Käyn tässä artikkelissa läpi kokemukseni Puhti terveystarkastuksesta.

Minulle tarjoutui tilaisuus päästä kokeilemaan Puhdin terveystarkastusta. Tämä sattui hyvään aikaan, sillä olin ollut kipeänä hiljattain ja liikunta ei ollut maistunut samaan malliin kuin ennen sairastelua. Tunsin myös itseni normaalia väsyneemmäksi. Askarrutti tietää, että paljastuuko mittausten seurauksena jotain sellaista, joka selittäisi normaalia väsyneemmän olotilan vai onko kyse vain pitkittyneestä flunssasta. Edellisen kerran kävin verikokeissa kuusi vuotta sitten työhöntulotarkastuksessa, joten tämänkin osalta oli hyvä aika saada tietoa veren kunnosta.

Olen muutenkin aina ollut utelias tietämään terveyteen liittyvistä asioista ja oman kehon toiminnasta. Uudet teknologiat ja mittausvälineet, joilla  tietoa kehon tilasta voidaan esittää ovat varsin mielenkiintoista aiheita, tämän takia sormestani löytyy Oura älysormus ja ranteesta Garminin urheilukello.

Puhti.fi verkkosivulta löytyy laaja valikoima erilaisia terveystarkastuksia tai ehkä paremmin sanottuna verikokeita. Halutut kokeet voi myös itse räätälöidä. Valitsin liikkujan terveystarkastuksen, koska sen laajuuden lisäksi siinä kiinnosti sisältyvä testosteronin mittaus. Koin, että on parempi mitata kerralla kaikki mahdolliset arvot, koska verikokeiden ottaminen ei ainakaan allekirjoittaneen mielestä mukavaa puuhaa ole ja saa sitten vähimmällä vaivalla vastauksen useampaan kysymykseen. 

Sopivan mittauksen ostaminen hoituu kätevästi Puhdin verkkosivun kautta, jonka jälkeen piti varata aika näytteidenottoon. Mittaukset tehdään Synlabin toimipisteissä, joita löytyy tällä hetkellä 27 kappaletta ympäri Suomea. Ajan varaaminen onnistuu näppärästi netin kautta ja vapaita aikoja oli kohtuullisen hyvin saatavilla. Näytti siltä, että ihan aamuajat klo 8 paikkeilla olivat halutuimpia, joten jos sellaisen haluaa, kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä.

Mittausta edelltävänä päivänä kannattaa tutustua sähköpostiin saapuneisiin ohjeistuksiin. Itse meinasin syödä liian myöhäisen iltapalan, mutta onneksi jäi syömättä. Kaikki Puhdin testit ovat sellaisia, jotka vaativat vähintään 10 tunnin paaston, muttei kuitenkaan yli 14 tuntia. Teetä, kahvia, vitamiineja ja tupakointia on syytä välttää. Osa testeistä on sellaisia, jotka joudutaan tekemään aamulla tai viimeistään aamupäivällä.

Näytteenottoaamuna Synlabin Kampin toimipisteen edessä

Synlabin odotustila oli pelkistetty ja viihtyisä. Ilmoittautumisen jälkeen huudettiin nimellä “piikityskoppiin”. Näytteenottaja oli kyllä rautainen ammattilainen ja homma hoitui todella kivuttomasti, niin hyvin että osittain unohdin olevani neulakammoinen. Lyhyen lepäilyn jälkeen nautin Synlabin tarjoilusta eli lasillisesta vettä ja sitten lähdin metrolla Herttoniemen toimistoa kohti työpäivää jatkamaan.

Perjantai-illalla sain viestin tekstarina ja sähköpostiin, että kaikki näytteet on nyt analysoitu. Ihmettelin, että eikö muuta puuhaa ole perjantai-illalla kuin verta analysoida... Mikäpä siinä, oli positiivinen yllätys tämä näin nopea analysointi, sillä odotin tuloksien saapuvan vasta alkuviikosta.

Raportin pääsi katsomaan heti ja tulokset oli mukavasti visualisoitu värikoodein sen mukaan, että mitkä arvot ovat viitearvojen sisällä ja mitkä ulkopuolella. Onnekseni sain huomata, että raportissani kaikki arvot olivat viitearvojen sisäpuolella. Magnesiumia oli melkeinpä liikaa (täytyy vähän vähentää magnesiumpillereiden popsimista..).

Raportista saa jonkin verran lisätietoa siitä mistä mistäkin mittauksesta on kyse. Tieto on näissä ymmärrettävästi esitetty, mutta ei anna kovin syvälle meneviä vastauksia tai toimintakehotuksia. Tiedonjanoisille ensimmäinen vaihtoehto on turvautua Puhdin lisäpalveluun, jossa 44 € hintaan saa tilattua lääkärin arvion. Tässä lääkäri perehtyy testituloksiin ja soittaa tunnin sisään kertoen tarkemmin tuloksista, tämän toimivutta itse en kokeillut. Toinen vaihtoehto on sitten googlailla itse netistä tietoa ja yrittää arvuutella mikä tieto pitää paikkaansa. Tähän jälkimmäiseen sorruin itse.

Olisin toivonut vähän kattavammin tietoa siitä mikä mikäkin mittaustulos tarkoittaa edes sen osalta, että onko parempi, että lukema on lähempänä ylä- vai alarajaa. Tiedon puuttuminen tosin johtunee siitä, että terveyteen liittyvien ohjeiden antaminen on tarkkaan säädeltyä. Tämä ei siis ole Puhti-palvelun vika, vaan liittynee yleiseen potilasturvaan.

Kaikenkaikkiaan olin kokemukseen varsin tyytyväinen ja voin suositella tätä palvelua.

Kenelle ja mihin tilanteisiin tämä Puhti palvelu sopii?

Tälle palvelulle tulee mieleen ainakin seuraavat käyttötarkoitukset:

  1. Jos oma kunnallinen terveyslaitos ei tarjoa pääsyä niihin verikokeisiin mitkä kokee tärkeäksi, niin näin yksityiseltä puolelta saa hyvää palvelua nopeasti ja laadukkaasti. Myös tuloksiin pääsee jälkikäteen myös jälkikäteen paremmin käsiksi.
  2. Jos on muuttanut ruokavaliotaan tyystin erilaiseksi ja haluaa selvyyden siitä onko uusi ruokavalio itselle sopiva.
  3. Jos epäilee väsymyksen tai muun selittämättömän vaivan vaikuttavan omaan koettuun kuntoon ja epäilee syyksi jotain sellaista, minkä saa verestä mitattua, on tällainen testi paikallaan. Toki myös käynti lääkärillä voi näissä tapauksissa olla järkevää.
  4. Jos paino on noussut normaalia korkeammaksi on hyvä tarkastaa myös veren kunto.
  5. Jos on käynyt testeissä aikaisemmin ja saanut tulokseksi esim. D-vitamiinin puutoksen, voi olla hyvä käydä mittauttamassa arvot myöhemmin sen osalta, onko muutosta tapahtunut.
  6. Jos ei ole vuosiin käynyt verikokeissa, on tällainen terveystarkastus ihan paikallaan.

 

Kommentoi alle millaisia kokemuksia sinulla on verikokeiden ottamisesta.

Se vielä, että Muutos-valmennuksen sisältöjen seuraajana saat kaikista Puhdin terveystarkastuksista -5% alennuksen koodilla: muutosvalmennus2019 (voimassa vuoden 2019 loppuun asti). Olemme räätälöineet Puhdin kanssa Muutos-valmennuksen seuraajille paketin, jonka saat 119 euron hintaan (norm. 195), lisätietoa paketista saat tästä.

 

Puhtia elämään! =)

 

Artikkelin kirjoitti Muutos-valmentaja Joakim Piiroinen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

>