Aineenvaihdunnan parantaminen [muutosvinkki #3]

Oikein toimivalla aineenvaihdunnalla on tärkeä merkitys siihen kuinka helppoa tai vaikeaa painonpudotus on.

Aineenvaihdunta on sitä  kun keho kuluttaa energiaa – eli kaloreita, se siis tapahtuu kaiken aikaa, myös nukkuessa. Ravinnosta saadut aineet muokkautuvat sekä elimistön energiaksi että rakennusaineiksi aineenvaihdunnan avulla. Toisilla aineenvaihdunta on hieman nopeampaa kuin toisilla ja kuka vain voi muutamalla asialla parantaa aineenvaihduntaa.

Energiankulutuksestamme 60–70 prosenttia menee perusaineenvaihduntaan. Se tarkoittaa energiaa, joka kuluu sydämen, aivojen, keuhkojen toimintaan ja kaikkien elinten toimintaan.

Seuraavaksi kuusi vinkkiä, joilla aineenvaihduntaa saa parannettua.

Vinkki 1: Syö usein
Tiesitkö, että syöminen kuluttaa kaloreita, kyllä sillä kroppa joutuu käsittelemään saadun ravinnon, jolloin kuluu kaloreita. Kannattaa syödä siis tasaisin väliajoin. Tyhjä vatsa viestittää aivoille, että nyt pitää säästää energiaa kun ei tiedä milloin seuraava ateria koittaa. Tällöin  Keho suojelee rasvasoluja ja hidastaa kehon toimintaa ja aineenvaihduntaa.

Älä unohda varsinkaan aamiaista! Aamulla syöminen viestittää aivoille, että nyt on aika laittaa aineenvaihdunta käyntiin yön jälkeen. Erään tutkimuksen mukaan aamiaisen väliin jättävien on todettu olevan 4,5-kertaa todennäköisemmin ylipainoisia verrattuna aamiaisen säännöllisesti syöviin.

Vinkki 2: Nuku tarpeeksi
Liian vähäinen uni sotkee ruokahalua säätelevien hormonien toiminnan. Huonosti nukuttu yö voi alentaa aineenvaihdunnan tehoa jopa 20 prosentilla seuraavana päivänä. Väsynyt ihminen myös himoaa makeita ruokia enemmän ja annoskoot ovat usein isompia.

Liian vähäisen unen on havaittu olevan yhteydessä ylipainoon elimistön hormonituotannon muutoksista johtuen. Nuku siis riittävästi!

Vinkki 3: Seiso ja liiku mahdollisimman paljon
Jos mahdollista, ole jalkeillasi päivän aikana mahdollisimman paljon. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että paikallaanolo 4 tuntia tai enemmän päivässä hidastaa rasvan ja kolesterolin metaboliaa kontrolloivaa entsyymiä.

Yritä keksiä keinoja pysyä liikkeessä, seiso, hoida puhelut kävellen, kävele kauempana olevaan vessaan, käytä rappusia tai keksi mitä tahansa liikettä lisäävää.

Vinkki 4: Syö proteiineja

Lihaskudoksen kehittyminen vaatii riittävästi proteiinia. Proteiini pitää myös kylläisenä pitkään. Lisäksi proteiinipitoinen ruoka auttaa polttamaan kaloreita tehokkaasti aterian jälkeen ja mitä enemmän lihasta sitä isompi on myös kulutus.

Vinkki 5: Juo vettä
Nestehukka hidastaa aineenvaihduntaa oleellisesti. Juo siis vettä, vaikka et tuntisikaan joka hetki janoa. Jos haluat vielä tehostaa aineenvaihduntaa, niin juo erityisesti kylmää vettä. Keho kuluttaa enemmän energiaa sen lämmittäessä veden kehonlämpöiseksiHuolehdi vitamiineista

Vinkki 6: Huolehdi vitamiineista

D-vitamiinilla on tehtävänsä aineenvaihdunnassa ja sen riittävä saanti on muutenkin tärkeää. Usein kätevä keino on syödä D-vitamiinia purkista.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

>