Ympäristö muokkaa valintojasi

Kuinka ympäristö muokkaa valintojasi ja miten pystyt tukemaan onnistumistasi elämäntapamuutoksessa läheisten tuen avulla. Katso video alta:

Videolta selviää muutama konkreettinen asia, jota voit ottaa käyttöön ja tehdä ympäristöstä paremmin elämäntapamuutosta tukeva asia..

Arjessasi sinua lähellä ovat päivittäin mm. perheenjäsenet, ystävät ja työkaverit Olisi hyvä jos pystyt jakamaan ja vaihtamaan ajatuksia terveellisestä ruokavaliosta, liikunnasta ja hyvinvointia edistävistä tavoista myös heidän kanssaan.

Elämäntapamuutoksen edetessä sinun täytyy luultavasti ottaa puheeksi esimerkiksi ne muutokset, joita haluat toteuttaa yhteisiin ruokaostoksiin. Usein läheiset tukevat pyrkimyksiä terveellisiin elämäntapoihin ja saattavat olla niitä kohtaan myötämielisiä, joten ota vain rohkeasti asia puheeksi!

Mitä enemmän pystyt ympäröimään itseäsi sellaisilla ihmisillä, jotka jakavat kiinnostusta hyvinvoinnin edistämiseen kuten sinä - sitä helpompaa elämäntapamuutoksen toteuttaminen on.

Pyri tekemään näitä seuraavia asioita, vaikka ne vähän vaikealta saattavat alussa tuntuakin:

- Kysy apua aina kun tarvitset. Yleensä ihmiset mielellään auttavat tai antavat vinkkejä.

- Ole kärsivällinen, mutta päättäväinen. Tuskin ensimmäisenä päivänä saat perheenjäsenesi mukaan terveellisiin elämäntapoihin, mutta anna aikaa ja ole kärsivällinen. Ei missään nimessä kannata tyrkyttää liikaa uutta elämäntapaa muille, vaan antaa läheisten huomata itse positiivinen muutos sinussa, jolloin he monesti oma-aloitteisesti kiinnostua edistämään myös omaa hyvinvointiaan. Muutos lähtee aina jokaisesta itsestään, siihen ei voi pakottaa.

- Keskity niihin asioihin, joita voit hallita. Et kuitenkaan voi kontrolloida muita ihmisiä, mutta voit olla itsesi pomo ja olla vastuussa omista tekemisistäsi. Voit myös tehdä paljon parantaaksesi ympäristöäsi. Pienetkin muutokset parempaan ovat hyviä!

Tässä muutamia ideoita, joita voit toteuttaa koko perheen voimin parantaaksesi ympäristöä tukemaan tavoitteitasi:

- Ota lapsesi tai puolisosi mukaan ruokakauppaan ja anna heidän valita itse mitä kasviksia tai hyvinvointia tukevia ruoka-aineita ostatte kotiin, voitte vaikka lukea yhdessä tuoteselosteita.

- Kokeilkaa rohkeasti ostaa sellaisia elintarvikkeita, joita ette ole vielä kokeilleet.

- Laittakaa ruokaa yhdessä ja syökää samaan aikaan.

- Mitkä ovat perheenne suosikkiruoat? Kokeilkaa muuttaa niitä hiukan terveellisemmäksi vaihtoehdoiksi. Salaatti menee yllättävän hyvin lisukkeena monen ruoan kanssa ja sen määrää voi kasvattaa helposti suhteessa vaikkapa perunaan, riisiin tai pastaan.

- Ehdota sellaista tekemistä, joka liittyy yhdessä liikkumiseen. Yhteiset liikuntahetket myös lähentävät ja ovat usein sitä parasta tekemistä mitä olla voi. Jos ei muuta tule mieleen niin ihan ulkona kävelykin tai metsässä samoilu on hyvästä!

- Aloittakaa ruokailu syömällä kasvikset tai salaatti ensin. Jos jotain jää syömättä, olkoon se sitten vaikka se leipä, peruna tai pasta. Pidä huoli, että salaatti ja kasvikset tulee aina syötyä.

Perheen lisäksi voi hyödyntää myös ystäväpiiriä mm. liikunnan harrastamiseen.

Voi olla, että hyvä työkaverisi tai ystäväsi harrastaa samoja lajeja kuin sinäkin, joten miksi et ehdottaisi liikkumista yhdessä? Yhdessä liikkuminen on käytännössä aina kivempaa. Parhaimmillaan se auttaa vetämään sinut sohvan perukoilta Tai jos tapana on käydä hyvän ystäväsi kanssa kahvilla vaihtamassa kuulumiset, miksi ette voisi kokeilla yhteistä kävelylenkkiä raikkaassa ilmassa?

Mikäli sinulla on toiveita kokeilla jotain uutta lajia tai harrastusta, niin kerro siitä muille. Yllättävän usein muillakin on samanlaisia tuntemuksia, joten on kivempi saada kaveri mukaan kokeilemaan jotain uutta.

Eli vielä kertauksena:

  1. Pyri ympäröimään itsesi hyvinvoinnista kiinnostuneilla ihmisillä.
  2. Altista läheisesi, mutta älä väkisin tyrkytä uutta elämäntyylisiä
  3. Keskity niihin asioihin, joihin pystyt vaikuttamaan
  4. Tee asioista yhdessä perheesi ja ystäviesi kanssa

Jos lähipiiri ei tue riittävästi elämäntapamuutostasi, katso vaihtoehtoja laajemmasta tuttavapiiristä tai hyödynnä ulkopuolista apua.

Päätän tämän kirjoituksen kysymykseen: miten sinun lähipiiri tukee hyvinvointisi edistämistä?

Tuomas

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

>