Tässä artikkelissa puhutaan aineenvaihdunnan tehostamisesta, sekä säästöliekin purkamisesta (linkistä pääset suoraan säästöliekkiä käsittelevään kohtaan).

Aineenvaihdunta on hyvin laaja kokonaisuus. Se on sarja reaktiota,  joissa syötyä ruokaa muokataan elimistössä käyttökelpoiseen muotoon ja jo hyödynnettyjä aineita eritetään ulos.

Aineenvaihdunnan avulla ihmisen kaikki elintoiminnot voivat tapahtua, kuten hengitys, verenkierto, ruuansulatus, kasvu, kehitys ja lisääntyminen. Ihmisen solut tarvitsevat elintoimintoja varten energiaa.

Mitkä tekijät vaikuttavat aineenvaihduntaan?

Painonhallinnassa usein mietitään, miten energiankulutusta ja aineenvaihduntaa saisi lisättyä. Aineenvaihdunta on hyvin yksilöllinen ja siihen vaikuttaa eri tekijät kuten:

 • Ikä -> iän myötä aineenvaihdunta hidastuu
 • Lihasmassa -> mitä enemmän lihasta, sitä enemmän kulutat kaloreita
 • Paino -> mitä painavampi henkilö on, sitä suurempi kulutus
 • Ympäristön lämpötila -> jos keho altistuu kylmälle, se polttaa enemmän kaloreita, jotta kehon lämpötila ei putoa
 • Aktiivisuus -> mitä aktiivisempi olet, sitä enemmän kaloreita palaa

Lisäksi myös  stressitaso, yleinen terveydentila, sukupuoli, ruuansulatuksen toimivuus ja ravinnon imeytyminen (suoliston kunto)  jne. vaikuttavat aineenvaihduntaan. 

Katso 8 vinkkiä aineenvaihdunnan tehostamiseen alla olevalta videolta:

Miten aineenvaihduntaa voi tehostaa?

 1. Syö proteiinipitoinen aamupala ja jaa proteiinit tasaisesti joka aterialle -> aamupala käynnistää aineenvaihdunnan heti aamusta ja riittävä proteiinin saanti kiihdyttää aineenvaihduntaa, koska sen pilkkoutuminen elimistössä kuluttaa enemmän energiaa.
 2. Lisää lihasmassaa (lihakuntoharjoittelu) ja kovatehoisia HIIT -harjoituksia ->  mitä enemmän sinulla on lihaksia, sitä suurempi perusaineenvaihduntasi on, eli kulutat enemmän kaloreita päivässä. Intensiivinen intervalliharjoittelu tehostaa aineenvaihduntaa useiksi tunneiksi harjoituksen jälkeen.
 3. Syö omega 3 rasvahappoja -> Omega 3 rasvahapoilla on paljon eri tehtäviä kehossa ja ne vaikuttavat esimerkiksi kokonaisvaltaisesti kehon hormonitoimintaan, joten sitä kautta myös aineenvaihduntaan, sekä ne auttavat tasapainottamaan insuliinin toimintaa.
 4. Muista syödä riittävästi-> liian vähäinen energiansaanti hidastaa aineenvaihduntaa, eli syö riittävästi vaikka haluatkin pudottaa painoa. Muista myös säännöllinen ateriarytmi!
 5. Kokeile syödä tulista ruokaa -> chili sisältää kapsaisiinia, joka voi lisätä aineenvaihdunnan nopeutta joidenki tutkimusten mukaan.
 6. Juo vihreää teetä -> jossakin tutkimuksia on havaittu vihreän teen lisäävän aineenvaihduntaa joillakin ihmisillä.
 7. Seiso enemmän -> seisominen kuluttaa enemmän kuin istuminen, joten pyri päivän aikana olemaan enemmän jalkojen päällä ja ylipäätänsä “liikehtiä” enemmän kuten jalkojen heiluttelu tai kotona puuhastelu tehostaa aineenvaihduntaa.
 8. Kylmä ympäristön lämpötila -> viileässä oleskelu kannattaa, sillä silloin kehon ruskea rasva alkaa toimimaan paremmin, säädä esimerkiksi makuuhuone kylmemmäksi tai kokeile avantouintia

Esimerkkejä aineenvaihduntaa tukevista ruoka-aineista:

 • Hyviä rasvoja löytyy mm. kaloista, kalaöljystä, avokadosta, pähkinöistä ja siemenistä (esim. pellavan-, hampun, ja chia-siemenet).
 • Proteiinia on kalassa, lihassa, kananmunissa, maitotuotteissa, pähkinöissä, siemenissä ja tietyissä kasviksissa (esim. pavut ja palkokasvit).
 • Elävään ravintoon kuuluvat marjat, hedelmät ja vihannekset, varsinkin vihreät lehtevät salaatit ja idut.
 • Kasvisten lisäksi laadukkaita hiilihydraatin lähteitä ovat mm. peruna ja bataatti, täysjyväviljat, kuten kvinoa, tumma- tai villiriisi, kaura, tattaritpavut ja palkokasvit.

Säästöliekin purkaminen

Videolla valmentajat antavat ohjeistusta säästöliekin purkamiseen


Yhteenveto säästöliekin purkamisesta käytännössä:

 1. Lisää ruokamäärää vähitellen 150–200 kcal ja anna kehon tottua 1–2 viikkoa kyseiseen kalorimäärään, ennen kuin taas lisäät ruokamäärää. Jatka tätä siihen saakka, kunnes olet saavuttanut kulutustasi vastaavan energiamäärän. Ylläpitovaiheessa tulee pysyä vähintään 3 kuukautta.
 2. Ruokamäärän lisääminen tehdään ensisijaisesti lisäämällä hiilihydraatteja. Toki muista, että proteiineja tulisi syödä riittävästi tasaisesti pitkin päivää, äläkä unohda hyviä rasvahappoja, kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Eli kyse on tasapainoisesta syömisestä, eikä mitään makroravintoainetta vältellä. Panosta laadukkaaseen ruokaan. 
 3. Suosi erityisesti lihaskuntoharjoittelua  tai intervalliharjoittelua aineenvaihdunnan aktivoimiseksi.
 4. Pyri olemaan mahdollisimman aktiivinen arjessa.
 5. Riittävä uni, lepo ja stressin hallinta. Stressi lisää kehossa stressihormonin tuotantoa, joka vaikuttaa negatiivisesti aineenvaihduntaan. Lisäksi unen puute hidastaa perusaineenvaihduntaa jo muutaman valvotun yön jälkeen, ja uupuneena tiedostamaton liike vähenee.
 6. Säästöliekin purkamisessa on myös kyse mielenhallinnasta, jota tarvitaan laihduttamisen lopettamisessa. Ruokamäärän lisääminen voi olla psyykkisesti kova paikka ja aiheuttaa pelkoa, varsinkin kun monella paino nousee alussa.

Muutama vinkki välipaloista, joissa on enintään 200 kcal

 • Annos kaurapuuroa (noin 1,5 dl valmista puuroa, joka on tehty esim. rasvattomaan maitoon/kasvimaitoon), 50 g raejuustoa ja 0,5 dl marjoja
 • Smoothie ( 1,5 dl maustamatonta jogurttia 1,5 %, 2 dl marjoja, puolikas banaani ja 1 dl pinaattia)
 • 1 viipale 100-prosenttista kauraleipää, 1 tl voita, keitetty kananmuna ja kurkkua/paprikaa/tomaattia
 • 150 g maustamatonta kaurajogurttia tai tavallinen maustamaton jogurtti 1,5 %, marjoja 1 dl ja muutama pähkinä 
 • Eeva-Liisa Vartiainen sanoo:

  Kyllä on näin vanhemmiten, oletan myös hormonitoiminnan hidastumisen myötä painon alkavan helpommin nousta.

 • Anne sanoo:

  Näyttää olevan, eka kertaa elämässäni (70V) Haluan pois n 3kg(auttaa sekin olon ja kävelemisen kevenemiseen) varsinaisia paino-ongelmia ei ei ole koskaan ollut. Painon pudottaminen on ollut helppoa. Nyt paino "jumittaa." En syö liikaa. Liikunta on elämäntapa. En tiedä vaikuttiko taannoinen ketosi- dieetti asiaan. Otin muutaman kilon pois, ne tulivat vaivihkaa takaisin....

 • Sari sanoo:

  On ollu, olen siirtynyt vhh valioon marraskuussa ja joulu meni miten meni ja sitten taas alkuvuodesta uudestaan aloitin mutta nyt ei kyllä paino liiku minnekään

  • Elina sanoo:

   Vastaava tilanne, mutta vhh aloitus jo 2/20 eli 4 pv:n päästä vuosi mennyt ja aika monta kiloa. Joulun jälkeen paino ei enää putoa edes ennen joulua olleeseen lukemaan.

 • Tuula Viitakoski sanoo:

  Todellakin haasteita riittää 😊 Nivelrikko, kilpirauhasen vajaatoiminta, lukuisat leikkaukset (lymfakierto häiriintyy), uusimpana lonkkaleikkaus 23.2.21. Juuri tällä hetkellä ja tässä tilanteessa avun tarve suurimmillaan.

  • Minna sanoo:

   No kuulostaa vähän samalta kuin mun tilanteeni

 • Kirsi sanoo:

  Kyllä on ongelmia aineenvaihdunnan kanssa sekä korkea kolestrooli

 • Aila sanoo:

  Aineenvaihdunta toimii kyllä suht hyvin, mutta paino ei putoa?

  • Sara sanoo:

   Vedäppä 2-3 kk läpi miettimättä lainkaan painonpudotusta. Älä myöskään punnitse/mittaa itseäsi. Ei ne kilot viikossa ole tulleet, niin kyllä ne tarvitsee vähintään yhtä kauan poistuakseen. Ole armollinen itsellesi❤

 • Marja Lappalainen sanoo:

  Kannattaa miettiä aina kenelle tarjoaa Omega juttuja ,itsellä verenohennuslääke käytössä ,olisi vaarallista köyttää omegoja.

  • Tuomas Helkala sanoo:

   Kyllä, tuo on hyvä ilman muuta huomioida! Jokaisen vastuulla on tietää jos tietyt lisäravinteet tai ruoka-aineet ovat esimerkiksi lääkitysten tai terveydentilan vuoksi kielletty. Usein tästä lääkäri onkin antanut ohjeistukset.

  • Sakari sanoo:

   Hei Marja,
   Tiedän, että meitä on peloteltu omegoiden käytöstä verenohennuslääkkeen kanssa. Koska omega-3 on välttämätön, sitä pitää jostain saada. Esim kalat, äyriäiset yms. sopivat silloin, jos ei uskalla kapseleina käyttää - ellei niiden syöntiä ole kielletty myös?
   Itselläni on verenohennuslääke ja omegat käytössä - ei mitään ongelmia, kun pidän annokset pieninä 🙂

  • Anna sanoo:

   Itselläni on pysyvä marevan ja kun aloitin omegat tarkistin verikokeella että INR on hyvällä tasolla. Eli omegan käyttö on mahdollista kun säätää marevanin tasoa.

 • Anna Liisa sanoo:

  Aineenvaihdunta jumittaa, liikun ja käyn kuntosalilla. Paino yläkantissa.

 • Kirsi sanoo:

  Aineenvaihdunta on jumissa! Hieman sellainen ”ähky ” olo. Tavoitteena reipas minä. Olen 60 v 162 cm 61 kg

 • Leena sanoo:

  Aina ollut ongelmana aineenvaihdunta.

 • Pirjo Lammi sanoo:

  On haasteita aineenvaihdunnan kanssa ja se on tullut kun ikää tullut.

 • Kaija Klapuri sanoo:

  Paino ei putoa.

 • Epätietoinen Marjo sanoo:

  Aina puhutaan protskuist, hiilareist jne. Pistäppä esimerkkejä mistä näitä saa ja mitä kannattaa välttää. Ihan ruoka-aineita

  • Tuomas Helkala sanoo:

   Hyviä rasvoja löytyy mm. kaloista, kalaöljystä, avokadosta, pähkinöistä ja siemenistä (esim. pellavan-, hampun, ja chia-siemenet).

   Proteiinia on kalassa, lihassa, kananmunissa, maitotuotteissa, pähkinöissä, siemenissä ja tietyissä kasviksissa.

   Elävään ravintoon kuuluvat marjat, hedelmät ja vihannekset, varsinkin vihreät lehtevät salaatit ja idut.

   Kasvisten lisäksi laadukkaita hiilihydraatin lähteitä ovat mm. bataatti ja peruna, täysjyväviljat, kuten kvinoa, tumma- tai villiriisi, kaura, tattaritpavut ja palkokasvit.

   • Anneli Terzis sanoo:

    Onko pakko syödä esim 400g broileria+wokkivihannekset minulle liian suuri määrä en saa syötyä noin paljon

 • Tuija sanoo:

  Kyllä! Ikä, kilpirauhasen vajaatoiminta ja mukavuudenhalu (laiskuus).

 • Ritva Sinkkonen sanoo:

  Keskivartalolihavuus on minun ongelmani, ei niinkään paino

 • Nelli sanoo:

  Tuntuu että on ihan sama mitä teen niin paino putoaa navan kohdalle ja jumittuu siihen. Ikää on 60v pituus 160cm paino 68kg.

 • Eeva-Kaarina Päiväläinen sanoo:

  Kiitos valmentajille selkeistä ohjeista! Yritä syödä säännöllisesti, mutta iltaa myöten iskee napostelunhalu, varsinkin makeaa tekee mieli. Tämä on ongelmani tällä hetkellä. On jo ikää yli 70v. Liikunta on vaikeaa erinäisten vaivojen takia. Mutta haluaisin saada kiinni terveellisestä elämästä ja tarvitsen siihen kannustusta.
  Terveisin Eeva-Kaarina

  • Sara sanoo:

   Vatsalihaksia voi treenata vsikka sängyssä ja omalla keholla treenaaminen kotlna on mahdollista vaivoillakin. Olen itse 57v ja skolioosiselkä ja nivelrikkojalka. Hyötyliikun pyöräillen, teen rapputreeniä 1krt/vko ja käyn salilla 2krt/vko jq ohjatuissa jumpissa 2krt/vko. Meillä on senioriliikuntaa, joka on extraa kehitetty iäkkäille ja se on silti tehokasta. Mukaan vaan!

 • Anja sanoo:

  Hei, kysyisin vaikuttaako uniapnea aineenvaihduntaan.

  • Eeva sanoo:

   Mietin tuota samaa upiapnean vaikutusta yhdistettynä vielä kilpirauhasen vajaatoiminta

   • Julia B. sanoo:

    kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa aineenvaihduntaa hidastavasti. Siksi on tärkeää, että kilppariarvot ovat tasapainossa. Sillä jos ruoka pysyy sisällä päivätolkulla, niin siitä ehtii imeytyä ihan kaikki! Ja painoa ei saa alas. Tavallisimmat oireet, että lääkitys ei ole ihan kunnossa (=matala) ovat väsymys, alakulo, palelu ja se, että ei käy kakalla kuin kolmen-neljän päivän välein tai harvemmin. Jos lääkitystä on liikaa, sydän tykyttää ja hikoiluttaa yms.

    • Katja Laiho sanoo:

     Minulla on nyt se tilanne, että kilpirauhas-arvot ovat täysin penkin alla. Eli olen toki kurssilla mukana, koska ilmottautuessani luulin kaiken olevan kunnossa, mutta tuskin saan tulosta aikaan. Toki ainakin hyviä vinkkejä siiheksi kun lääke-tasapaino on taas saavutettu

     • Lotta sanoo:

      Mullakin on vajaakilppari, mutta aloitin syömään merilevä jodi seleeni sinkki maitohappob. Vitamiinit arvot nousi 0.1 2.2!!

 • Johanna Vänttilä sanoo:

  Aivan helkatin kyllästynyt tähän jojoiluun. Urheileminen ei ole minulle vaikeaa vaan syödä säännöllisesti ja tehdä siihen oikeita valintoja. En uskalla mennä puntarille..

 • Kirke Raatikainen sanoo:

  Haluan keskivartalon takaisin

 • Kaja Styf sanoo:

  Keskivartalulihavuus

 • Mirjatta sanoo:

  Onkohan noihin omegoihin jotain sellaista mikä sopii kala allergiselle?

  • Arja sanoo:

   Lysin omegat ei sisällä kalaproteiinia!

 • Silja Saveljeff sanoo:

  Haluan mukaan tälle kurssille.

 • Marja Koivisto sanoo:

  Kiitos kutsusta!

 • Camilla sanoo:

  174 pitkä 44v. Painoa on 96kg. Tavoitteeni on 90 kg. Miten saada pois?

 • Mila sanoo:

  Kiitos! Minä olen mukana! Terv. Mila

 • Karoliina sanoo:

  Heipä! Joku nyt jumittaa pahasti, ymmärrän, harrastin crossfittiä pari vuotta, kova kulutus silloin. Nyt harrastan kuitenkin liikuntaa 3 kertaa viikossa, paino vain nousee. Mielestäni syön normaalisti, en edes tykkää suklaasta tmv. herkuista....?

 • KJ sanoo:

  Nyt täytyy valitettavasti sanoa että tämä naishenkilön esitys videolla oli aika kamalaa käsien huitomista ja änkkäämistä. Odotin ammattimaisempaa esitystä ja jotain uutta näkökantaa kuin samoja mitä netistä saa lukea joka toiselta sivulta.

 • Annikki sanoo:

  Kadonnutta vyötäröä etsimässä 👍

 • Helena Lindberg sanoo:

  Ilmttauduin 5 pvä kurssille, mutta olen ulkomailla ja kello 2 t myöhässä Suomen ajasta, joten kurssi olisi klo 6 aamulla sotkien päivä- ja unirytmini ja lisäten stressiä, joten tarvitsen materiaalin katsoakseni omia aikojani - en voi osallistua livenä, kiitos! Kai viesteissä on selkeät ohjeet matskun saamiseen - jopa mummelille, jolla ei kokemusta/ tietoa viestintävempainten kanssa toimimisesta, kiitos!

 • Marjatta Pehkonen sanoo:

  Aineen vaihdunta ei toimi

 • Anu sanoo:

  Olen ketogeenisellä ruokavaliolla ja paino jumittaa...

 • Mervi sanoo:

  Olo tunkkainen ja tukkoinen...

 • Sari sanoo:

  Hormonitoiminnan hidastumisen myötä aineenvaihdunta ei toimi ja hikoilen kyllä lenkillä mutten esim. saunassa, painoa tulee lisää ja turvottaa vaikka tulee liikuttua ja syön suht terveellisesti esim. en ole syönyt lihaa kahteen vuoteen. Nyt on stressikin helpottanut ja saan taas yöt nukuttua paremmin muttei auta aineenvaihduntaan.

 • Uupunut Stressi- Reetta sanoo:

  Toivottavasti kurssi sisältää myös ohjeita pahasti uupuneen unettoman kehon käynnistykseen.

 • Epätoivoinen sanoo:

  Mitenköhän minun laihtumisen käy kun olen menossa kilpirauhas leikkaukseen, tosin suunnitteilla leikata vain toinen puoli ettei tarvitsisi lääkettä ruveta syömään, samaan aikaan varmaan vaihtarit alkanut kun öisin on niin kuuma että en pysty nukkumaan kunnolla

 • Elisa Iso-Ahola-Ihamäki sanoo:

  Ei vaan käynnisty aineen vaihdunta. Monet valmennukset eivät ole tehonneet. Yli 10kg on kertynyt taakkaa. Notta apu on tarpeen, vielä tämän kerran Kiitos.

 • Blonde73 sanoo:

  Olen aina ollut huono syömään. Aamulla kuppi kahvia, töissä ei mitään, kotona teen perheelle ruuan ja sillon syön, ja sit illalla jotain. Juu, aivan liian vähän. 2 vuotta sitten lopetin röökin, syöminen pysynyt ihan yhtä huonona, mutta 12 kg tullu painoo lisää. Mitään herkkuja en oo lisänny. Työpäivät on 8-10 tuntia, ja koko ajan liikkeessä, työlämpötila +5.
  Suurin ongelma tässä on tän koronan raiskaama rahatilanne, päivälle on perheelle ruokarahaa 5€, tekis hirveesti mieli jotain lohisalaatteja yms, mutta siihen yhteen salaattiin menis koko perheen päivän budjetti. Ja niin kamalaa kun se onkin, niin halvalla ei saa hyvälaatuisia ruokia tehtyä. Mikäs tähän neuvoksi ?

  • Mari sanoo:

   Kun on vähän rahaa käytettävissä ruokaan, silloin tulee juuri syötyäkin terveellisemmin kun ei ole varaa ostella eineksiä ja valmisruokia.
   Puuroa aamulla ja välillä iltapalaksikin, keitot ja kiusaukset on itsepilkotuista kasviksista, juureksista ja perunoista tehtynä herkkua 😊 Jauhelihaa jatkan usein tummalla soijarouheella ja kanaa vaalealla soijarouheella. Pienen tarjouslohipalan jatkan tonnikalalla pastaan tai kiusaukseen.
   Salaattia saa edullisesti kun ostaa pienen kerän vihreää ja jatkaa sitä kaali- ja/tai porkkanaraasteella ja piristää yhdellä appelsiinilla.
   Puurot yleensäkin on oikeesti hyviä ja tosi edullisia, metsästä saa puolukoita ja siitä vispipuuroa tai ruispuolukkapuuroa, riisipuuro käy kyllä syödä kesälläkin ja mannapuurosta voi tehdä vaikka suklaapuuroa 😁
   Kyllä edullisesti saa terveellistä ruokaa laitettua, ei siihen kalliita proteiinipatukoita tarvita 👍

   • Marja sanoo:

    Ei vaan aina ole helppoa/halpaa tehdä ruokaa moniallergiselle: laktoosi-intoleranssi, gluteeni ja muna.

  • Sara sanoo:

   Hakekaa hävikkiruokaa niin paljon kuin mahdollista.

 • Terhi sanoo:

  Onko mitään vaihtoehtoa chilille ja paprikalle, miten inkivääri tms. väkevä mauste, onko samoja vaikutuksia?

 • Mariko sanoo:

  Mielenkiinnolla mukana

 • Marjatta Niemelä sanoo:

  Paino pysyy tasaisesti yritän kyllä paino laskee.Ikä 69v,syön säännöllisesti kasvisruoka ja kalaa.En syö lihaa.Ulkoilen joka päivä melko tunniksi sauvakävely,hiihto,potkukelkkalla ja kävely.Sisällä venytys joskus.Olen kuuro.☺️

 • Merja UK sanoo:

  Merja Keskisuomesta kiinnostaa mitä kurssi pitää sisällään ja saisiko vinkkejä pysyviin muutoksiin ja kilpirauhasen vajaatoimintaan ja ihan normaali ruualla ei lisäravinteilla

 • Helli Syrjäniemi sanoo:

  Haluan kokeilla 1 kuukauden.

 • Ritva-Leena Eriksson sanoo:

  Hei Minulla ongelmana leikkausta odottava polvi eli kävely ym.jalkoja rasittava liikunta ei käy ja liikkua pitäisi ?

  • Päivi Kinnunen sanoo:

   Pyöräily? Kuntopyörä? Uinti tai vesijuoksuNäillä mentiin lonkan tekonivelleikkaukseen, toista odottaessa sama juttu.

 • Tanja sanoo:

  Koitetaa "kanssasisaret" vaan jaksaa, Uskoa, Kesällä paljon parempi olla👍👍👍

 • Arja sanoo:

  Olen 64 vuotias ,aineenvaihdunta ollut aina hidas.Kilpirauhasenvajaatoiminta todettu 13 vuottasitten.Ongelmana keskivartalolihavuus ja iltasyöminen.Kolestrolit alkoi kohota pari vuotta sitten, ensin yritin ruokavaliolla alentaa.Aamupalaksi kaurapuuroa, marjoja ilmansokeria söin vuoden ajan, kolestrolit vain nousi.Marraskuussa-21 aloitin kolestrolilääkityksen.Kaurapuuroa en syö enää joka aamu, koska puuron syönnin aloittamisen jälkeen ,vatsalle alkoi kertyä kiloja ja ilmavaivoja.Laktoosi ja keliakiakoe negatiiviset.Nähin pitäisi nyt saada muutosta.

 • Sinikka Palomäki sanoo:

  Keskivartalon kohdalla ja painokin on ....

 • Siru sanoo:

  Haasteena kolmivuorotyö, yövuorot sotkee uni ja ruokarytmin. Uni jää komen yövuoron aikana alle 9 tuntiin yhteensä ja siinä uupumuksessa syöminen on mitä on, samoin liikunta 😔

 • Susanna sanoo:

  Aineenvaihduntaan liittyen yksi asia, joka itsellä on toiminut tosi hyvin, on varsisellerin syöminen. Itsellä vaikuttaa tosi hyvin yksi - kaksi vartta kerran päivässä olen laittanut ruokaan. Tosin toimii silloin kun syö niitä, ei mitenkään pitkäaikaisesti korjaa ongelmaa.
  Tässä olisi vielä kiva kuulla jotain suolistobakteereista. Nillä kait on iso merkitys paitsi aineenvaihduntaan myös kaikkeen muuhun. Voiko niihin jotenkin vaikuttaa, esim sillä mitä syö.

 • Jumi Jumi sanoo:

  Hei..Olen jo iäkkäämpi 75v laihduttaja ja minulle on määrätty pistettävä laihdutus lääke..Olen 50v laihduttanut eri tavoin..Ravitsemusterapeutti sanoi joskus että syön liian vähän.Påivårytmini on noin kello 11 teetä ja voileipä 2 siivua kinkkua juusto siivu tomaatti salaattilehti joskus jukurtti jossa marjoja makeutus aineella.Sitten noin klo 15 kahvi ja pieni pilla tai voileipä Sit kello 18 kalaa tai lihaa vihanneksillaja pieni peruna riisiä ja pastaa en käytå koskaan Illalla syön jonku hedelmän.Alussa kun aloitin lääkkeen ottamisen paino tippui noin 5 kiloa mutta kunrupesin säännöllisesti vesijuoksemaan 2xviikossa 60min kerralla paino jumitti Ei tipu millään..Minulla mon kk aikaa saada 3kiloa pois että saan vielä kelakorvauksen lääkkeeseni..Auttakaa..Mitä teen

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

  >