Nautinnollinen joulu ilman ähkyä

Joulu on rauhoittumisen aikaa, jolloin keräännytään läheisten kanssa notkuvien joulupöytien ääreen nauttimaan jos jonkinmoisia herkkuja. Tämä saattaa herättää ristiriitaisia ajatuksia ja tunteita erityisesti niiden joukossa, jotka ovat ryhtyneet elämäntapamuutokseen. Myös moni muukin saattaa joulun lähestyessä miettiä kuinka sitä selviäisi joulunajasta ilman ähkyä, ja housun nappien kiristelyä. Suurin ongelma ei ole se, että kaikki jouluruoat olisivat niin epäterveellisiä vaan se, että vaihtoehtoja on loputtomasti, ja niitä syödään niin paljon ja pitkään.

Olen kerännyt tähän muutamia vinkkejä, joiden avulla voi helposti vähentää ähkyä mutta silti nauttia. Muistakaa, että tämä maaginen vuodenaika on vain kerran vuodessa, ja silloin kuuluu myös nauttia.  Älä siis ole liian tiukka itsellesi mutta pidä seuraavat asiat mielessäsi, niin selviydyt hienosta joulunajasta. 

Ihanaa ja rentouttavaa joulua kaikille!
 1. Syö vain niitä ruokia mistä oikeasti pidät - Joulupöydistä löytyy usein suuri valikoima erilaisia ruokalajeja, ja herkuteltua tulee useampana päivänä. Käy itsesi kanssa etukäteen keskustelu mistä ruoista erityisesti tykkäät, ja mitä haluat jouluna syödä. Pyri pääasiassa ostamaan ja valmistamaan vain niitä ruokia, joita teidän kotona syödään tai ainakin pyri itse valitsemaan tarjottavista vaihtoehdoista vain niitä omia suosikkeja. Muista ettei jokaista ruokalajia tarvitse maistaa.
 2. Muista kohtuus – niin kuin edellisessä kohdassa jo mainittiin, jouluruokia syödään monena päivänä, jolloin on siis hyvä pitää mielessä kohtuus. Lautaselliset alkuruokia sekä pääruokia varmasti täyttävät vatsasi ja hillitsevät mielitekosi joten älä santsaa. Ja kohdan yksi mukaisesti, panosta niihin omiin suosikkeihin tai syö eri päivänä hiukan eri ruokalajeja. Jouluherkut maistuvat varmasti myös paremmalle kun niitä nauttii kerralla vähemmän, ja jaottelee eri päiville. Kaikkea ei siis tarvitse syödä yhdellä kertaa. Pidä joulunakin mielessä Muutos-valmennuksessa opetettu idea “Lopeta syöminen, kun olet 80% täynnä”.
 3. Kompensoi syömistä liikkumalla - jos istut kolme päivää ainoastaan sisätiloissa, niin olo on varmasti pöhnäinen ja tulee vain syötyä enemmän. Lähde reippaalle kävelylle. Tai jos lunta riittää, niin mene hiihtämään, luistelemaan tai pulkkamäkeen. Raikas ulkoilma virkistää ja piristää oloa. Jos aikataulu tuntuu kiireiseltä, on paras aika lähteä liikkumaan heti aamulla.
 4. Pidä kiinni ateriarytmistä – vaikka olisi kuinka ihanaa vähän väliä laittaa suuhun jotain pientä niin syö vain, kun on ruoka-aika. Pyri pitämään säännöllisestä ruokarytmistä kiinni myös jouluna, joten skippaa aterioiden välinen napostelu.
 5. Pidä aterioiden välillä pieni tauko - pidä pieni tauko alkupalan, pääruoan ja jälkiruoan välissä. Näin ehdit paremmin kokea kylläisyyden tunteen, ei tule ähkyä niin helposti ja mahdolliset mieliteot voivat vähentyä. Hitaasti syöminen on myös mukava juttu siinä mielessä, että pystyy antamaan paremmin aikaa läheisille ruokapöydän ääressä. Pyri myös syömään hitaasti nauttien, ja muista pureskella ruoka hyvin.
 6. Juo vettä – muista myös riittävä vedenjuonti jouluna. Vesi poistaa elimistöstäsi kuona-aineita, nesteitä ja pitää aineenvaihdunnan käynnissä. Vesi vähentää nuutunutta oloa ja auttaa myös hallitsemaan ruokahalua. Vedenjuonnin lisäksi piparminttu tee tunnetusti parantaa ruoansulatusta joten sitä voi myös nautiskella jos olo tuntuu kovin täydeltä.
 7. Pidä hedelmävati täynnä erilaisia hedelmiä - välipalaksi voi syödä vaikka klementiinejä, päärynöitä ja omenoita eli varaa joulunpyhiksi myös raikkaita ja herkullisia hedelmiä. Ne maistuvat super hyviltä tähän aikaan vuodesta!
 8. Älä pitkitä herkuttelua - palaa arkeen ja normaaliin syömiseen heti joulun jälkeen eikä välipäivinä kannata jatkaa syömistä. Jos ruokaa jäi yli niin osan voi pakastaa tai voit tehdä joulun ylijäämistä uusia ruokia. Kinkun jämät voit heittää hernekeittoon, lohesta voi tehdä lohilaatikon, ja porkkanalaatikon voi käyttää vaikkapa sämpylöihin.
 9. Muista myös kasvikset jouluna - älä unohda yhtä tärkeää perussääntöä eli kasvisten syöntiä. Joulupöytään voi valmistaa uunijuureksia, raikkaan vihersalaatin granaattiomenan siementen kanssa tai vaikkapa lehtikaalisalaatti päärynällä, sinihomejuustolla ja pekaanipähkinöillä. 
 10. Alkoholia kohtuudella - muista, että alkoholi sisältää paljon kaloreita kaiken muun herkuttelun lisäksi sekä saa kehosi rasvanpolton jumiin koska se keskittyy ensimmäiseksi alkoholin poistamiseen elimistöstä. Toki muutama lasi viiniä tai jouluolut kuuluu asiaan mutta älä nautiskele pitkin päivää.

Mitkä joulupöydän herkut ovat painonpudottajalle suotuisia valintoja?

Joulupöytään kannattaa valmistaa sekä valita omalle lautaselle proteiinipitoisia ruokia kuten erilaisia kaloja, kinkkua ja kalkkunaa. Proteiini pitää sinut kylläisenä pidempään ja on kevyempi valinta moniin muihin herkkuihin verrattuna. Näiden lisäksi perinteiset laatikot ja rosolli ovat parempia valintoja koska ne eivät ole niin rasva- ja kaloripommeja. Ja muista myös valmistaa lisukkeeksi kasviksia.

Mitkä taas kannattaa jättää vähemmälle?

Jouluherkuista pahimmat kaloripommit (varmasti moni jo tietääkin nämä) ovat joulutortut, piparit juustolla ja suklaakonvehdit sekä glögi. Usein niitä syödään ja juodaan jo hyvissä ajoin ennen joulua, ja vielä pitkälle sen jälkeen. Kannattaa pitää niiden määrät minimissä tai ainakin pyrkiä siihen ettei niitä söisi koko joulukuuta.

Joulupöytään voi valmistaa esimerkiksi jokin jouluisen kuivakakun torttujen sijaan. 

Pähkinät kuuluvat jouluun, ja sisältävät paljon hyviä rasvahappoja sekä ovat moniin muihin jouluherkkuihin verrattuna terveellisempi valinta. Myös luumukiisseli on hyvä jälkkäri, koska valmistukseen voi käyttää ravintorikkaampia raaka-aineita eli korvaa valkoinen sokeri kookossokerilla. Leivonnassa voi vehnäjauhot korvata kaura- ja/tai mantelijauhoilla.

0 shares
 • Sanna M. sanoo:

  Olipas hyviä vinkkejä! Nämä kun pitää mielessä niin varmasti kohtuus onnistuu. Hyvää joulua!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

  >