5 kilon laihdutus – laihdu 5 kg heti?

“Onko 5 kilon laihdutus mahdollista?”

Tämä kysymys on vain niin niin yleinen. Ei kulu varmaan päivääkään ettei joku tätä kysyisi. On se sitten “kuinka laihtua 5 kiloa”, tai “kuinka laihtua 10 kiloa”… samaan törmää jatkuvasti.

Itse kysymyksessä ei sinäänsä ole mitään vikaa. Vastaus siihen, että onko viiden kilon laihduttaminen mahdollista, on tietysti kyllä.

Kuitenkin se, että miten tämä painonpudotus tehdään niin, että kilot eivät palaa heti uudestaan vaatikin sitten hieman erilaisen kysymyksen. Lue tästä tarkemmat aiemmin kirjoittamani ohjeet järkevään ruokavalion avulla tapahtuvaan painonhallintaan: “Laita ruokavaliosi kuntoon näiden 3 asian avulla”.

Rasvanpolttoon ja rasvaprosentin alentamiseen on monia tapoja. Laihduttamisen onnistumiseen paastoaminen ei kuitenkaan ole oikea tai riittävä ratkaisu. Paastoamisella on oma paikkansa terveyden ylläpitämisessä, mutta painonpudotukseen se ei pitkäaikaisena ratkaisuna kuulu (poislukien tietyt pätkäpaastot, mutta niistä lisää myöhemmin).

Pysyvä painonpudotus vai laihdutuskuuri?

Onnistuneessa painonpudotuksessa on tärkeää, että kehosta saadaan poltettua ylimääräistä rasvaa, ei nestettä ja lihaksia. Kun koitetaan pudottaa painoa pelkästään olemalla syömättä, useimmiten tuloksena on vain hampaiden kiristelyä, huonotuulisuutta… harvoin rasvanpolttoa.

Yksi kulmakivi onnistuneeseen tavoitteen pääsyyn, on se sitten viiden tai kymmenen kilon laihdutus, on ymmärrys siitä miten saamme kehomme hyödyntämään rasvaa energiaksi sen sijaan, että se varastoi sitä vyötäröllemme.

Tavoitteeksi tulisi asettaa ennemmin terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen verrattuna esimerkiksi siihen, että sanomme: “haluan laihtua 5 kg”. Avainsanana on pitkäjänteisyys.

Näin aloitat onnistuneen painonpudotuksen:

1. Henkinen valmistautuminen on erittäin tärkeää. Ilman kunnollista sitoutumista ja aitoa halua muuttaa toimintatapojaan, painonpudotus harvoin on pysyvää. Yleensä jopa muutaman kilon pysyvä laihduttaminen vaatii työtä. Muutoksen täytyy lähteä sinusta itsestäsi.

2. Valitse yksi tapa ja pysy siinä. Monesti päädymme suunnittelemaan ja etsimään sitä täydellistä keinoa, emmekä kunnolla sitoudu valitsemallemme tielle. Esimerkiksi saatat kokeilla joka kuukausi hieman eri dieettiä, tai liikuntaharrastuksia, mutta kun heti ei tule tuloksia hylkää edellisen ja alat etsiä uutta “parempaa” keinoa.

Syvällä sisimmässäsi ehkä jo tiedät, että pitkäntähtäimen painonhallinta on oikoteitä ja pikavinkkejä huomattavasti järkevämpi ratkaisu. Se vaatii kuitenkin työtä ja omistautumista.

3. Opi hahmottamaan mitä syöt ja missä kunnossa nykyinen ruokavaliosi on. Saatko tarpeeksi hyviä rasvoja? Entäpä proteiinia? Juotko tarpeeksi vettä? Syötä kypsentämättömiä ja ravintorikkaita kasviksia päivittäin?

Tarkoitus ei ole hampaita kiristellen seurata jokaista suupalaasi loppuelämän ajan. On vain hyvä päästä järkevään tasapainoon ruokavalion suhteen, jotta kehosi voi hyvin. Sinun on ravittava itseäsi sen tarvitsemilla ravintoaineilla. Lataa täältä ilmainen referenssiopas: “21 erinomaista ruoka-ainetta laihtumiseen”

4. Aktivoi kehoasi. Harrasta jonkinlaista liikuntaa, esimerkiksi kevyttä kävelyä tai uintia 3-5 kertaa viikossa noin 30-60min kerrallaan. Ruokavalio on selkesti tärkeämpi näistä kahdesta, mutta liikunnallakin on paikkansa. Voimaharjoittelu sopii niin nuorelle kuin iäkkäämmällekin, niin naisille kuin miehillekin, ja se on erinomaista liikuntaa kun halutaan pudottaa painoa.

5. Epäonnistuminen opettaa. Älä ole huolissasi, vaikka olet mahdollisesti aikaisemmin koittanut laihduttaa, mutta et ole päässyt tuloksiisi. Välillä elämään kuuluu notkahduksia, mutta se on osa tätä matkaamme.

Viiden kilon laihduttaminen on mahdollista. Miksei myös 10 kilon laihduttaminen… tai mikä tavoitteesi vain onkaan. Tärkeintä on aloittaa tekemään pieniä asioita jo tänään sen sijaan, että lykkää aloitusta ja jatkaa yhä uusien “ihmevinkkien” etsimistä.

Katso seuraavaksi aiheeseen lisätietoa antava video:

 • Maija-Liisa sanoo:

  Hyviä ohjeita.

 • Eine sanoo:

  Oli hyviä pointteja,herätti ajatuksia itsessä.kiitos

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

  >