Päivä 3: Ruokavalio

Resurssit

Esitysmateriaali - päivä 3 (pdf)

Täältä löydät tarkemmat ohjeistukset ruokavalion koostamiseen tekstimuodossa.

  • Hei, kiitos tästä luennosta! Vaikka siinä on paljon tuttuja juttuja, mutta tuli myös uutta tarkennusta! Eikö tätä Krisin luentoa saa myös tekstimuodossa, kun ne menee videolla niin nopeasti läpi?

    • Tossa esitysmateriaalissa on kalvot saatavilla. Ei siis kaikkea, mitä sanottiin, mutta noista näkee asiat aika hyvin.

  • Voi hyvänen aika! Mä syön aiiivan liian vähän! Eli nyt painun suoraan syömään lisää…

  • Osittain syönkin mainittuja, mutta rytmi vaihtelee ja päivän aikanakin syön vähemmän, mutta silloinkin vääriä aineita.

  • Minun pitää lisätä proteiinia ja kuitua ruokavaliooni. Proteiinin lisääminen estää varmaan myös minua syömästä sokerisia herkkuja, kun tunnen itseni kylläisemmäksi. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä syön melko paljon. Aamupuuro maustamattomalla jogurtilla ja marjoilla on tullut jo tavaksi. Ruokaväli lounaan jälkeen venyy kohdallani liian pitkäksi työpäivän aikana. Pitää viedä töihin välipalaksi vaikka rahkaa, jossa on manteleita ja marjoja.

  • Lea Abazi sanoo:

    Kasviksia ja palkokasveja syön jo, mutta liian vähän. Määriin ja rytmiin tarvitsen muutosta. Ei ihan yhdessä päivässä korjaudu vaan täytyy tehdä töitä asian eteen. Lisättyä sokeria olen välttänyt jonkin aikaa, mutta marjoja ja hedelmiä voisin lisätä ruokavalioon. Hyvä materiaali työstämisen tueksi.

  • Kiitos hyvästä luennosta !
    Syön näköjään liian harvoin ja liian vähän. Kasviksia, kuituja ja proteiinia pitää lisätä ruokavalioon. Tuo kananmunien määrä päivässä yllätti eli voi syödä enemmän kuin yksi aamulla. No nyt on hyvä pohja alkaa muuttamaan asioita parempaan suuntaan.;)

    • Joakim sanoo:

      Kyllä, tästä se lähtee! =)

      • Mummeli 67 sanoo:

        Moi, onko tarkoitus, että sivuja ei voi tulostaa esim. haluamiaan sivuja, joissa on just tärkeä haluamani tieto. Ruokavalioni on ok, mutta tarkennusta haluaisin esim. proteiiniin.

        • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

          Heippa! Tulostus-asetuksista pitäisi pystyä määrittämään ne sivut, jotka haluat tulostettavan. Tiedosto kannattaa ensiksi tallentaa tietokoneelle, jonka jälkeen "Tulosta" - "Sivut" - "Muokattu". 🙂

  • Omega 3 saantiin pitää minun kiinnittää huomiota. Kasviksia syön jo aika paljon, mutta tuleekohan siltikään riittävästi, -mietintään. Ryokarytmi on minulla kaikesta huolimatta se heikoin lenkki.Hyvä luento! Kiitos!

  • Tämä oli erittäin hyvä muistutus - tiedossa on, mutta nyt on taas palattava ruotuun. Tällä hetkellä saan liian vähän proteiinia ja kasvisten + hedelmien syöntiin on kiinnitettävä erityisesti huomiota.

  • Olen aikaisemmin yrittänyt toteuttaa jo muutamia asioita, jotta vointini parantuisi ja jaksaisin paremmin. Vuorotyö vaikuttaa paljon asioihini, varsinkin liikkumiseeni. Työpäivät venyvät ajoittain jopa 12 tuntisiksi, tällöin ei tahdo jaksaa liikkuen enää päivän päätteeksi. Samoin ruokailu on välillä mitä sattuu, vaikka kumpaankin olen nykyään yhä enemmän yrittänyt panostaa. En osaa vain tehdä ruokia etukäteen esim. salaatteja ym, jotta olisi helpompi ottaa niitä mukaan töihin lähtiessä.
    Ostin sähköpyörän, jotta voin kulkea töihin sillä ja jättää autolla ajamisen. Töihin 14-15 km/suunta riippuen reitistä. Jonkin verran olen jo kesän aikana ajellut. Nyt vain todella kova flunssa on haitannut liikkumistani parin viikon aikana. Olen lisännyt vihanneksia ja salattia ruokiini jo jonkin verran päivittäin. Suunta ehkä hyvä.

  • Joakim sanoo:

    Hei, tätä korjataan.

    • Hei, mullakaan ei vielä avaudu kolmannen päivän materiaalit, eikä videot miltään päivältä! Tekstimuoossa videot voi lukea.

    • Joakim sanoo:

      Kiva, että tykkäät! =)

  • Joakim sanoo:

    Paina "Avaa" niin saat näkyviin =)

  • Tämä tietopaketti on suurenmoinen! En oikein tiedä mitä siitä ollenkaan sanoisin. Ensi vaikutelmani oli, että tämä olisi pitänyt saada heti tammikuussa. Hetken mietittyäni olen aika varma, etten olisi ollut silloin valmis tämän vastaanottamiseen. Nyt kun alkuperusta on vakiintunut, ateriarytmi, juominen, annoskoot, liikunta alkavat oll rutiineja, tähän keskittyy osana kokonaisuutta. Tammikuussa olisin jäänyt tähän kiinni enkä olisi perustanut muusta.
    Uskon asiantuntijoiden miettineen tämän perusteellisesti.
    Kiitos tästä paketista! Vastoin periaatteita, tulostin tämän paperille, sillä paneudun tähän perusteellisesti ja teen omia merkintöjä itselleni.

  • Susanna Parikka sanoo:

    Omegoja ja proteiinin saantia pitää tarkkailla sekä lisätä entisestään kasviksia. Kyllä kai maitotuotteita voi korvata soija- tai kaurapohjaisilla tuotteilla?

  • Tämäpä onkin kinkkinen osuus, niin kun aina. Olisi kiva, jos saisi jotain itselle toimivia vinkkejä. Vaikea löytää itselle sopivia, hyviä ruoka-aineita. Olen kasvissyöjä, kalaa syön, maitotuotteita en voi syödä ollenkaan. Kanamunia pitää välttää, koska ne nostavat kolestrolia, joka siis ei pysy kurissa. Pavut ovat vaikeita mahalle. Sitrushedelmille olen allerginen.
    Syön mielestäni kasviksia hyvin, samoin siemeniä ja pähkinöitä, myös kuivattuja hedelmiä.Kalaa syön pari kertaa viikossa. Teen lähes kaiken ruuan itse, koska en käytä suolaa, verenpaineen vuoksi. Käytän ruuanlaitossa oliiviöljyä. Ulkona syön ehkä pari kertaa kuukaudessa. Mehuja tai limuja en juo.Joskus syön sipsejä ja juon viiniä.
    Ongelmia ovat proteiinin saanti riittävästi, omegoiden ja raudan saanti / puute.

  • Katja Kärkelä sanoo:

    Minulla on käytössä vähähiilihydraatinen ruokavalio. Mietityttää, kuinka järkevästi koostan päivän ruokani jos viljatuotteet ja peruna ovat pois käytöstä kokonaan? Ne ovat siis poissa lähinnä siitä syystä, että aiheuttavat runsaasti vatsavaivoja.

  • Sanna Heikkinen sanoo:

    Ruokarytmi hakusessa, tulee syötyä kuitenkin liian vähän. Kasviksia lisää roimasti. Ihanaa ettei hedelmistä tehty pahiksia. Tämä antaa mietinnön aiheita paljon.

  • Satu sanoo:

    Hyvä muistutus, että rahka pitää muistaa ottaa taas osaksi arkea, esim smoothien muodossa. Ja hyvä oivallus, että proteiinit ovat vain hyväksi eikä niiden liikasaantia tarvitse pelätä.

  • Tiina sanoo:

    Hyviä ohjeita, lisää kasviksia.

  • Eija sanoo:

    Kiitos ☺ Itellä keliakia tuo haasteita, mutta luennon avulla valkeni muutama asia
    Yllättävää että kananmunia saa syödä näinkin paljon päivässä

  • Ulla Liitola sanoo:

    Näitä kaikkia syön monipuolisesti, mutta huomasin, ettäannokset ovat liian suuria!!!!
    Ja tietysti se makea päälle!

  • Ruut sanoo:

    Aikalailla perussuomalaisilla ruokavaliolla mennään. Vaihtelua voisi olla. Hedelmiä, kasviksia ja munia voisi lisätä. Ehkä tulee syötyä liiankin säästöliekillä ja väärillä painotuksilla. Kiitos vinkeistä.

  • Alisa sanoo:

    Voi sentään… tuttuja asioita ja periaatteessa tiedän mitä ja milloin pitäisi syödä. Väsyneenä ja arkistressin kourissa päivästä toiseen rypien ei vain jaksa keksiä mitä tänään lautaselle laittaisi. Kaipaan selkeää ruokalistaa mitä pitäisi viikon aikana suuhun laittaa.

  • Kaarina sanoo:

    Hyvä juttu nyt sai konkreettista tietoa ruokavaliosta joten eikun käyttöön nämä ohjeet,korjattavaa on minunkin ruokavaliossa vielä.

  • Terttu Harju sanoo:

    Proteiinin saanti on tärkeä, mutta suositus 1,5g painokiloa kohti /vrk on yläkanttiin. Riippuu iästä, lihasmassasta ja liikunnan määrästä. Liiallinen proteiinin saanti vahingoittaa mm. munuaisia. Minulle suositus on ollut 1g painokiloa kohti /vrk.

    Kananmunat on halpa proteiinin lähde, mutta suositus 1-3 päivässä on aika paljon. Sen vaikutukset mm. kolesteroliin ovat yksilölliset ja ne voi mitata esim. Synlab -laboratoriossa, jonne ei tarvita lääkärin lähetettä. Syö munia kolme kuukautta tietty suurempi määrä ja mittauta arvot ennen ja jälkeen lisätyn määrän niin tiedät

    Monenlaisia munasuosituksia on ollut vuosien varrella. Kun oli ns. munavuori mainostettiin: Mene munalla töihin! Sitten oli pitkään aika, jolloin monet suosittelivat korkeintaan kaksi munaa viikossa kolesterolin pelossa.
    Siihen verrattuna 21 munaa viikossa on tosi paljon. Kaikkiin tällainen määrä ei vaikuta mitenkään, mutta toisiin se vaikuttaa hyvinkin haitallisesti.
    Tsemppiä kaikille osallistujille 👍🏽

  • Kaisa Puustinen sanoo:

    Positiivisia ajatuksia. Säännöllisyyteen huomio ja arkeen palatessa huomioitava, että on sopivaa evästä aina matkassa ja ottaa ajan kiireettömään ruokailuun. Kananmunia voin huoleti lisätä ja hyvä, että hedelmiä ja rahkaa saa syödä. Kasviksia olenkin lisännyt ja esim. tuore pinaatti tullut ihan uutena lisänä mukaan. Olen jo muutaman päivän kokeilulla huomannut positiivisia tuntemuksia ja ei ole tarvinut nälässä olla ja tuntea itseään erilaiseksi ruokapöydässä. Samoja ruokia perheen kanssa saa syödä, kun pitää nämä suositukset mielessä. Kyse positiivisista valinnoista, joista tulee ajan myötä luontevia rutiineja. Näin uskon.

  • mimmi sanoo:

    Todella hyvä tietopaketti
    Ja ihan normaali ruuasta.Nyt tietää annoskoot jatkossa paremmin🤗

  • Sirpa Saaristo sanoo:

    Mahtavat luennot. Ruokarytmi vaatii remontti, laadussa ja määrässäkin on korjaamisen varaa. Makeannälkä se heikkous, mutta näissä luennoissa sekin
    selvisi mistä se johtuu. Kiitos teille!

  • Mirva sanoo:

    Hyviä ohjeita ja ajatuksia herättävä luento.
    Hedelmiä ja kasviksia täytyy lisätä ruokavalioon, vaikka niitä on jo lisätty, saattaa kuitenkin jäädä vielä vähäiseksi ruokavaliossa.
    Proteiinin saantiin täytyy kiinnittää huomiota.

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Moi Mirva! Ihana kuulla, ja hienoja konkreettisia oivalluksia 🙂 Mennään yhdessä niitä kohti!

  • Johanna Kaski sanoo:

    Tosi hyvä luento! Paljon jo tietämiäni asioita, mutta myös uusia! Ruokarytmi mulla on hyvä ja tasainen. Töissä syön lasten kanssa samaan aikaan aamupalan (jos kotona en oo syönyt), lounas ja välipala. Riippuen töiden jälkeisistä tekemisistä syön toisen lämpöisen ruuan neljän, viiden aikaan tai sitten harrastuksen jälkeen myöhemmin, tällöin syön jonkun välipalan ennen harrastusta. Luulen, että voisin koostaa ateriakokoa isommaksi ja lisätä proteiinia, sillä nälän tunne yleinen iltapäivällä vaikka muutama tunti ruokailusta. Kasviksia, hedelmiä ja veden juomista lisättävä. Sekä panostettava kiireettömään ruokailuun (töissä se on toisinaan sula mahdottomuus). Suunnittelen paperille mitä syön milläkin ruokailulla viikoksi kerrallaan, on helppo tehdä ostoslista siitä ja siitä on minun helpompi pitää kiinni kun on paperilla ja voi tehdä ruuat valmiiksi.

  • Mummeli 67 sanoo:

    Harmi vaan kun ei saa tulostettua haluamiansa sivuja, suoltaa kaikki, ei välitä sivuvalinnoista.

  • Nanna sanoo:

    Luennossa tuli paljon asiaa tiiviissä paketissa ja hyvin havainnollistettuna, kiitos siitä. Yksi kohta luennossa kuitenkin hämmensi ja jäi mietityttämään: "Tutkimusten mukaan margariinit lisäävät kuolleisuutta, mutta tyydyttyneet rasvat eivät. Tutkimukset eivät ole löytäneet syy-seuraussuhdetta tyydyttyneiden rasvojen ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden välillä." Ymmärtääkseni useissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että tyydyttyneiden rasvojen vähentäminen (ja monityydyttymättömien lisääminen) on vähentänyt sairastavuutta ja kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Esim. Duodecimista löytyy useita viitteitä näihin tutkimuksiin. Sydänliittokin suosittelee margariinien käyttöä voin sijaan. Olisiko mahdollista saada tähän asiaan selvennystä ja viitteet luennossa mainittuihin tutkimuksiin? Mielelläni lukisin aiheesta lisää.

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Moi Nanna ja kiitos viestistäsi!
      Luento on toisen valmentajamme, Krisin, tekemä, ja näin ollen en tähän hätään päässyt käsiksi hänen lähdeluetteloonsa. Löysin kuitenkin aiheesta American Journal of Public Health:n (Yhdysvaltalainen vertaisarvioitu kansanterveyslehti) vuonna 2013 julkaiseman meta-analyysin, jossa käsitellään tyydyttyneen rasvan ja kuolleisuuden yhteyttä. Meta-analyysissä selvisi, että erityisesti maitotuotteiden käyttö ei ole merkittävästi yhteydessä kuolleisuuteen, mutta suuri lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttö sen sijaan oli yhteydessä syöpäsairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä näihin liittyvään kuolleisuuteen. Linkki lähteeseen: https://ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.2013.301492?role=tab Margariineista puhuttaessa oletan, että Kris puhuu luennolla transrasvoja sisältävistä margariineista/levitteistä (Suomessa margariinien ei pitäisi pääasiassa näitä enää sisältää) ja nimenomaan transrasvoilla on voimakas yhteys sydän- ja verisuonisairastuvuuteen ja kuolleisuuteen (esim. https://www.duodecimlehti.fi/duo13244) - transrasvoja sisältäviä valmisteita on siis suositeltavaa vältellä.
      Olet myös aivan oikeassa, että tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävien elintarvikkeiden saannilla on lukuisia terveyshyötyjä ja kannustamme käyttämään ruokavaliossa rasvan lähteinä pääasiassa pehmeitä rasvoja, mutta mm. mainitsemani meta-analyysin valossa tyydyttyneen rasvan saanti (erityisesti maitotuotteista) ei välttämättä ole ainakaan kuolleisuuden näkökulmasta terveydelle niin haitallista, kuin on ajateltu. Joka tapauksessa on muistettava, että tyydyttynyttä ja tyydyttymätöntä rasvaa on lukuisissa elintarvikkeissa eri suhteessa, ja kohtuullisuus on avainasemassa myös kovien ja pehmeiden rasvojen saannissa. 🙂

      • Nanna sanoo:

        Hei Hanna! Paljon kiitoksia vastauksestasi! Kertomallasi tavalla olen itsekin ajatellut asioiden olevan lukemieni tutkimusten ja alan kirjallisuuden perusteella. 🙂 Ymmärrän hyvin, että luennolla valtava määrä ravitsemusta koskevaa tietoa on tiivistettävä lyhyeksi ja olennaiseen keskittyväksi tietopaketiksi. Mainitsemissani luennon kohdissa on kuitenkin se ongelma, että niistä puuttuu olennaista tietoa ja siten on suuri vaara, että ne ymmärretään väärin (esim. että on ihan ok käyttää voita ja muita tyydyttyneitä rasvoja pehmeiden sijaan ja että margariinit olisivat Suomessakin epäterveellinen vaihtoehto). Ehkä pieni muokkaus muuten mainioon luentoon olisi hyvä laittaa harkintaan. 🙂

        • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

          Olet aivan oikeassa, ja työlistalle nyt merkattu luennon päivittäminen! 🙂

  • Merja Karuneva sanoo:

    Hyviä ohjeita ja ihan tavallista ruokaa saa syödä. Hämmästyin kyllä ruuan määrästä, mitä pitää päivässä syödä. Ruokarytmiin kannattaa kiinnittää huomiota. Itselläni työ vaikuttaa ruokarytmiin.Teen työtä kahdessa vuorossa, Ilta- tai aamuvuoroa. Miten rytmittää ruokailut oikein?

  • Marja-Liisa Lohikoski sanoo:

    Paljon asiaa. Tarvitsen hetken sulatella, Hyvää ja selkeää testiä. Toipilaana lueskelen, jospa huomenna pöydän ääressä.

  • Kaisa Saari sanoo:

    Hei, käsi hipaisi vahingossa paina tästä. Se lopettaa viestit teiltä. Miten toimin saadakseni viestit jatkumaan? Ei ole tarkoitus lopettaa. Päinvastoin olemaan loppuun saakka mukana.

  • Heli sanoo:

    Tuttua asiaa ravitsemuksen kannalta ja nyt vahvistui oma käsitys säästöliekillä elämisestä. Syön liian vähän, mutta suomalaisen ravinto-ohjeistuksen mukaan kyllä.
    Tästä on hyvä tehdä tarkennusta omassa ruokailussa ja tarkistaa oma tarve sen pohjaksi.

  • Birgitta sanoo:

    Ruisleivän syönnissä tulee piikki eli sitä pitäisi vähentää reilusti ja hedelmien/marjojen syöntiä lisätä. Ja ne makeat välipalat jättää väliin. Muuten olis kunnossa..ehkä onnistunee

  • Erja sanoo:

    Syön AIVAN LIIAN VÄHÄN...

  • Taru Rasimus sanoo:

    Olipa hyvä luento. Omia kompastuskiviä ateriarytmi, proteiinin vähyys ja annoskoot varmaan myös.En tunne nälkää enkä myöskään kylläisyyttä, niin määrän suhteen hiukan hakoteillä.Kasviksia olen lisännyt ja aina niitä voi lisätä , että uskoisin sen puolen olevan ainakin tyydyttävällä tasolla.

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Heippa Taru! Tilannetta voisi lähteä ensimmäisenä korjaamaan ateriarytmin kautta, eli pyritään syömään säännöllisin väliajoin ja tämän myötä elimistö alkaa myös tottumaan säännöllisempään ravinnon saantiin. Tämä usein helpottaa nälän- ja kylläisyyden tunteen heräämisessä ja toisaalta myös annoskokojen muodostamisessa. Ja hieno kuulla, että olet saanut lisättyä kasviksia lautaselle 🙂 Paljon tsemppiä!

  • Leila Viertola sanoo:

    Aikalailla tuttua oli. Vaikeutena itselläni ruokailu töissä, eväät mukana ja aika nopsaan pitää ruoka vetäistä. Pitää varmaankin ihan kalenteroida itselleen ruokatauko, jotta tuon kasvismäärän saa mätettyä. Sinällään näyttää hyvältä, ei ainakaan nälän pitäisi yllättää! Kalaa söisin mielelläni usein, mutta tuo on melkoisen kallista nykyisin. Ihmettelin, kun tässä ei mitenkään mainuttu nesteitä, muuta kuin alkoholi. Yleensä näissä korostetaan myös veden juontia.

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Moi Leila! Kasviksia saa tosiaan päivässä syödä runsaasti, ja tuo kalenterointi kuulostaa oikein hyvältä ajatukselta. 🙂 Kun jo ruoanlaitossa pyrkii lisäämään kasviksia ruoan joukkoon (tomaattimurskaa, raasteita, soseita, pakastevihanneksia ym.), on tavoiteltava määräkin mahdollisesti helpompi saavuttaa. Veden juonnista: aivan totta, että riittävä vedenjuonti on myös tärkeää - nesteytystä käymmekin läpi tarkemmin Muutosvalmennuksessa! 🙂

  • Marja Tuori sanoo:

    Säännöllisen ruokailun aloittaminen nyt. Joka aterialla kasviksia. Hedelmiä kyllä syön riittävästi. Proteiinien, rasvan ja kuidun määriin huomiota. Omega: pitää tarkistaa että saan riittävästi. Leivän määrä päivää kohden kohtuullinen. Hyviä ohjeita tulee ropisemalla...

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Jes, hyvä Marja! 🙂

  • Teija sanoo:

    Proteiinimäärää kaipasinkin ja se kyllä selvisi👌

  • Mailis sanoo:

    Hei
    Mulla ei edes aukea tuo kirjallinen linkki

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Moi Mailis! Painoithan tuosta "Esitysmateriaali" -tekstin vierestä "Avaa" -painiketta? Siitä klikkaamalla pitäisi esitysmateriaalin aueta uuteen välilehteen. 🙂

  • Seija Niemi sanoo:

    Punainen liha, onkohan se nyt kuitenkaan niin paha kuin usein kerrotaan? Punainen lihahan on ravinnepitoista ja voittaa mennen tullen ns. valkoisen lihan. En nyt puhu tehotuotetusta punaisesta enkä prosessoidusta punaisesta lihasta, vaan ihan puhtaasta tuorelihasta, jota saa esim. riistasta kuten poro (erityisesti syksyllä teurastetut vasat) ja hirvi sekä ruoholla ruokittu lihakarja.

  • Virika sanoo:

    Voi voi. Kyllä tulee syötyä liian vähän ja epäterveellisesti. Miten ikinä pystyn syömään noin paljon ja vielä tollasia määriä kasviksia?

  • Pirjo sanoo:

    Tämän perusteella ruokavalioni on retuperällä ja syön aivan liian vähän, joskin raaka-aineet ovat samanlaisia kuin suosituksessa kun.

  • Tarja M. sanoo:

    Hyvä tietää tuo kananmunista. Itselläni kyllä proteiinit jää alle suositusten, valitettavasti.
    Hyvä luento.

  • Marjut sanoo:

    Ruoka-analyysi: syön salaattia päivittäin ja kanaa sekä kalaa säännöllisesti. Punaista lihaa syön selkeästi liikaa ja palkokasveja sekä pähkinöitä aivan liian vähän. Marjoja ja hedelmiä kannattaa myös lisätä ruokavalioon.

  • Paula sanoo:

    Sesonkituote villivihannekset, vihreää niistä saa, mutta miten laskennallisesti?
    Itselläni ongelmana proteiinit, niitähän luennossakin korostettiin. En ole osannut hahmottaa miten paljon pelkkää proteiinia sisältää vaikkapa annos kalaa...
    Tuo kämmenmalli noin kuvattuna on tosi hyvä! 💜
    ...selkiytti kyllä itselläni jonkinmoisen proteiinivajeen. Munia syön päivittäin, mutta aika monta munaa vaatii, jos koko päivittäisen 130g proteiinia niistä haalin. Ruokaostoksilla tavaksi tullut mietiskellä proteiininsaantiani ja jos ja aika usein kun en mitään muuta itseäni inspiroivaa proteiininlähdettä keksi, ostan munia. Helppo ratkaisu proteiineiksi. Munat voi valmistaa monin eri tavoin, munalatte ja munakas villivihannesten ryydittämänä on aamiainen, joka pitää nälän hyvinkin lounaaseen asti.
    En syö lihaa, edes kanaa: tämä antaa lisähaastetta proteiinilähteiden etsintääni... Papuja käytän kovin harvoin - mieluummin sitten kotimaista hernettä, proteiininlähde sekin, mutta enemmän lähiruoka, kuin useimmat pavut. Härkäpapu tästä poikkeus.
    Ja kaikki mahdollisimman luonnollisina raaka-aineina.
    Yksi tuskatilaani lisäävä on kasvisjalosteiden, papu/hernetuotteiden, tolkuton ainessisältöluettelo - mitä pidempi sitä varmemmin jätän tuotteen ostamatta.
    Itse syön, ilman välipaloja, 3 tai 4 kertaa päivässä. Neljäs kerta tarpeen mukaan, jotain perus maustamatonta hapanmaitotuotetta, kehon intuition mukaan iltasella.

    Yhteenvetona, kiitos luennon, ne proteiinit, näihin keskityn!
    🤔🥰

  • Merja Korhonen sanoo:

    Uuuh... eipä uppoa yhdellä lukemisella. Tokkopa kahdellakaan. 🙈 adhd keliakia...

  • Mirja sanoo:

    Moi Tuleeko tähän ohjelmaan ruokaohjeet kuulostaa tosi hyvältä Mulla on varmaan proteiinivaje kun katsoin tuota

  • Tuula sanoo:

    Todella hyvä luento, kiitos. Sain sitä tietoa,mitä tarvitsinkin!

  • Marja Rahikainen sanoo:

    Paljon tuttua asiaa, mutta jotain uutta. Olen aina sanonutkin ravitsemusterapeuteille ja ne ovat sanoneet minulle että sellainen perus syöminen minulla on kunnossa. Preppailen ruokia etukäteen koska en jaksa joka päivä laittaa ruokaa. Katson aina että syömistäni annoksista löytyy proteiini, vähäinen hiilihydraatinlähde (tällä tarkoitan pastaa, perunaa, riisiä tai nuudelia). Jokaiseen lounaaseen ja päivälliseen kuuluu aina kasvikset joko raakana tai kypsennettynä koska tykkään syödä niitä. Muilla aterioilla sitten hedelmiä tai marjoja. Rasvaa löytyy myös. Minun ongelmani on siinä, että proteiini meinaa jäädä aina vajaaksi ja kun en syö tarpeeksi ns. perusruokaa minun tulee tarve napostella ja syödä makeaa. Kun saisin tälläisen turhan napostelun ja jatkuvan makeansyömisen pois, niin painoni varmasti lähtisi jo sillä laskuun. Täytyy kokeilla lisätä proteiinia jollain tavoin ruokavalioon. Onko proteiinin tarve tosiaan 1,5gxpainokilo (eli tarkoittaa 1,5x nykyinen painoni)? Minulla massaa on paljon ja proteiinin päivittäinen määrä nousisi n. 200. Onko se nyt näin? Kuulostaa hurjalta määrältä..

  • Hanna Salonen sanoo:

    Oli aika nopea tempoinen luento, mutta onneksi pystyy pysäyttämään, että ehtii lukea diat...
    Sen olen tiennyt ettei voita tarvitse pelätä, mutta kyllä se kolesterolin päälle on käynyt. Nyt ei ole kyllä hetkeen mitattu kun on ollut lääkityspäällä. munuaisinfarkti teki hallaa terveydelle ja lääkkeitä tuli ihan kiitettävästi yhdellä kertaa. No elämä jatkuu, onneksi. Sen takia ei niitä omega-rasvojakaan saa juuri syödä, mutta muisti on ainakin hapertunut samaa kyytiä noiden lääkkeiden kanssa. Johtuneeko juuri terveellisten rasvojen puutteesta. Tai näin olen ymmärtänyt, että niitä tarvitaan aivojen kunnossa pitämiseksi.
    Toisaalta syön ateriarytmin mukaan ja pyrin oikean kokoisiin anoksiin. Syön kasviksia ja toisinaan lihaa. Tosin pastaa menee aika paljon, koska miehelle lääkäri oli sanonut, että pastasta saa paljon proteiinia, että jos pitää valita peruna tai pasta niin sitten pastaa ja sitähän on sitten syöty. Minä aloin laittamaan itselleni kasviksia sen pastan tilalle. Tästä kaikesta huolimatta paino ei putoa, ennemmin nousee. Liikuntaa siis pitäis lisätä, mutta motivaation puuttuu. Tai oikeammin aloittamisen vaikeus... Eli odotukset tälle valmennukselle vain kasvavat.

  • Jade Simolin sanoo:

    Huomaan että ruokarytmiä ei kertakaikkiaan ole ja siihen täytyy tehdä muutos. Itse en syö makeaa, mutta leipä on se mun kompastuskivi jota täytyy selkeästi vähentää sekä lisätä kananmunien ja rahkan käyttöä. Kun tressi iskee niin silloin mennään aina siitä mistä aita on matalin ja siihenkin täytyy tehdä ryhtiliike 🙂

  • Tiina sanoo:

    Kananmunia täytyy lisätä ruokavalioon ja perunaa vähentää. Tämä yllätti. Olen aina syönyt säännöllisesti koska muuten minulle tulee migreeni.

  • Aila sanoo:

    Ruokavaliovideon yhteydessä olevat tekstimuotoiset ohjeistukset eivät aukea. Missä vika?

  • Sari sanoo:

    Hyviä asioita. Pitää paneutua paremmin asiaan.

  • Sari sanoo:

    En saa ladattua, tekstiversiota ravitsemuksesta. T. Sari

  • Anna sanoo:

    En saa avattua kirjallista linkkiä! Olen yrittänyt avata sitä jo 3.päivästä lähtien.

  • Anna sanoo:

    Ei avaudu kirjallinen osiuus! Olen yrittänyt avata sitä jo 3. päivästä asti. Minulla ei gigat riitä videoiden katsomiseen, siksi kirjalliset.

  • Paula sanoo:

    Syön mielestäni monipuolisesti 5Kertaa/vuorokausi. Viikonloppuisin Kalaruokia, Ma-Ti Kasvisruokia Ke-To liharuokia ja välipaloiksi marjasmoothieita, kasviksia, hedelmiä, välipalakeksejä. Iltapalana maustettua jogurttia ja kahvia. Lauantaisin valmissalaattia kahvia ja Alkoholitontoa lonkeroa tai siideriä. Aamupalana aina pikapuuroa, maustettua jogurttia, mysli, leipä leikkele ja kahvi. Viikonloppuisin syömiseni on iltapainotteista ja käytän pe-la alkoholittomia siidereitä ja lonkeroa noin 6-8 annosta.

  • asta sanoo:

    Omaa ruokavaliota olisi varmaan varaa rukata, aika leipäpainotteista on perheensyöminen tällä hetkellä. Jotain ristiriitaa koin tuossa ensin luetelluissa suosituksissa ja sitten esimerkkipäivissä. Itselläni on suuri ongelma siinä, etten ainakaan toistaiseksi voi juurikaan syödä palkokasveja, jotka olisivat ilmastonmuutoksen kannalta ainoa järkevä proteiinin lähde. Punaista lihaa kannustettiin syömään yllättävän paljon ainakin ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

  • Maarit sanoo:

    Kuulosti järkeen käyvältä

  • Päivi sanoo:

    Näin niinkun vhh:lla ja ketolla painoa pudottaneena oon tyytyväinen mm. teidän rasvavalintoihin.

    Mä ymmärrän, että on vaikea puhua samassa jutussa terveellisestä ruokavaliosta, kun samalla pitää yrittää kunnioittaa valtion ruokavaliosuosituksia.

    Valveutuneet ravitsemusterapeutit uskaltavat kurkkia lautamallilautasen reunojen yli, ja suositella vähentämään hiilareita, varsinkin painonpudotus mielessä oleville. Hyvä, hyvä!

  • Sarppa sanoo:

    Hei,tiedän että pitäisi syödä säännöllisesti, mutta vuorotyöläisenä se tuppaa olemaan hiukka hankalaa,tiedän myös sen että syön liian vähän,enkä jaksa työvuoron jälkeen tehdä muuta kuin "pakolliset",kotona, jos aina niitäkään,töissä tulee päivittäin askeleita n.10000-20000 betonilattialla turvakengillä,ei hyvä nivelrikon kannalta.Ruoka asiat on muutenkin välillä haastavia sairastamani kroonisen suolistosairauden vuoksi,eli hankalaa on🙄

  • Tupu sanoo:

    Aika hyvällä mallilla nyt, paitsi annoskoot ehkä liian isot. Lisäksi ruokarytmi hankala, kun töissä lounas on jo klo 10.20 ja sitten välipalaksi ei tahdo riittää pelkkä hedelmä, mutta muuta on vaikea ehtiä syömään. Liian nälkä on kotiin tullessa klo 16-17.30

  • Kiela sanoo:

    Hei, minä koen haasteena se että kun on monta dieettiä mitä pitää seurata niin en tiedä aina mitä pitäisi syödä. Enkä tiedä millä esim korvaan maitotuotteet käytän kauramsitoa mutta en ole esim löytänyt maidotonta rahkaa. Kuvittelen että syön aika terveellisesti mutta määrät ovat minulle hankalat. Ksit rytmi ja määrä pikkuhiljaa löytyy.

  • Kyllikki Honkamäki sanoo:

    Mahtava ruokainfo

  • Pirjo sanoo:

    Minä syön liian vähän. Nyt laskemaan proteiineja ym ym.

  • Minna Saarinen sanoo:

    Paljon oli tuttua ja jo käytössä olevia asioita, mutta paljon tuli myös informatiivista faktaa omasta ruokavajeesta. Näköjään kuituvaje vaivaa ja proteiinia voisin nauttia vähän lisää. Haasteena on ärtyvä suoleni (palkokasvit heti pois) ja kolmen lapsen yksinhuoltajuus (talouteni ei kestä sitä hedelmien, marjojen ym kuitujen ostamista sitä määrää, mitä pitäisi), tähän asti olen itse ollut vähemmällä, jotta lapset saavat. Tästä siis omat ravintovajeeni...

    Mutta eiköhän tuolta jotain löydy, millä saan vähän lisättyä omaankin ruokavalioon. Kiitos vinkeistä.

  • Seija sanoo:

    Olen ollut tietoinen jo pidemmän aikaa, että ruokailurytmini on tärkein korjattava asia sen sisällön ohella. Omina erityisinä haasteina pidän sitä, että olen laiska ruuanlaittaja, joten syön paljon valmisruokaa tai eineksiä tai puolivalmisteista ruokaa. Olen tällä hetkellä 50 vuotta ja olen tähän asti voinut syödä aika lailla mitä haluan ilman mainittavimpia paino-ongelmia. Mutta nyt en pidä vartaloni jenkkakahvoista tai siitä, että reidet ottavat yhteen kävellessä, joten muutosta tarvitaan. Tiedän, että suolistoni tarvitsee lisää hedelmiä, marjoja ja kasviksia. Kokemuksesta tiedän, että sokerin himo vähenee, kun syö oikein ja riittävän usein. Itse toivon muutosvalmennukselta, että opin sen kautta helpohko ja tapoja huolehtia riittävästä ja oikeasta ravinnosta. Esim. tuollaista frittattaa en varmaan jaksaisi alkaa vääntämään. Saan kasviksia paremmin syötyä esim. ihan sellaisenaan, esim. porkkanoita. Jugurtti, rahka ja piimä eivät uppoa minuun, mutta maidosta tykkään ja raejuusto on ok. Tarvitseeko silloin syödä muita maitotuotteita, jos juo 5 - 6 dl maitoa päivässä?
    Istun liikaa ja olen liikkunut ihan liian vähän, mutta tykkään kävellä pitkiäkin lenkkejä, vesijuosta ja uida. Tiedän paljon asioita, joiden pitää muuttua, mutta pelkään saanko. Itseäni niskasta kiinni ja pidettyä muutosta yllä. Olin pari vuotta sitten 1500 kcal ruokavaliolla kolme kuukautta. Vyötäröltä lähti seitsemän senttiä. Sitten repsahdin pois tuolta polulta ja tuntuu, että makeanhimoa on ollut vaikeampi hallita sen jälkeen. Mikä tähän avuksi, söinkö kuitenkin värin?

  • -C- sanoo:

    Paljon oli tuttua juttua, mutta toi annoskokojen arviointi omaa nyrkkiä/kättä/sormia avuksi käyttäen oli huippu. Omistan kyllä keittiövaa’an, mutta sen käyttäminen luo enemmän stressiä ja turhautumista.
    Kasviksia tiedostan syöväni liian vähän. Monetkaan kasvikset eivät sovi omaan suuhun tai ovat liian kalliita tai niihin on tullut totaali kyllästyminen edellisten painonpudotuskertojen jälkeen.
    Proteiinia pyrin syömään riittävästi, mutta luulen että mulla on suhteessa liian paljon hiilareita.
    Täytyykin hieman tarkemmin analyseerata makroja…

  • Mikko sanoo:

    Pääosin oli jo tuttua tietoa, proteiinia tulee tosin minunkin lisätä. Isoimpana haasteena itselläni on tunnesyöminen sekä kiireestä johtuva ruokailun viivästyminen, joka usein aiheuttaa sen että esim. työreissulla käy huoltoasemalla syömässä nälkäänsä jonkun setin, jossa on enimmäkseen ranskalaisia ja rasvainen pihvi.

  • Merja Tina sanoo:

    Näitä ruoka asioita on tullut mietittyä jo pitkään, joten aika tuttua asiaa. Itsellä krooninen haavainen paksunsuolen tulehdus, joka onneksi ollut jo monta vuotta pysynyt siedettävänä lääkkeillä, tosin keväällä jouduttu nostamaan maksimi annokselle. Aiheuttaa kyllä rajoitteita, varsinkin kasviksissa, ruokavaliolle, vaikka välillä olen ollut niin väsynyt, etten ole jaksanut pitää sitä sellaisena kuin pitäisi. Tämäkin on niitä asioita, jotka pitää korjata valmennuksen aikana.
    Syön paljon kasviksia, pähkinöitä ja hedelmiä. Marjoja haluaisin syödä enemmän, mutta ovat melko kalliita ja niinpä ostan välillä pakasteesta. Ja liikuntarajoitteen vuoksi ei voi enää käydä itse marjassa. Tällä hetkellä syön liikaa hiilihydraatteja, vaikka jonkin verran olen saanut niiden syömistä rajoitettua viime aikoina. Punaista lihaa syön harvoin, muutaman kerran vuodessa. Eniten syön kanaa ja yleisin aamiainen on vihannesmunakas (1–2 munaa). Maitoa olen yrittänyt juoda yhden lasin päivässä, muita juustoja, kuin raejuustoa, käytän silloin tällöin. Kalaa tykkäisin syödä enemmän, mutta sen kanssa on sama kuin marjojen, eli ovat kalliita.
    Haluaisin siirtyä kokonaan kasvisruokavaliolla, lisänä ehkä maitotuotteet ja kananmuna, mutta se on todella hankalaa suolistosairauden kanssa tällä hetkellä, kun huonon unen kanssa ei jaksa paneutua asiaan. Itselle ei käy kaalit, pavut vain silloin tällöin ja joskus käytän soija- tai tofutuotteita. Juurekset pitää kypsentää hyvin, ja happamat hedelmät (omena ja sitrus) ovat myös vältettävien listalla. Olen myös lievästi allerginen tomaatille ja omenalle. Tähän pitäisi nyt paneutua paremmin.
    Proteiinia voisi syödä hieman enemmän ja rasvaa (öljy) saada hitusen vähemmäksi ruuanlaitossa. Alkoholia en ole käyttänyt noin 5 vuoteen kuin yhden kerran. Itselle suurin este painonpudotuksessa on tuo heikko unenlaatu.

    • RiittaS sanoo:

      Moikka Merja Tina, minun tyttärellä on samat ongelmat ollut. Hän jätti kaikki maito- ja viljatuotteet pois. Vaihtoi gluteenittomalle ja maidottomalle ruokavaliolle. Hän voi paljon paremmin mutta tietysti tulee kalliksi kun aina erikoisruokavalosta joutuu maksamaan enempi. Tosi harmi!

  • Iita sanoo:

    Miksi appelsiineistä ei mainita mitään. Eikä niitä näy kuvissa?

  • Nyymi sanoo:

    Mä en ihan varma mitä mä teen täällä. Tunnen olevani 20 v liian nuori ja 30kg liian kevyt. No, kasviksia vois varmaan lisätä ruokavalioon

  • Taina sanoo:

    Syön aamiaisen ja lounaan. Annoskokoni ovat ok. En itseasiassa jaksa syödä paljoa kerrallaan. Isoista annoksista (esim. kokonainen pizza) tulee paha olo. Minulla on vähän ylipainoa, mutta se ongelma poistuisi, jos saisin itseni liikkeelle sohvannurkasta. Kännykkä kutsuu paljon houluttelevammin kuin kävelylenkki.
    Tuossa ovat ne asiat, jotka syömisessäni ja jopa painossani ovat kohtuullisella tolalla.
    Pielessä on monta asiaa. Lounaan jälkeen en syö kunnolla. Syön sen, mikä eteen osuu. Usein kuittaan päivän toisen lämpimän ruuan suklaapatukalla. En ota aamulla eväitä mukaan, ja jos satun kauppaan, ostan Fazerina-patukan tai jäätelöpuikon. Keliaakikon on vaikea löytää sulaa, ”terveellisempää” ruokaa kaupasta heti syötäväksi, kun on kiljuva nälkä… Lähes kaikissa kahvioissa on tarjolla samoja sitruunamuffinsseja, joita en syö edes nälkäisenä. Ok. Onhan hedelmiä, mutta… (Tässä kohtaa keksin taas kymmenen eri tekosyytä, miksi en osta omenaa Fazerinan sijasta).
    Inhoan ruuanlaittoa. Ruoka ja syöminen on oikeastaan yksi riesa. Sen avulla pysyn vain käynnissä. On ihan sama mitä syön, kunhan se on gluteenitonta. Tosi iso urakka on lukea tuotteiden viheliäisen pienitekstisiä tuoteselosteita, ja yrittää löytää itselle sopivaa syötävää.
    Videota katsellessa tuli mieleen, että jos tekisin ostoslistan ja hankkisin viikon ruokatarpeet yhdellä kertaa, jäisivät Fazerinat syömättä, ja voisin pienellä harjoittelulla tehdä ruokia valmiiksi pakasteeseen. Videossa oli yhdelle kerralle aivan liikaa tietoa, koska en ole kiinnostunut ruokaan liittyvistä asioista. Täytyy katsoa se uudestaan. Se annoskokojen mittaaminen vaikutti selkeältä.

    • RiittaS sanoo:

      Hei Taina, nyt tsemmiä ruokailuun. Minäkin olen gluteenittomalla linjalla ja se toimii erittäin hyvin. Syöt kasviksia, salaatteja, esim. maitotuotteissa kuten juustoissa, rahkassa, piimässä.. ei ole gluteenia. Kalasta ja kanasta saat kananmunien kanssa hyvin proteiineja, ei glut.. Parempi kun et sorru valmiisiin tuotteisiin, niissä piilee aina se vaara kuten kerroit. En osta mitään valmistuotteita vaan aina tuoreita kasviksia, jne..laitan itse ruuan se on nopeaa ja helppoa, höyryttämällä kasvikset ja perunat, kana kypsyy hyvin uunissa pussissa. Minäkään en tykkää joka päivä laittaa eri ruokia niinpä teen kerralla enempi ja pakastan. Silloin tiedän ettei lisäaineita ole ja on varmasti gluteenitonta. Sämpylät, leivät ja karjalanpiirakat teen myös itse. Jauhoista tattari ja kaurajauho sopii erittäin hyvin ed.m leipomiseen. Kuule, siitä tulee hyvä mieli ja ihanat tuoksut kotiin! Kokeilepa, se kannattaa. Silloin ei tee mieli makeita.
      Uuteen vuotaan tsemmiä Taina! Sinä onnistut tässä projekstissa ja saat ihania oivalluksia, olet pian täysin uusi nainen!

  • Anonyymi sanoo:

    Minulle määrättiin kolesterolilääkkeet, mutta toivon niiden laskevan valmennuksen myötä eli en aloittanut lääkitystä. Kontrollilabrat helmikuun lopulla. Proteiinien laskeminen hiukan mietityttää; esim jos kala on joskus tonnikalaa vedessä, niin onko ok ja paljonko pitää syödä, että saa aterialla riittävästi?

  • Paula sanoo:

    Proteiinien määrää lisättävä!

  • Heli sanoo:

    Huomaan, että proteiinia saan ehkä liian vähän. Kasviksia ja hedelmiä syön kohtuullisesti. Leipää syön max kaksi viipaletta päivässä. Nyt joulun aikana on tullut syötyä vähän liikaa eikä ihan painonpudotusta ajateltu.

  • Iita sanoo:

    Hei, miksi ravinto-osuuden PDF ei avaudu tietokoneella?

  • Riitta sanoo:

    Hei, sain oivalluksen lisätä ruokavalioon proteiinin saantia, mikä itselläni on ollut vähäistä. Uutta oli, että kananmunia voi syödä 1-3 päivässä.

    • RiittaS sanoo:

      Hei Kaima, nimulle tulee ilmavaivoja liiasta kananmunien syönnistä ;-(
      Söisin mielellään joka päivä yhden kananmunan mutta ....Toivottavasti sinulle ei tule samaa! RiittaS

  • Riitta sanoo:

    Luento mielenkiintoinen ja hyviä vinkkejä, esim. aterioiden koon kokoon laittamisessa, käsimitat talteen- loistava vinkki! Hyvä oli muistutella asioita, jotka ovat tuttuja ja käytössä. Mutta liian vähän tulee syötyä siihen nähden miten paljon liikun. Minulla ei ole paino-ongelmaa vaan haluan löytää paremman, energisemmän ruokavalion, ja sen takia olen tässä ryhmässä mukana.
    Ihmettelen kyllä kun muutosryhmä edelleen suosittelee maitoa, aikuisille!! Maito kuuluu imeväisille ja pikku lapsille , ei aikuisille. Olen mukana monissa Online-kongresseissa (Saksassa on tosi hyviä kongresseja, suosittelen), jossa kaikissa mainitaan maidon tarpeetomuutta aikuisille, sillä sen voi korvata ihan muilla tuotteilla. Kyllähän te siitä mainitsittekin, erittäin hyvä asia.
    Esim. huono ihoiset ja akne ongelmaiset, suurin osa ongelmista tulee maidosta, jos maitotuotteet jättää pois niin ihokin paranee. Kokemusta on lähipiirissä.
    Toivottavasti tämä pikku huomio on enempi positiivinen!
    Ihanaa uuden vuoden odottelua ja tavoitteisiin pääsyä kaikille ryhmäläisille!

  • RiittaS sanoo:

    Hei, huomaan , että meitä on ainakin 2 "Riittaa", jotka samaan aikaan kommentoi.
    Olisin halunnut muokata vielä vastaustani ja muuttaa nimeä mutta se nähtävasti tässä kommentikentässä onnistu.
    Innostuin siitä maidosta kirjoittamaan....

  • Päivi Huisman-Laitinen sanoo:

    Täytyy aloittaa rauhallisesti, koska olen ollut kipeänä, eikä vielä oikein kunnolla maistu ruoka.

  • Ritva sanoo:

    Päivä 3 sivun materiaalia ei voi ladata, koska lataa-painike puuttuu.

  • Sanna sanoo:

    miksi esitysmateriaali 3 ei avaudu?
    video kyllä toimii

  • Ritva Tähtinen sanoo:

    Huh, huh, kuinka paljon proteenia ja kasviksia päivässä!
    Hämmästyin kuinka paljon vihanneksia ja hedelmiä ruokavalio sisältää. Syön näköjään yksipuolisesti ja köyhänlaisesti.

  • Ritva E sanoo:

    Miksi tätä osiota ei saa auki pdf:nä? Tässä osiossa oli paljon minulle uutta ja tärkeää tietoa josta olisi apua ruokarytmissä.

  • Ritva E sanoo:

    Luennon alkuosassa oli paljon hyvää tietoa joka vilahtaa liian nopeasti, ei ehdi lukea. Miksi tätä osioita ei saa tekstinä?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >