Alkuun todettakoon se, että syöminen on pohjimmiltaan tunnepohjaista meillä kaikilla. On kuitenkin tärkeää, että mielesi ja alitajuntasi tukevat sinua matkallasi muutokseen. Kuten tiedät, me teemme päivittäin todella paljon päätöksiä automaattisesti, ja usein tiedostamattamme. Saatamme esimerkiksi huomaamattamme käyttää hissiä tai liukuportaita, vaikka portaita pitkin saisimme hyvän lisän arkiliikuntaan.

Sama pätee vaikka lisukesalaatin valintaan ranskalaisten sijaan jos käymme hampurilaisravintolassa. Kun mielemme tukee meitä muutoksessa, teemme automaattisesti niitä parempia valintoja arjessamme.

Muista nämä neljä asiaa:

1. Mielesi tekee niitä valintoja, joiden se uskoo olevan sinun parhaaksesi.

Usein mieli kuitenkin toimii vanhentuneiden ja jopa väärien uskomusten mukaan. Olemme puhuneet tästä seuraavasta esimerkistä jo aikaisemminkin: jos lapsena kaaduit pyörällä ja loukkasit itseäsi ja sen seurauksena äitisi antoi sinulle jäätelöä tai karkkia, toi se sinulle paremman mielen. Mielesi voi edelleen luulla, että jäätelö tai muu makea tuo lohtua suruun. Et ole kuitenkaan enää lapsi ja mikään määrä jäätelöä ei oikeasti auta negatiivisten tunteiden käsittelyyn pitkällä tähtäimellä.

Suruun, tylsyyteen tai vaikkapa itsensä palkitsemiseen liittyvä epäterveellinen syöminen vain pahentaa tilannetta. Olet varmaan huomannut, että usein lohtusyömisen kohteena on liki poikkeuksetta epäterveelliset asiat. Harva juo nimittäin suruunsa vihershmoothieta. Yleisesti syyllisyys omaa lipsahdusta kohtaan vaan pahentaa sitä olotilaa, johon alunperin haki lohtua syömällä.

Yksi keino auttaa mieltäsi ymmärtämään, että mikä auttaa sinua nykytilanteessa, on kertoa sille mahdollisimman kuvailevilla sanoilla se mitä sinä oikeasti haluat.

Voit sanoa itsellesi: “Haluan saavuttaa ihannepainoni ja näyttää upealta farkuissa tai uimapuvussa. Haluan tehdä kaikkeni sen eteen, että teen päivittäin terveellisiä ruokavalintoja arjessani minulle sopivassa tahdissa, jotta voin samalla myös nauttia elämästäni.”

Se auttaa kun pystyt säännöllisesti päivän mittaan viestimään tätä mielellesi ja alitajunnallesi. Yhdessä muiden Muutos-valmennuksessa oppimiesi asioiden kanssa ne vanhat uskomukset alkavat vähitellen tehdä tilaa uudelle positiivisemmalla suhtautumiselle hyvinvointia ja ruokavaliota kohtaan.

2. Se mitä tunnet missä tahansa tilanteessa liittyy yleensä vain näihin kahteen asiaan: kuviin joita näet mielessäsi ja sanoihin, joita sanot itsellesi.

Jos viesti itsellesi on esimerkiksi: “pulla on suurinta herkkua mitä tiedän ja rakastan, enkä voi elää ilman sitä”, niin sinun on todella paljon hankalampi välttää kiusausta ostaa pullaa kotiin kaupassa käynnin yhteydessä. Kiusauksen välttämiseksi äskeisessä tilanteessa kaupassa käydessä usein turvaudutaan tahdonvoimaan, ja se useimmiten jossain vaiheessa loppuu johtaen lipsahtamiseen. Pahimmillaan lähdet ihan varta vasten tekemään uuden kauppareissun vain ostaaksesi sen aikaisemmin ostamatta jääneen pullan kun kaipuu sitä kohtaa kasvaa liian suureksi.

Sen sijaan jos pystyt vähitellen alkamaan viestiä itsellesi esimerkiksi: “pulla sisältää runsaasti hyvinvointiani heikentäviä ainesosia kuten sokeria ja vehnäjauhoja, joita kehoni ei halua tai tarvitse”. Pikkuhiljaa saat mielihaluja paremmin hallintaan ja voit halutessasi ottaa sitä pullaa, koska teet tietoisen valinnan ottaa sitä maltillisesti samalla ymmärtäessäsi sen olevan “herkku”, jota ei tarvitse syödä liikaa tai jokaisen eteen tulevan mahdollisuuden yhteydessä.

Toisin sanoen sisäistät vähitellen myös alitajuntaisesti, että pullan syöminen ei ole ratkaisu mihinkään ongelmaan, vaan se laukaisee mm. sokerin ja rasvan avulla hetkellisen hyvänolontunteen, jota usein seuraa ensin verensokerin nousu ja sen jälkeen sen lasku ja mahdollinen alkuperäistä syvempi alakulo. Vähitellen myös huomaat toistuvia tapahtumasarjoja, kuten esimerkiksi, että pullan syönti johtaa muihin epäterveellisiin ruokavalintoihin sitä seuraavien tuntien aikana, eikä liikunta enää sinä päivänä kiinnosta. Näiden tapahtumaketjujen huomioiminen on tärkeää, sillä niillä on yllättävän suuri merkitys.

Näihin itsellemme sanomiin sanoihin ja mielikuviin liittyen, tiesitkö että näemme päivittäin kymmeniä, jos ei jopa satoja mainoksia televisiossa, sanomalehdissä ja verkossa kehoittaen meitä tekemään epäterveellisiä ruokavalintoja. Esimerkiksi ruokakaupassa käyminen altistaa sinut todella monelle ruokateollisuuden mainokselle koittaen saada sinut tekemään hyvinvoinnillesi haitallisia valintoja vetoamalla tunteisiin ja houkuttelemalla syömisestä aiheutuvalla mielihyvällä. Usein mainoksissa kuvataan niitä hauskoja hetkiä kun porukalla iloisesti syödään sipsejä tai juhlitaan jotain.

Mainosten ja tuotepromootioiden tehtävä on saada ns. vesi kielelle. Tutkimuksissa on todettu, että aivomme käynnistävät ruoansulatusprosessin jo pelkästään ruokaa ajattelemalla. Tämän tietävät myös ruokamainostajat ja sitä he käyttävät hyväkseen. Ruokailua stimuloivia kuvia näkemällä keho alkaa valmistautua tulevaan ruokaan. Tämä voi myös lisätä näläntunnetta vaikuttamalla ruokahalua sääteleviin hormoneihin mm. hormoneihin leptiini ja greliini.

Sinä pystyt hyödyntämään mielen voimaa positiivisesti viestittämällä sille kuvia terveellisistä ruoka-aineista ja kertomalla itsellesi sinun haluavan syödä niitä mielelläsi hyvinvointisi ja olotilasi parantamiseksi. Jos vaihtoehtoisesti sanot itsellesi “painonpudotus on mahdotonta, minä en koskaan tule onnistumaan”, vahvistaa se taas negatiivisia uskomuksia mielessäsi.

Kannattaa siis jatkuvasti löytää keinoja viestiä itsellesi positiivisessa sävyssä. Tämä yhdistettynä Muutos-valmennuksessa opittaviin konkreettisiin ruokavalioon ja muihin hyvinvointia koskettaviin tapoihin, auttaa sinua tekemään pysyvästä muutoksesta helpompaa kuin aikaisemmin.

3. Tuttu on turvallista

Pysyvien muutosten tekemiseksi on uusista hyvinvointia tukevista tavoista tehtävä tuttuja, ja toisaalta tietyistä hyvinvointia heikentävistä asioista hieman vieraampia.

Jos vihersmoothiet, säännöllinen liikkuminen tai mielikuvaharjoitusten hyödyntäminen ovat olleet sinulle vieraita asioita, on niitä nyt jo tähänastisen Muutos-valmennuksen aikana alettu tekemään hyvää vauhtia tutuimmiksi. Vähitellen kun asioista tulee tutumpia ja niiden hyötyjen alkaessa näkyä, myös niiden tekeminen muuttuu mieluisammaksi ja koko ajan helpommaksi.

Esimerkiksi jos juot yleensä kahvin kermalla ja sokerilla, alkuun mustana juominen tuntuu luultavasti epämiellyttävältä. Pian kuitenkin totut siihen ja sen jälkeen vanha tapa nauttia kahvia muuttuu epämiellyttäväksi. Jälkiruoan syöminen vain silloin tällöin jokaisen aterian sijaan muuttuu myös tutuksi, kun ymmärrät kykysi ja valtasi tehdä hyvistä tavoista osa arkeasi ja toisaalta huonoista tavoista historiaa.

4. Alitajuntasi pyrkii viemään sinua kohti mielihyvää ja kauemmaksi kivusta.

Niin kauan kun uskot esimerkiksi suklaan, karkkien tai pitsan tekevän sinut onnelliseksi ja auttavan eteenpäin arjen kiireessä, tai toimivan jonkinlaisena palkintona sinulle, sinä luultavasti vahvistat entisestään näihin ruokiin sidoksissa olevaa hyvänolontunnetta. Se näkyy esimerkiksi kaipuuna näitä ruokia kohtaan, silloin kuin tunnet itsesi esimerkiksi stressaantuneeksi.

Voit kuitenkin päättää toimia toisin. Sinulla on kuitenkin valta yhdistää suklaasta ja pitsasta kieltäytyminen mielihyvään. Oikeita asioita sopivissa määrissä syöminen on kuitenkin paras tapa pitkällä tähtäimellä hallita stressiä ja palkita itseäsi samalla kun terveytesi paranee päivä päivältä.

Kommunikoidessasi alitajuntasi kanssa käyttäen kuvailevia sanoja ja mielikuvia autat itseäsi pääsemään helpommin kohti tavoitteitasi. Halutessasi edistää hyvinvointiasi on tärkeää sanoa itsellesi esimerkiksi: “Päätän nyt syödä tämän hedelmän jälkiruoan sijaan, koska haluan tuntea oloni mahtavaksi ja saavuttaa minun henkilökohtaisen ihannepainoni”.

Tuo edellinen on selkeä ohjeistus, kun taas jos sanot: “Haluaisin syödä pitsaa, mutta en voi kun olen laihdutuskuurilla”, vahvistaa se taas vain mielitekoa pitsaa kohtaan.

Jo se, että vähitellen alat sisäistää enemmän ja enemmän sitä miten alitajunta ja mieli toimii, tulee auttamaan sinua valtavasti matkallasi eteenpäin.

Haluatko kuulla lisää hyvinvoinnista? Olemme tehneet ilmaisen verkkoluennon viidestä tärkeimmästä asiasta hyvinvoinnin ja painonpudotuksen kannalta.

  • Lilli sanoo:

    Aivan loistava ja silmiä avaava artikkeli kiitos työkalusta, mielen muuttaminen on vaikea laji, tässä hyviä työkaluja!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

    >