10 suurinta myyttiä laihduttamisesta

Laihdutukseen liittyy monia myyttejä, jotka saattavat olla peräisin vanhoista lähteistä tai uskomuksista. Tässä kymmenen suurinta myyttiä painonpudotukseen liittyen.

Myytti 1: Kaikki kalorit ovat samanarvoisia

Kalori on energian mitta. Kaikki kalorit sisältävät saman verran energiaa, mutta tämä ei suinkaan tarkoita, että kaikkien kalorien lähteellä olisi samanlainen vaikutus painoosi.

Eri ruuilla on erilaisia vaikutuksia siihen kuinka kylläiseksi itsesi tunnet ja miten ne vaikuttavat painoasi sääteleviin hormoneihin.

Esimerkiksi proteiinin kalorin vaikutukset kehoon ovat erilaisia kuin sokerin kalorit, vaikka molemmissa energiasisältö on sama.

Korvaamalla sokerin proteiinilla voi kiihdyttää aineenvaihduntaa, sekä vähentää ruokahalua ja mielihaluja. Samalla painonsäätelyyn liittyvien hormonien toiminta tehostuu.

Myös kalorit ”aidoista ruuista” kuten hedelmistä tuovat paremmin kylläisyyden tunnetta verrattuina vaikka karkeista saamiin kaloreihin. Hedelmät sisältävät myös kuitua.

Myytti 2: Painon pudottaminen tapahtuu tasaisesti

Vaikka moni niin ajatteleekin, todellisuudessa painon pudotus ei ole tapahdu tasaisesti.

Joinain viikkoina saatat pudottaa painoa ja toisina taas saatat saada sitä jopa vähän lisääkin, vaikka tarkoituksena olisi pudottaa painoa koko ajan. Painon heilahtelu on täysin normaalia ja välillä painonnousu voi olla terveyden kannalta hyvä asia esimerkiksi silloin kun on kyse nesteytyksen paranemisesta tai lihaskasvusta.

Naisilla painonnousu saattaa liittyä myös kuukautiskiertoon. Toisin sanoen painon pudotus voi ottaa aikansa ja oikotietä onneen ei ole.

Myytti 3: Lisäravinteiden avulla laihtuu

Erilaisia laihdutuspillereitä ja purnukoita myydään nykyään joka paikassa. On kaikenmaailman lisäravinteita, jotka väittävät, että juuri tällä valmisteella on suuret vaikutukset painonpudotukseen. Valitettavasti todellisuudessa ne eivät ole koskaan niin tehokkaita kuin väittävät.

Suurin syy siihen, miksi ne saattavat ihmisten mielestä toimia liittyy usein ns. ”placebo” – efektiin. Lisäravinteita käytettäessä ihmiset saattavat olla samalla myös tavallista tarkkaavaisempia sen suhteen mitä he syövät.

Toki joistakin lisäravinteista on hyötyä, mutta mikään niistä ei itsestään saa ihmistä laihtumaan. Kirjoitamme näistä hyödyllisistä lisäravinteista vielä myöhemmin erillisen artikkelin.

Myytti 4: Lihavuus liittyy tahdonvoiman puutteeseen – ei kehon biologiaan

Se, että tahdonvoimalla ei olisi mitään yhteyttä ylipainoon, ei ole täysin kumottavissa oleva myytti.

Ylipaino on erittäin monimutkainen tila koostuen kymmenistä tai jopa sadoista eri tekijöistä. On olemassa monia geneettisiä ominaisuuksia, jotka liittyvät ylipainoon. Tietyt sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai masennus voivat myös kasvattaa ylipainon riskiä.

Kehossa on myös monia hormoneja, joiden tarkoitus on säännöstellä kehon painoa. Näiden hormonien toimiessa väärin on paljon vaikeampaa pudottaa painoa ja pitää uusi paino . Hormonitoiminnan korjaaminen onnistuu kuitenkin usein oikeanlaisella ruokavaliolla ja elämäntavoilla.

Esimerkiksi leptiini on hormoni, jonka vääränlainen toiminta tekee laihduttamisesta erittäin hankalaa, sillä sen liikaeritys lisää ruokahalua. Tällaisessa tilanteessa pelkällä tahdonvoimalla kehoa vastaan taisteleminen on erittäin hankalaa.

Syöminen on myös tapa, ja tavat ovat psykologian ja biokemian määrittämiä.

Pitäisikö sitten vain luovuttaa ja hyväksyä lihavuuden syyksi omat geenit? Vaikka joillekin laihtuminen on vaikeampaa kuin toisille, näin ei kuitenkaan kannata tehdä. Tahdonvoimalla on toki merkityksensä laihdutuksessa, mutta tahdonvoiman puute ei ole ainut ylipainoon liittyvä tekijä.

Myytti 5: “Syö vähemmän – liiku enemmän” auttaa aina?

Yksinkertaistettuna, kehon rasva on varastoitua energiaa (kaloreita). Rasvaa polttaakseen täytyy suuremman määrän rasvasoluja poistua kehon rasvakudoksesta kuin uusia tulla sinne. Toisin sanoen, jos kaloreita kulutetaan enemmän kuin niitä syödään, rasvaa palaa. Tämä on fakta.

Tästä johtuen voisi ajatella usein kuultavan ”syö vähemmän – liiku enemmän” -neuvon olevan looginen ratkaisu painonpudotukseen.

Totta puhuen, tämä ajatus on varsin huono ajatellen vakavasti ylipainoisia. Moni tätä ohjetta seuraava päätyy lopulta samaan painoon kuin ennen painonpudotuksen aloittamista. Tämä taas liittyy aikaisemmin mainittuihin psykologisiin ja biokemiallisiin syihin.

Sanomalla jollekin pelkästään, että “syö vähemmän – liiku enemmän” on melkein sama kuin sanoisi masennuksesta kärsivälle “piristy” tai alkoholiongelmaiselle “juo vähemmän”.

Usein ongelmat ovat paljon syvemmällä kuin mitä näillä neuvoilla saa ratkaistua.

Myytti 6: Hiilihydraatit tekevät sinusta lihavan

On totta, että matalahiilihydraattiset dieetit voivat avustaa painonpudotuksessa. Se on myös tieteellisesti todistettu.

Silloin monissa tapauksissa painon pudotus tapahtuu ilman tietoista kalorien rajoitusta. Niin kauan kuin hiilihydraattien määrä pidetään matalana ja proteiinien määrä on korkea, ihmiset pudottavat painoaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hiilihydraattien syöminen on ainoa syy lihomiseen. Ylipainoisuus kasvoi kovasti jo 1980-luvulla vaikka ihmiset ovat syöneet hiilihydraatteja jo pitkän aikaa. Jokaisen oma henkilökohtainen kyky hyödyntää hiilihydraatteja vaihtelee myös yksilöllisesti.

Totuus on, että tietynlaiset hiilihydraatit kuten vaalea vilja ja sokeri on suoraan yhteydessä painonnousuun. Toisaalta tietyt “aidot ruuat” saattavat sisältää paljon hiilihydraatteja ovat terveellisiä.

Myytti 7: Rasva tekee sinut lihavaksi

Kehossa oleva rasva on varastoitunutta rasvaa. Voisi siis ajatella, että syömällä lisää rasvoja myös kehoon varastoituisi enemmän rasvaa. Kuulostaa loogiselta, eikö totta?

Totuus näyttäytyy kuitenkin hieman erilaisena. Ei ole mitään suoraa yhteyttä siihen, että rasva itsessään lihottaisi. Poikkeuksena usein kuitenkin roskaruuasta saatu huonolaatuinen rasva suurissa määrin syötynä.

Niin kauan kun kaloreita saadaan monipuolisesti eri lähteistä, rasva ei tee sinua lihavaksi. On saatu hyviä tuloksia sellaisista dieeteistä, jossa rasvan määrä on korkea, mutta hiilihydraattien määrä matala.

Kuten monissa muissakin ravintoon liittyvissä asioissa, rasvat ruokavaliossa liittyvät aina asiayhteyteen. Syömällä paljon rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävää roskaruokaa, lihot varmasti. Tällöin lihominen ei ole kuitenkaan pelkästään rasvan syy.

Myytti 8: Aamiaisen syöminen on pakollista painonpudotukselle

Monessa tutkimuksessa on todettu, että ne ihmiset, jotka jättävät aamiaisen väliin ovat lihavampia verrattuna niihin, jotka syövät aamiaisen säännöllisesti.

Tämä liittyy kuitenkin todennäköisesti siihen, että ihmiset, jotka syövät aamiaisen elävät muutenkin terveellisemmin ja omaavat enemmän hyvinvointia edistäviä elämäntapoja.

Aamiaisen syönnin vaikutuksista painonhallintaan tehtiin hiljattain kontrolloitu tutkimus. Siinä tutkittiin 309 miestä ja naista ja heitä verrattiin sen mukaan, että söivätkö he aamiaista vai eivät.

Tutkimus paljasti neljän kuukauden jälkeen, että aamiaisen syömisellä tai syömättä jättämisellä ei ollut merkitystä painonnousuun.

Kuitenkin säännöllinen hyvistä raaka-aineista koostuva aamiainen on hyvä tapa aloittaa päivä ja sen avulla voidaan avustaa painonpudotusta. Se ei kuitenkaan tee ihmeitä ja ole aivan pakollinen.

Myytti 9: Pikaruoka on aina lihottavaa

Kaikki “pikaruoka” ei ole pahasta tai lihottavaa.

Yleinen kiinnostus terveellisestä ruuasta on saanut yhä useamman pikaruokaketjun kehittämään tarjontaansa entistä terveellisempiä vaihtoehtoja. Markkinoille on tullut pikaruokapaikkoja, jotka keskittyvät tarjoamaan pääosin vain melko terveellisiä vaihtoehtoja (mm. Jungle Juice Bar ja Subway).

Nykyisin melkein kaikista ravintoloista saa yhä enemmän ja enemmän terveellisiä vaihtoehtoja. Tästä esimerkkinä monet kala-annokset. Usein lisukkeeksi voi valita ranskalaisten sijaan esimerkiksi salaatin.

Myytti 10: Vain painonpudotukseen tähtäävät dieetit toimivat

Moni painonpudotuksessa työskentelevä taho haluaa saada sinut uskomaan, että vain kulloinkin muodissa oleva dieetti on se oikea avain laihtumiseen. Oli se sitten karppaaminen tai pätkäpaasto.

Kuitenkin tutkimukset osoittavat, että lyhytkestoiset dieetit toimivat hyvin harvoin pitkällä tähtäimellä. 85% tutkituista ihmisistä lihoi vuoden sisään laihdutuskuurista takaisin alkuperäiseen painoonsa.

Sen lisäksi tutkimukset näyttävät, että juuri ne ihmiset, jotka kokeilevat jatkuvasti erilaisia dieettejä ovat juuri niitä, jotka todennäköisimmin lihovat uudestaan tulevaisuudessa.

Todellisuudessa, laihduttaminen on tietyllä tapaa melkein tae painon nousemiseen – ei pudottamisesta.

Painonpudotukseen pitäisi suhtautua oikeanlaisella asenteella. Pelkän tavoitepainon asettamisen sijaan pitäisi keskittyä elämänlaadun ja hyvinvoinnin parantamiseen, yleisen terveydentilan kohentamiseen ja sopusuhtaisen kehon tavoitteluun.

Jos pystyt lisäämään aktiivisuustasojasi, syömään terveellisemmin ja nukkumaan paremmin, myös painosi pitäisi pudota samalla ikään kuin “sivuvaikutuksena”. Todella rajoitetulla dieetillä tai näännyttämällä itseänsä ei saa aikaiseksi pysyviä muutoksia. Tiukan laihdutuskuurin loppuessa paino usein palaa takaisin tai jopa nousee aloituspainoa korkeammaksi.

Kommentoi alle, että mitä näistä olet kuullut "totuuksina" joskus aikaisemmin!

  • Pirkko Kinnunen sanoo:

    Kohdat: 5, 6 ja 7 ovat yleisesti kuultuja totuuksia painon pudotuksesta.

    • Karin sanoo:

      Nimeenomaan, yleisiä uskomuksia ovat.

      • Joakim sanoo:

        Kyllä, nämä on hyvä tunnistaa ettei toimi väärin.

  • Pirkko Helander sanoo:

    Allekirjoitan kaiken!

  • Taina Helminen sanoo:

    Syö vähemmän ja liiku enemmän. Rasvat lihottavat.

  • Rita sanoo:

    Sen että lihavat ihmiset ovat laiskoja. Eikä heillä ole tahdonvoimaa

    • Karin sanoo:

      Suurin syy kaikissa ongelmissa. Jos ihminen tahtoo tarpeeksi ja oikeanlaiset välineet on saatavilla, tapahtuu muutos...

  • Anitta Kakko sanoo:

    Kaikki olen kuullut ja ajatellut että näinhän se on

  • Pirjo sanoo:

    Kaikki olen kuullut tai lukenut jostain, jopa joskus jotain "noudattanutkin" huonoin tuloksin.

  • Mia Neuvonen sanoo:

    Olen kuullut kaikki väittämät ja yrittänyt ottaa opikseni. Olen taistellut 8-10 kg pudottamisen kanssa, koska haluan eroon 2D:tä. Olen pienimmillä annoksilla ja lukemat ovat olleet vain vähän yli, mutta haluan lääkkeet pois, jos vain mahdollista.

  • Virpi Valkonen sanoo:

    Syö vähemmän-liiku enemmän

  • Tuula Lapinmäki-Räty sanoo:

    Melkein kaiken olen tainnut kuulla. Hormonitoiminnan vaikutukset taitavat olla uusinta tietoa. Nuo leptiinit ja muut.

  • Tuula Lapinmäki-Räty sanoo:

    Olen tainnut kuulla kaiken. Hormonaaliset jutut (leptiini) uusinta tietoa.

  • Reija sanoo:

    Kaikki kuultu. Kyllä se painon nousu tulee siitä, että kulutukseen nähden syö tai juo liikaa. Ruuhkavuosina lopettaa oman urheilun ja istuu sitten vaan töissä. Kun on tottunut syömäänkin urheilijan tavoin, isoja annoksia. Sairaudet erikseen. Aineenvaihdunta kai hidastuu vanhetessa? Vai tekemisistä riippuen?

  • Lapinmäki-Räty Tuula sanoo:

    Oikeastaan melkein kaikki on tuttua. Tuo, että paino ei putoa tasaisesti, pitää todellakin paikkansa. Olin joskus "Kilokaarti" - kurssilla, jossa oli tavoitteena laihtua 400 grammaa viikossa. Ajattelin jo silloin, että ei se noin mene.

  • Marja-Leena Ruohonen sanoo:

    Olin vuoden teidän ohjauksessanne vuosi sitten. On hyvä ohjelma ja vasta nyt olen laihtunut 3 kg koska aivot sai ymmärtämään miten, ei syömättä vaan syömällä oikein, 5 ruokakertaa ja pieniä annoksia, oikeita ruokaravinteita ja yksi päivä herkulle per viikko + liikuntaa=sauvakävely (vaikka minullakin on nivelrikko tullut vasemman polven polvikierukan repeämän takia=juoksin ennen ja venyttely ja hyppiminen ei ollut hyväksi=on jokseenkin parantunut, välillä parempi ja välillä pahempi, sitten fysioterapiaa joka päivä, vielä lepo auttaa, ei leikkausta vasta kun särkylääkkeet eivät auta ja minä kun en niitä käytä kuin tarvittaessa, Voltarenia kyllä).Painoindeksi on 27,5.

  • Kissa60 sanoo:

    Nämä kaikki hyviä pointteja, mutta miksi kuitenkin asiakkaanne mainostavat kurssia, että minulta putosi 10 kg tai 15 kg jne kurssin aikana. Kannattaisiko alkaa mainostaa elämäntapana teidän kurssia niin silloin tämä kurssi toimisi vielä rehellisemmin?Mutta toisaalta ihmisillä on polttava tarve saada pudotettua painoaan ja mitä nopeammin sitä parempi ja aina näitä kursseja on mainostettu kuinka monta kiloa saa pudotettua kurssin aikana.Mutta kuitenkin se elämäntapa muutos voisi olla se tärkein juttu!

  • Anneli Ryynänen sanoo:

    Täytyy sanoa, että kaikki väittämät olen kuullut. Olipa hyvä saada lisätietoa aiempaan. Nämä muuttavat omaakin ajattelua väittämistä.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

    >