Painonpudottajan top 6 raaka-aineet [muutosvinkki #4]

Mitä jos sanoisin että syöminen laihduttaa? Saattaa kuulostaa hassulta, mutta kyllä näin on. Kaloreita ei kannata laskea, vaan kannattaa tehdä niin, että pitää huolen, että ruokavaliosta saamasi kalorit ovat mahdollisimman hyödyllisiä.

Hyödytön kalori on sellainen, jossa ei ole mitään muuta kuin se energia eli kalori. Hyvä esimerkki tällaisesta on valkoinen sokeri. Siitä ei saa mitään muuta kuin vain kaloreita, eli siitä ei ole oikeastaan muuta kuin haittaa. Kun valitsee mitä syö, kannattaa ajatella, että saa kalorien päälle kaupanpäällisiä. Käyn tässä läpi, että mitä ruokia jokaisen joka haluaa kevyemmän olon kannattaa syödä viikottain.

Ykkösenä avokadot, niissä on hyviä rasvahappoja, kaliumia ja muita tärkeitä vitamiineja. Ei ole sattumaa, että avokadoa syövillä on alhaisempi painoindeksi ja vyötärönympärys.

Toisena kananmunat, niiden sisältämän proteiinin aminohappokoostumus on yksi parhaista. Sen lisäksi niistä saa rasvoja ja muita elintärkeitä ravinteita kuten D-vitamiinia ja koliinia. 

Kolmantena tulee pavut ja palkokasvit, sillä oikeastaan kaikki pavut ja palkokasvit sisältävät paljon kuitua, josta on apua kylläisen tunteen ylläpidossa. Painonhallinnan helpottamisen lisäksi saa muitakin terveyshyötyjä kuten helpotusta verenpaineeseen ja sydän ja verisuonitautien riskien pienentämiseen.

Pähkinät, oikeastaan kaikki pähkinät ovat loistava lisä jokaisen ruokavalioon. Niistä saatavat rasvat ja proteiinit ovat huippulaadukkaita, jotenkin ei kun popsimaan. 

Lohi ja rasvaiset kalat ovat loistavia omega-3 lähteitä ja sisältävät myös aimo annoksen proteiineja. Tiesitkö, että rasvaisia kaloja pitäisi syödä vähintään kahdesti viikossa? Moni meistä ei syö, mutta pidä sinä huoli jatkossa siitä.

Lopuksi pakko sanoa, että oikeastaan kaikki vihreä on hyvästä. Kannattaa suosia tummanvihreitä salaatteja, sillä ne sisältävät eniten ravintoaineita. Erityisen hyviä ovat pinaatti, lehtikaali, nokkonen, parsa ja basilika. Samoin kaikenväriset marjat ovat erinomainen osa monipuolista ruokavalioita.

Siitäkin huolimatta, että vaikkapa runsaasti kaloreita sisältävät pähkinät ja rasvaiset kalat olivat tällä listalla, niin ne on siitä huolimatta varsin hyviä ruokia painonpudottajalle.

Pidä siis jatkossa huoli, että kalorisi sisältävät muutakin kuin pelkkää energiaa. Älä syö energiaatiheää ruokaa vaan ravintoainetiheää.

 • Virpi Vuori sanoo:

  Marjat unohtuivat???

  • Maija sanoo:

   Kyllä ne tuolla mainittiin 🙂

   • Marja-Terttu Vitka sanoo:

    Minä huomasin tuon marjojen puuttumisen. Meilläkin on mökillä monenlaista marjaa ihan Maria-aroniasta tyrniin ja siltä väliltä herukat ,mustikat ja omenat.

 • Marianne Hietala sanoo:

  Järkevät ohjeet!!!

 • Ritunen sanoo:

  Iso kiitos tästä 'vahvistuksesta',
  vaikka tiesin noi kertaus on silti hyvä👌

 • Ritva sanoo:

  Pääosin tuttuja tuotteita. Avokadon syöntiä olen opetellut samoin kaikkien palkokasvien. Marjat ja kala on kuulunut ruokavalioomme jo vuosikausia. Sokeri on sellainen aine josta pitäisi opetella pääsemään eroon leipomisessa, muutenhan syömme tosi vähän sokerisia tuotteita.

 • Ruut sanoo:

  Hyviä ja oleellisia neuvoja

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

  >