Monelle kertyy talvikuukausina kiloja useasta syystä. Ensinnäkin arkiliikuntaa ja ulkoilua monelle tulee vähemmän, mutta toinen merkittävä syy on pimeys. Pimeys aiheuttaa kaamosoireilua, joista yksi painonnousu. 

Lokakuusta alkaen päivät lyhenevät niin paljon, että on vaikeaa saada riittävästi valoa. Naisista 20% ja miehistä noin 12% kärsii voimakkaista kaamosoireista ja moni lihookin juuri talvikuukausina. Myös univaikeudet lisääntyy, jolloin makeat-, rasva- ja hiilihydraattipitoiset herkut herättävät himoja. Nälän tunne muuttuu siten, että aamulla ei ole kovin nälkä ja nälän painopiste siirtyy enemmän iltapäiväksi ja illaksi.

Ihminen tarvitsee valoa ja etenkin auringonvaloa. Selkein auringonvalon terveysvaikutus on auringon aiheuttaman D-vitamiinin tuotanto. Keho pystyy keräämään D-vitamiinia varastoon noin kahden kuukauden ajaksi, jonka jälkeen keho tarvitsee sitä joko pillereistä tai sitten auringosta (vaatii talvella ulkomaanmatkaa aurinkoiseen kohteeseen), sillä Suomen leveyspiireiltä talviaikaan (lokakuusta-maaliskuuhun) on vaikea saada D-vitamiinia tarpeeksi vaikka ulkoilisikin ahkerasti. Kannattaa kaamosaikana D-vitamiinilisän käyttöön.

Vaikka ulkona ei talviaikaan D-vitamiinia saa kannattaa silti käydä ulkoilemassa edes lyhyesti jo aamupäivän aikana, tällöin herätellään kehoa päivään ja saadaan hormonitoimintaa aktiiviseksi.

Kirkasvalolamppu tai sarastusvalo on myös suositeltava hankinta. Kannattaa valita sellainen lamppu missä on korkea lumen-arvo. Lumen-arvo kuvaa lampun kirkkautta. Jos on mahdollisuus, niin etelänmatka tekee oikein hyvää keskellä ydintalvea. Kirkasvalolamppua kannattaa käyttää heti aamusta ja pitää päällä siihen asti kunnes aurinko nousee. Kirkasvalon käyttö aamuisin helpottaa nukahtamista, parantaa unen laatua ja helpottaa aamulla heräämistä.

Liikunta kannattaa ajoittaa alkuiltaan, jolloin unen laatu paranee. Illalla treenaamista kannattaa välttää. Kolmesti viikossa hikiliikunnan harrastaminen parantaa unen laatua huimasti ja helpottaa kaamosoireita.

Säännöllinen ruokarytmi on myös suositeltavaa ja auttaa pitämään loitolla nälkää ja herkkujen ahmimista. Kannattaa varautua iltaa kohde kasvaviin mielitekoihin syömällä monipuolisesti jo päivisin. On hyvä varata hedelmiä siltä varalta jos makeanhimo yllättää.

Näillä vinkeillä yli talven pimeiden kuukausien ilman lisäkiloja!

Muutos on Suomen kokonaisvaltaisin hyvinvointivalmennus, joka ottaa huomioon kaikki hyvinvointiin vaikuttavat tekijät. Muutos-valmennus valittiin Suomen vuoden 2018 kolmanneksi tärkeimmäksi terveysvaikuttajaksi alkuvuodessa järjestetyssä sosiaalisen median äänestyksessä. Lue  lisää valmennuksesta tästä.

 • Markku Wacklin sanoo:

  Suosittelen valmennusta, olin mukana n. 6kk ja omaksuin heidän neuvonsa. Otin neuvot käyttööni ja olen tosi tyytyväinen tuloksiin. Jäin pois valmennukesta n. 1v 3kk sitten mutta olen pääsääntöisesti noudattanut saamiani ohjeita. Koen oloni energisemmäksi ja painonikin on pudonnut 23 kg. Haluan kiittää saamistani ohjeista.

 • Karin Lintula sanoo:

  Totta puhut! Liityn loistavaan joukkoonne niin heti kuin keskeltä kaamosoireitten kerkeän! 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

  >