Olenko sokeririippuvainen? 5 Vinkkiä himon vähentämiseen

Ihminen luonnostaan himoaa makeita ja sokerisia ruokia, sillä silloin kun ihminen eli metsästäjä keräilijänä kannatti syödä marjoja, hedelmiä, hunajaa tai muita makeita ruokia aina kun niitä oli tarjolla. Yksi ehkä suurimmasta syistä miksi makea koukuttaa on se, että makean syöminen aiheuttaa hyvän olon tunteen. Sokeri siis vaikuttaa aivojen hyvänolonreseptoreihin ja dopamiini-välittäjäaine tuotanto kiihtyy aivoissa, joka sitten aktivoi mielihyvän tuntemuksia. Nykyään ruokateollisuus suunnittelee juuri tämän takia paljon sokeria sisältäviä tuotteita ja tätä ihmisen luontaista taipumusta makeaan käytetään siten hyväksi.

Meillä on siis sisäsyntyinen mieltymys makeaan. Valitettavasti nykyisin meidän luontainen mieltymys makeaan on todella ongelmallinen, koska sokeria on runsaasti tarjolla. Sitä on monissa tuotteissa ja useimmiten sokeri on sellaisessa muodossa, joka ei ravitse elimistöä. Siitä saa ainoastaan turhaa energiaa, mutta ei mitään elimistölle hyödyllisiä aineita.

Vaikka meillä on luontainen mieltymys makeaan, niin kuitenkin jatkuva makealla herkuttelu on opittua. Mieltymys makeaan ei siis tee meistä makeanhimoisia. Liiallisesta makean syömisestä voi kuitenkin opetella eroon, kun oppii ymmärtämään millaisista tekijöistä oma makeanhimo johtuu ja millä tavoin näihin tekijöihin voi vaikuttaa.

Mistä sitten tietää onko himo makeaan kasvanut niin suureksi, että siitä on haittaa? Moni ei halua myöntää olevansa riippuvainen sokerista, vaikka samaan aikaan miettii, että kylläpä tekisi mieli käydä hakemassa kaupasta sitä lempiherkkua..

Päätätkö todella itse mitä syöt vai ohjaako himot sinua?

Jos haluat tietää kuinka suuri himo sinulla on makeaa kohtaan, niin pohdi ajatuksella alla olevat kuusi väitettä läpi ja jos yli kolme väitettä pitää paikkaansa, kannattaa lukea ajatuksella artikkelin loppupuolella olevat vinkit makeanhimon taltuttamiseen.

- Välillä kun alan syömään makeaa, on syömistä vaikea lopettaa siihen määrään mitä aluksi ajattelin
- Iltapäivisin olen väsynyt ja tekee mieli makeaa
- Kun syön sokerisia tuotteita, piristyn hetkeksi
- Joskus herkkuja syödessä koen helpotuksen tunteen
- Välillä herkkujen syömisen jälkeen vannot, että “oli viimeinen kerta kun syön näitä herkkuja näin paljon”
- Jos tietäisin etten saa viikkoon syödä herkkuja, tunne olisi ahdistava

Miten päästä eroon sokerista?

Älä pelästy, vaikka usea yllä olevista väitteistä piti paikkaansa kohdallasi, sillä liiallinen himo makeaan on varsin yleistä. Tutkimusten mukaan sokeri ei aiheuta samankaltaista riippuvuutta kuin esimerkiksi huumeet, alkoholi tai tupakka. Harvemmin meistä kukaan himoitsee puhdasta sokeria suoraan pussista, vaan himoitaan nimenomaan erilaisia herkkuja kuten karkkia, suklaata, leivonnaisia, keksejä, jäätelö jne. 

Vaikka makeanhimo voi tuntua todella voimakkaalta ja sokerin kanssa voi olla ongelmallinen riippuvuussuhde, niin kyse ei kuitenkaan ole fysiologisesta riippuvuudesta. Toki terveyden kannalta on aina parempi mitä vähemmän sokeria söisi, mutta nollatoleranssi linjalle ei tarvitse lähteä. Kuten yleensä kaikessa, niin tässäkin toimii kohtuus ja on järkevä säilyttää syöminen mahdollisimman joustavana. Sokeria voi myös olla vaikea välttää täysin, eikä kohtuullisena määränä sokerista ole haittaa ja se kuuluu normaaliin ruokavalioon.

Hyvä asia on, että vaikka sokerinhimosta ei kokonaan voi eikä tarvitsekaan päästä eroon, on keinoja lievittää sitä.

Näillä viidellä vinkillä pääset alkuun makeanhimon vähentämisessä.

1. Juo riittävästi nesteitä. Kun nestetasapainosi on kunnossa, sinun ei tee samalla tavalla mieli makeaa. Älä kuitekaan juo makeutettuja juomia, sillä ne vain ruokkivat makeanhimoasi. Juo mieluiten vettä eri muodoissa (hanavesi, kivennäisvesi, sokerittomat makuvedet).

2. Syö riittävän tiheästi proteiinia. Syömällä kolmen tunnin välein edes vähän proteiinia, pidät huolen siitä, että verensokeritasosi pysyvät tasaisena ja himoa makeaan ei synny samalla tavalla. Älä kuitenkaan siirry vain proteiinia sisältävään ruokavalioon, vaan pidä hiilihydraatit mukana ruokavaliossa.

3. Älä osta kaupasta herkkuja. Tämä on vaikea neuvo toteuttaa jos menet nälkäisenä ruokakauppaan. Syö siis 1-2 tuntia ennen ostoksille menoa ravitsevasti.

4. Tietyillä ruoka-aineilla voi olla makeanhimoa vähentävä vaikutus, eli näiden ruoka-aineiden lisääminen ruokavalioon voi tuoda helpotusta. Tällaisia ovat esimerkiksi kaneli, kurpitsa, bataatti, punajuuri, porkkana, kaura, pähkinät, ja avokado.

5. Syö kuituja. Kuitupitoista ruokaa tarvitaan makeanhimon selättämiseksi, mutta se on myös monista muista syistä hyvin tärkeä terveydellesi. Kuitua tulisi saada päivittäin vähintään 25 grammaa, mielellään jopa 35 grammaa. Tämä suositusmäärä vuorokaudessa ei valitettavasti läheskään kaikilla toteudu.

Vanhoista tavoista ei päästä noin vaan eroon yhdessä päivässä tai vain asiasta lukemalla. Vaan vaaditaan tekoja kaikille hyvinvoinnin osa-alueille. On syytä tarkastella unta, mielen toimintaa, tunnesyömistä, oikeanlaista ruokavaliota, liikuntaa ja sitten ottaa käyttöön tiettyjä täsmäruokia ja vitamiineja, jotka auttavat makeanhimon hillitsemisessä.

Helpotusta makeanhimoon toivottaa
Muutos-valmentajat Tuomas, Kris ja Joakim

Haluatko madaltaa luontaista makeanhimoa tai oppia nauttimaan pienemmästä määrästä makeaa enemmän? Tutustu alta tarkemmin Eroon sokerista ja makeanhimosta kurssista. Kurssin hinta nyt vain 9 € (norm. 29 €)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

>