsominen pienissä osissa ja hälinä ympärillä vaikeuttaa asiaan keskittymistä ja tosissaan ottamista. Ehkä 5 vuoden päästä onnistuu paremmin.

  • Minna sanoo:

    Mielenkiintoinen luento.

  • Reetta sanoo:

    Mulla on tahtonut aina parisuhde lihottaa. Sitä ei yhtäkkiä olekaan enää aikaa harrastaa ja iltaisin tulee sorruttua, kun avopuoliso kaivaa herkut esille.
    Myös töissä on paljon houkutuksia, kahvipöydässä on usein jotain herkkuja. Ja tuntuu, että vaikka niistä söisi vain yhden päivässä niin ne kertyvät heti kroppaan. Turpoan töissä, vapaapäivien jälkeen olo on solakampi.
    Tykkään käydä salilla, mutta kun muutettiin kauemmas keskustasta niin ei ole tullut käytyä. Puoliso ei tykkää käydä salilla ja kuljemme töihin samalla autolla niin ei olla keksitty että mitä hän tekisi sen aikaa, kun mä jäisin salille töiden jälkeen. Salilla käynti pitäisi siis aina yhdistää työmatkoihin, muuten ei ole järkeä ajaa…
    Olen sitten vain lenkkeillyt.
    Näihin olisi mukava löytää ratkaisut. Omasta päästähän sekin lähtee.
    Kiitos, kun jaksatte tehdä tällaisia.

  • Päivi sanoo:

    Moi! Vähän arveluttaa jaksaminen. Nukkuminen ajoittain huonoa epäsäännöllisen kolmivuorotyön vuoksi.

  • Laura sanoo:

    Pieni toive noihin videoihin; paikan valinta: akustiikka!!!
    Ettei kuulostaisi jossain rappukäytävässä nauhoitetulta.

  • Michaels sanoo:

    Hyvä luento varsinkin mielikuvien luominen.Minun ongelmana tylsyyden takia mieliala syöminen, motivaation ylläpito, proteiinin tarpeeksi saanti ja rytmi. Pitäisi muutokset arkiseksi ettei tarvis miettiä niin paljon muutosta. Aikaa minulla kyllä on.

  • Anitta Erenius sanoo:

    Paljonko maksaa

  • Arja. H sanoo:

    Joo, ehkä tätä suorittamista voisi tosiaan jättää vähän vähemmälle ja ajatella omaa itseään ja jaksamistaan enemmän.
    Kehopositiivinen ajattelu ja mielikuvaharjoittelu, eikä verrata itseä toisiin.
    Näillä lähden liikkeelle

  • Heli sanoo:

    Ennestään oppimani asiat palautuvat mieleeni. Olen päästänyt itseni lipsumaan enkä ole ollut tyytyväinen peilikuvaani. Tietysti myös ikäni 75 v. vaikuttaa tilanteeseeni. Muutamasta kilosta pääseminen on minulle tärkeää, vaikka olen vielä normaalipainoinen taulukkojen mukaan.

  • Merja Tina sanoo:

    Aika tuttua asiaa, vaikka liian vähän tulee toteutettua mielikuvaharjoituksia. Oman elämän pohtimista olen joutunut kyllä tekemään aika paljon terveysongelmien takia, ja itsensä tunteminen on kyllä sitä myötä kehittynyt paljon. Enää ei tavoittele ns. kuuta taivaalta vaan olisi tyytyväinen ihan, jos saisi edes perusasiat elämässä kuntoon. Ja siihen toitottavasti on apua tästä valmennuksesta. Pitänee tehdä tuo Minun Muutos -harjoitus tässä vuodenvaihteen pyhien aikana, kun ei paukutteluiden takia saa nukuttuakaan.

  • Paula sanoo:

    Tavoitteen visualisointi tunteella!
    🥰

  • Mikko sanoo:

    Kiitos muistutuksesta kuinka tärkeää on se kuinka ja mitä ajattelen. Usein olen ajatellut, että pelkästään hokemalla asioita ja hammasta puremalla asiat muuttuvat. Ensimmäistä kertaa sain kiinni siitä kuinka tärkeää on keskittyä myös ajattelun muuttamiseen ja se vaikuttaa myös tekemiseen, eikä vain että tekee ja ajattelukin sitten ehkä muuttuu mukana.

  • -C- sanoo:

    Mulla oli noin 10 vuotta sitten painonhallinnan ja elämäntapamuutoksen palikat just kohdallaan. Mitään en kieltänyt itseltäni, esim. suklaalevyllisen sijaan söin vaan 2 riviä. Stressitaso oli alhainen, otin hetken kerrallaan. Mieli oli synkronoitu prosessiin. Viimeisen parin vuoden aikana olen yrittänyt tätä olotilaa hakea, mutta en ole löytänyt. Kaikki tuntuu vaan niin vaikealta.
    Olen yrittäny pilkkoa asioita pienemmiksi, mutta sitä oikeaa motivaatiota ja tunnetasoa en ole saavuttanut ja kaikki yritykset lopahtanut.
    Toivoisin, että nyt löytäisin taas sen oikean motivaation, sen henkisen tunnetilan ja saisin onnistumisia.
    BMI:n mukaiseen ihannepainoon en usko koskaan pääseväni. Eikä minulla ole siihen tarvettakaan. Aikuisiällä en ole koskaan alle 80kg painanu. Lihavuusleikkauksen jälkeen, törkeän kovalla työllä sain painon hetkellisesti 85 kg. Suurimman osan aikuisuutta olen ollu päälle 100kg, hetkellisesti vain alle. Jotenkin omassa kehossa biologinen paino tuntuu olevan totta.

  • Sanna sanoo:

    Lasten muuttaessa pois kotoa, laiskistuin tekemään ruokaa. Käymme mieheni kanssa usein syömässä ulkona. Tää on iso asia, miksei voi huolehtia omasta hyvinvoinnista nyt kun siihen periaatteessa olis aikaa? Mukavuudenhalusta toimii näin. Ennen oli "pakko" ns. valmistaa lasten hyvinvoinnin takia ateriat. Tää ajatus tarvitsee lisäpohtimista.

  • Päivi Huisman-Laitinen sanoo:

    Hei minun täytyy aloittaa vähän kerrallaan koska olen ollut monta viikkoa kipeänä.

  • Tuula Rajala sanoo:

    Kiitos tärkeästä luennosta. Mielikuvaharjoitukset ovat tarpeen samoin tiedostaa miltä ne tuntuu. Ainakin minun kohdallani harjoitukset ovat hyviä, koska joku tapahtuma vääristää todellisuuden ja saa vallan omasta mielestä väärällä tavalla.

  • Ritva Tähtinen sanoo:

    Mielikuvaharjoitus on tosi vaikea.

  • Sari Syväsalmi sanoo:

    Aloitin tänä vuonna elämäntapamuutoksen aivan itsekseni mutta onkohan tämä nyt sitä että jää kesken kun itsekseen ei niin suuresti kuitenkaan osaa 🤔. Kiva kun pidätte tällaisia luentoja.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >