Tällä kertaa haastattelussa on Turusta lähtöisin ja myöhemmin Espooseen muuttanut ja eläkkeelle 2012 siirtynyt Kepa Kukkula. Valmennuksen aikana hyvinvointi otti harppauksia eteenpäin ja paino putosi siinä samalla -14 kg.

Kerro hieman itsestäsi?

Olen Kepa, entinen perushoitaja ja toimin tähystysyksikössä skopiahoitajana viimeiset parikymmentä vuotta. Jäin eläkkeelle 2012 joulukuussa.

Olen lähtöisin Turun seudulta, mutta muutin Helsinkiin apuhoitajakouluun v.1971 ja jäin valmistuttuani Espooseen.

Nuorempana tanssi eri muodoissaan oli tärkeimpiä harrastuksiani perheen ja työn lisäksi. Selän vuoksi on alkanut harrastamaan aamujumppaa. Myöhäisempiä harrastuksiani on karaoke, koirat, lenkkeily, vesijuoksu, pyöräily ja nyt myös käsityöt.

Eläkkeelle jäätyäni sairastuin heti syöpään ja niistä kovista hoidoista selviäminen vei yli vuoden, ennen kuin pääsin taas kiinni elämään. Mulla oli jo aikaisemmin ollut suuri välilevytyrä selässäni, jota ei leikattu...siitä jäi muistoksi hermovauriokivut jalkateriin ja sytostaattihoidot lisäsivät niitä huomattavasti koko jalkapohjan alueelle, kantapäihin asti.

Lääkitys pitää kivut siedettävällä tasolla, mutta lähes kaikki kovempi liikunta tai pitkään istuminen tai paikallaan olo saa aikaan sen, että hermokivut voimistuvat. Tämän takia liikuntaa en pysty harrastamaan ihan siinä muodossa kuin haluaisin.

Kepa ennen Muutosta
Kepa Muutoksen jälkeen

 

Millä eri keinoin olet aikaisemmin yrittänyt pudottaa painoa tai parantaa hyvinvointiasi ja millaisia ne olivat?

On tullut kokeiltua ”Atkinsonia” ja erilaisia laihdutus-dieettejä. Painonvartijoiden opeilla viimeksi 17 vuotta sitten laihdutin 26 kiloa vähän yli vuodessa, jolloin kultainennoutajani oli paras lenkkikaveri.

Atkinsin toteuttaminen oli ihan hirveä, se liiallinen lihan, kananmunien ym. syönti sai mut voimaan pahoin. En edes muista mikä oli saavutettu painonpudotus, mutta paino kuitenkin palautui takaisin.

Painonvartijoiden ohjeilla olo kyllä oli kevyt, mutta oli kuitenkin nälkä läsnä lähes kokoajan ja sisun voimalla mentiin. Paino pysyi poissa ehkä 5 vuotta...siitä pikkuhiljaa se nousi yli sen mistä olin aloittanut. Vaikka Painonvartijoillakin on ihan hyviä perusohjeita, mutta kun ei satsata siihen että elämän tavat muuttuisivat pysyvästi, niin kuin Muutos-valmennuksessa, niin sen takia se jäi kuuriksi.

Muutos-valmennuksessa on todella hyvä idea se, että ihmismielen muutoksiin perustuvalla ohjauksella, saadaan ikään kuin huomaamattamme tekemään oikeita valintoja, joista taas muodostuu tavat jotka ylläpitävät tätä muutosta.

Olisiko jotain asioita, jotka mietityttivät sinua ennen Muutos-valmennuksen aloittamista?

Minähän olin aikaisemmin kokeillut aikaisempaa versiota eli Muutos3x:ää… silloin en kunnolla sitoutunut siihen, mutta nyt vuoden alussa päätin ihan terveydellisistäkin syistä sitoutua kunnolla tähän Muutos-valmennukseen.

Ei ollut syitä olla liittymättä. Aiemmin syyt epäonnistumiseeni johtuivat itsestäni, sain ilman apua painoa pois, mutta ne kilot tulivat takaisin. Heti kun kerroitte, että alkaa hiukan uudistettu Muutosvalmennus, niin olin innolla mukana sitoutuen.

Mikä on ollut isoin haasteesi valmennuksen aikana?

Suurin haasteeni on ja on edelleenkin liikunta. Toki liikun kolme kertaa päivässä koiran kanssa lenkillä ja joka aamu jumppaan ja venyttelen, mutta kai sitä on vaikea hyväksyä, että ikää on tullut ja kivut rajoittavat. Olisi kiva liikkua niin kuin nuorempana. Pohdin vain, että milläköhän saisi omaa kipumuistia harhautettua niin, ettei se olisi aina esteenä mielessä?

Mikä tai mitkä asiat Muutos-valmennuksessa ovat mielestäsi hyviä?

Muutosvalmennuksen perimmäinen ajatus on mielestäni juuri se, että tässä saadaan mielemme muuttumaan sekä tekemään oikeita valintoja, joihin tietty kuuluvat; veden juonti, hitaasti syöminen/hyvin pureskelu, lautaselle oikeat ruoka-ainevalinnat ja lautanen 80% täyteen, aterioiden aikataulutus, hyvät välipalat. Näillä valinnoilla ei tarvitse tuntea nälkää.

Edellisten ohjeiden lisäksi käytän säännöllisesti Muutos-valmennuksessa esiteltyä vihersmoothia ja silloin tällöin hedelmä-marjasmoothia aamuisin, joilla korvaan välillä lounaan. Kuuntelen lähes joka ilta Tuomaksen mielikuvaharjoitusta, josta saan hyvää itsetutkiskelua.

Miten olotilasi on muuttunut Muutos-valmennuksen myötä? Mitä muutoksia on tapahtunut ulkoisesti / sisäisesti?

Sisäinen olotilani...siis terveyteni...on muuttunut hurjasti; verenpaineeni laski ensimmäiseksi liiankin alas, silloin verenpainelääkketystä vähennettiin yli puolella. Seuraavaksi veriarvoni paranivat oikein huomattavasti, hemoglobiini, sokeriarvot, kolestroliarvot ym. Sen lisäksi oloni keveni ja piristyin.

Niin ja painoni on laskenut kohta 14 kiloa...siinä en aivan päässyt tavoitteeseeni, vielä, koska en ollut ottanut huomioon sitä, että on eri asia pudottaa painoa hyväkuntoisena 49v kuin 66v. Näillä Muutos-valmennuksen opeilla jatkan loppuelämäni, niin eiköhän se painokin tule alas.

Kenelle voisit suositella Muutos-valmennusta?

Olen suositellut Muutos-valmennusta jo vaikka kuinka monelle, joka on kysynyt miten olen saanut painoani alas. Sen lisäksi olen puhunut ja selittänyt Muutos-valmennuksen hyvistä puolista jopa terveyskeskuksen ja sairaalan henkilökunnalle, jotka ovat innoissaan kuunnelleet, tai sit olleet minulle kohteliaita.. 😉

 • Eija Lappalainen sanoo:

  Onnittelut Kepalle onnistumisesta. Itsekin mielenkiinnolla seurannut teidän ohjausta. Mutta kuten Kepallakin liikuntaa rajoittaa sairaudet, jonka vuoksi paino noussutkin reippaasti viimeisen viiden vuoden aikana.

 • Tuula Lapinmäki-Räty sanoo:

  Kiitos kertomuksesta! Ja kuvasta. Nuorekas ja piristynyt olemus. Meidän vanhempien naisten kai kuuluu sanoa, että terveys on tärkeintä. Ja onhan se.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

  >