Vinkit unenlaadun parantamiseen [muutosvinkki #5]

Vinkit unen parantamiseen

Katso alta videolta kymmenen vinkkiä, joilla voi parantaa sekä unen laatua, että kykyä nukahtaa nopeasti. 

Monet meistä kärsii ajoittain nukahtamisvaikeuksista tai siitä että nukutun yön jälkeen ei olo ole täysin pirteä ja levännyt. Yleisen terveyden kannalta hyvät unet ovat kuitenkin tärkeitä, että pystyy olemaan seuraavana päivänä tuottelias ja energinen. Ihminen kestää hyvin yhden päivän huonosti nukutuilla yöunilla, mutta kaksi peräkkäistä huonosti nukuttua yötä verottaa todella kovasti seuraavan päivän olotilaa. Listasin kymmenen vinkkiä, jotka jokainen meistä pystyy ottamaan käyttöön parantaakseen unensa laatua, ja kykyä nukahtaa nopeasti sänkyyn mentyä.

Paranna näillä unesi laatua:

  1. Vältä näyttöjä puoli tuntia ennen nukkumaan menoa. Näyttöjen kirkas värimaailma stimuloi aivon niitä osia, jotka pitävät meidät hereillä. Poikkeuksena tähän ovat tietynlaiset e-kirjat lukijanäytöt, jotka eivät hyödynnä taustavalaistusta. Niistä voi lukea myös ennen nukkumaan menoa.
  2. Fyysisten kirjojen lukeminen on hyvä tapa saada unta. On myös todistettu, että romaanit toimivat nukahtamiseen paremmin faktapohjaiset tietokirjat.
  3. Yritä päästä eroon kaikista kirkkaista valoista makuuhuoneessasi. Käytä lampuissa varjostimia ja suosi himmeämpiä lamppuja. Kirkkaat valot vaikuttavat aivoihin estäen aivoja tuottamasta melatoniinia, joka auttaa ihmisiä nukahtamaan.
  4. Vältä isoja ja rasvaisia annoksia ainakin kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa, sillä kehomme ei prosessoi ruokaa kovin hyvin kun olemme maate. Suuret annokset ennen nukkumaanmenoa voi aiheuttaa vatsavaivojakin.
  5. Alkoholia on syytä välttää vaikka saattaisit nukahtaakin sen avulla nopeasti ja jossain tapauksissa nukkua monta tuntia pidempään kuin selvin päin. Alkoholilla kuitenkin haittaa unen REM-vaihetta, joka on eniten kehoamme rauhoittavin unen vaihe. Eli siis aina nukuttu tuntimäärä ei ole suhteessa siitä saatavaan lepuuttavaan vaikutukseen.
  6. Paras hetki on mennä sänkyyn silloin kun on rentoutunut. Kun on stressaantunut ja huolestunut tulevista asioista voi kokeilla yksinkertaista hengitysharjoitusta niitä lievittääkseen. Harjoitus toimii näin: makaa sängyllä tai lattialla silmät kiinni. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos muutaman minuutin ajan. Yritä keskittyä hengitykseen kun ilma virtaa sisään ja ulos, jos pystyt niin yritä olla ajattelematta muuta. Alku saattaa olla vaikeaa, mutta jo muutama minuutti tällaista harjoitusta auttaa kehon rentoutumisessa.
  7. Mikäli hengitysharjoitus ei auta tai tunnu sopivalta, voit kokeilla kirjoittaa paperille tai päiväkirjaan asioita, joista olet huolestunut sillä hetkellä. Kun olet kirjoittanut huolesi, niin kirjoita huolen tai ongelman viereen mahdollinen ratkaisu. Mikäli et saa kirjoitettua ratkaisua heti niin kirjoita siinä tapauksessa päivämäärä, jolloin tulet tutkailemaan ongelmaa myöhemmin. Pelkästään tämän tekeminen on erittäin terapeuttista ja helpottaa nukahtamista.
  8. Perinteinen ohje lampaiden tai tähtien laskemisesta todellakin toimii. Eräs muunnelma on laskea kolmestasadasta kohti nollaa kolmen numeron välein esim. 300, 297, 294, 291 jne. Tämän teho perustuu siihen, että se saa sinut ajattelemaan jotain muita asioita kuin mitä mielessäsi tällä hetkellä pyörii, eli ne asiat, jotka yrittävät pitää sinua hereillä. En tunne ketään, joka olisi päässyt nollaan nukahtamatta, joten tätä vinkkiä kannattaa kokeilla jos ei muuten tule uni. =)
  9. Kofeiinia on syytä välttää, sillä se on piriste, joka tarkoitus on pitää sinut hereillä. Kofeiini saattaa vaikuttaa kehossasi jopa kahdeksan tuntia. Eli jos tarkoituksenasi on mennä nukkumaan klo 22.00 niin iltapäivällä juotu kahvi saattaa häiritä nukahtamistasi.
  10. Eräs vanha kikka saada unenpäästä kiinni, on käydä kuumassa kylvyssä tai suihkussa ennen nukkumaan menoa. Paras lämpötila on yli 38 astetta ja suosittelen olemaan lämmössä noin 20 minuuttia tehon varmistamiseksi. Vältä kuitenkin kylpyä tai suihkua tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Kirjoitin aikaisemmin artikkelin merkeistä, jotka kertovat huonosti nukutuista yöunista. Pääset artikkeliin täältä.

Katso myös voisiko CBD-öljystä olla sinulle apua stressiin ja unettomuuteen tästä.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

>