Tässä artikkelissa käydään läpi TOP 13 vinkkiä siihen miten toteuttaa elämäntapamuutosta kesän aikana tavallisuudesta poikkeavissa olosuhteissa.

Muutos-valmentajat Tuomas ja Tiia käyvät alla olevalla videolla läpi parhaat vinkit kesää silmällä pitäen:

Keinot nautinnolliseen kesään

Elämäntapojen muutoksen ei tarvitse olla hampaat irvessä painamista kesähelteillä, mitä se ei ole toki muulloinkaan, vaan jo pienillä hyvillä pienillä eteenpäin vievillä teoilla kesänvieton lomassa saadaan aikaan vireyttä ja keveyttä keholle ja mielelle.

Välillä törmään siihen, että mitä hyvinvoinnista kiinnostunut miettii miten tulisi tehdä hyvinvointinsa suhteen kesän aikana. Monen tulee kesällä liikuttua ja puuhasteltua ulkona muutenkin ja esimerkiksi liikuntatavoitteet tulevat helpommin täyteen. On paljon reissuja ja tekemistä, jotka rikkovat ne kenties jo melko hyviksi muodostuneet rituaalit. 

Ja kun on kiva keli, ei oikein jouda tai malta istua sisällä tietokoneen ääressä. Saattaa tulla mieleen, että eiköhän nyt ole aika vaan mennä omalla painollaan ja katsoa sitten myöhemmin taas tätä “projektia”.

Aloitetaan sillä, että se on ihan normaalia. Silti se ei tarkoita, että sen vuoksi oma muutosmatka tulisi laittaa hyllylle. Ei kesällä tarvitse välttämättä ihan täysillä vetää ja tietenkin on hyvä ottaa sitä paljon ansaittua aikaa ja omaa rauhaa myös lomailuun. 

On täysin ymmärrettävää, että elämäntapamuutos vaatii työtä. On hyvä olla kuitenkin rehellinen itselleen, eikä käyttää esimerkiksi kesää tekosyynä lopettamiseen tai antaa koko homman vain olla. Se perinteinen “aloitan sitten uudestaan myöhemmin syksyllä” ei kannata.

Valitettavan usein sitä myöhempää ajankohtaa ei tule… tai se tulee pitkän pitkän ajan päästä kun epämukavuus omaa olotilaa kohtaan on kasvanut taas niin suureksi, että on pakottava tarve tehdä jotain.

On hyvä ymmärtää, että tämä ei tietenkään koske kaikkia. Jos se ei kosketa sinua, hyvä. Jos tunnistat tässä itsesi, niin sekin on hyvä. Tarkoitus ei ole syyllistää ketään vaan tuoda näkyväksi tämä varsin tyypillinen tilanne, jotta pystyt olemaan rehellinen itsellesi ja halutessasi tekemään valintoja, jotka vievät sinua kohti alunperin itsellesi asettamia tavoitteita.

Kesä ja elämäntapamuutos

Sen sijaan että miettii kesän olevan huono ajankohta elämäntapamuutokselle, voi miettiä, että miten voin jatkaa rauhallista etenemistä ja niitä pieniä tekoja myös kesän aikana. Miten se onnistuu, jotta siinä samalla nautin myös keleistä, ystävien seurasta, grillauksesta, jäätelöstä tai mitä nyt siihen omaan kesänviettoon kuuluukaan.Se riittää, että tiedostaa jos mahdollisesti on ajautumassa “kaikki tai ei mitään” -ajattelutapaan. 

Osalle saattaa tätä opasta lukiessa tulee mieleen, “joo olen itsekin pienen pelon saattelemana miettinyt, että miten tämä kesä tulee menemään”. Siinä tapauksessa nyt on erinomainen hetki “herätä” ja todeta, että perhana jos minä haluan muutoksia loppuelämäksi, niin kyllä se nyt tämän kesäkauden kestää ja pystyn siinä samalla nauttimaan ihan täysin elämästä ja lomasta. 

Monta kesää on vielä tulossa myöhemminkin jolloin haluan tuntea kokonaisvaltaisesti hyväksi! Seuraavaksi käydään läpi parhaat vinkit siihen miten toteuttaa elämäntapamuutosta kesän ja lomien aikana siten, että pystyy samalla nauttimaan elämästä ja lomasta täysin rinnoin kokematta, että jää paitsi jostain kesän iloista ja aktiviteeteista 🙂

Mikäli painonpudotus kiinnostaa, lataa tästä top 8 todennettua vinkkiä painonpudotukseen

Kesän TOP 13 -vinkkiä, jotka vievät sinua kohti tavoitteitasi

Aktiivisuus, liikunta ja palautuminen:

1. Lisää arkiaktiivisuutta. Ulkona on todennäköisesti lämpimät ja kivat kelit, mikä tuo uusia mahdollisuuksia liikkumiseen. Arkiaktiivisuutta voi lisätä tekemällä puutarhatöitä pihalla, pyöräilemällä töihin, samoilemalla metsässä tai soutelemalla mökkeilyn ohessa. Erityisesti aktiivisuus ulkosalla tekee todella hyvää mm. stressin helpotuksen suhteen keholle ja mielelle, mikä entisestään edesauttaa muutosta.

2. Hyödynnä mahdollisuudet liikkua, tai kokeile uusia tapoja. Lyhyet matkat onnistuvat kävellen tai pyörällä. Ota käyttöön askelmittari ja lisää tavoitteita kesälle. Uiminen ja soutelu tai vaikkapa halkojen hakkaus aktivoi mukavasti kehoa. Hurjimmat voivat kokeilla jotain uutta lajia, kuten suppailua tai melontaa.

3. Treenaa ulkona. Jos haluaa ihan treenata, niin kehonpainoharjoittelu tai pieni taukojumppa onnistuu vaikka mökin pihalla.

4. Panosta palautumiseen. Rentoudu luonnossa. Kuuntele mielikuvaharjoitteita. Venyttele ja panosta kehonhuoltoon kurssialueen harjoitteiden avulla.

5. Pidä huoli levosta. Jos mahdollista, pidä huolta riittävästä ilmanvaihdosta erityisesti kuumimpien kelien aikaan. Pimennysverhot voivat myös auttaa nukkumaan paremmin valoisien öiden aikaan.

Oletko +50v ja haluaisit iällesi sopivat treeniohjeet, jos kyllä, niin klikkaa kuvasta ja saat itsellesi sellaisen. =)

Ruokavalio ja nesteytys:

6. Ravinnollisesti riittää kun muista ruokavaliossa ne perusasiat eikä tarvitse tavoitella täydellisyyttä.

7. Syö säännöllisesti sopivia annoskokoja omaa kylläisyyttä kuunnellen. Ravitse kehoasi monipuolisesti. Muista rauhallisesti 80 % täyteen syöminen. Voit käyttää vaikka pienempää lautasta jos tuntuu, että lautaselle alkaa kertyä normaalia isompia annoksia. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että värilliseltä lautaselta ihmiset söivät keskimäärin pienempiä annoksia kuin valkoiselta.

8. Pidä kiinni ruokarytmeistä. Ruokailun säännöllisyys auttaa pitämään huolta, että mieliteot eivät esimerkiksi liian pitkien ruokailuvälien vuoksi pääse kasvamaan liian suuriksi. Jos yleensä syöt aamupalan, ei sitä kannata kesällä myöskään jättää väliin.

9. Pidä kiinni Muutos-ystävällisestä ruokavaliosta. Muista kasvikset, proteiini ja hyvät rasvat sekä laadukkaat hiilihydraatit. Paljon puhumme myös armollisuudesta, mikä pätee myös kesään. Kesällä voi grillata ja nauttia jäätelöä tai muita itselle mieluisia ruokia ja juomia kohtuudella.

10. Grillaa monipuolisesti. Grillaus mahdollistaa uusia tapoja hyödyntää terveellisiä ja sesongissa olevia kasviksia (esim. kasvisvartaat, kasvisnyytit, täytetyt sienet). Voi syödä laadukkaita lihoja ja kaloja tai vaikkapa kanaa. Uusia perunoitakin on tarjolla ja erilaiset salaatit sopivat hyvin kesäpöytään.

11. Marjat ovat parhaimmillaan. Välipaloihin ja jälkkäreihin löytyy reilusti valinnanvaraa kotimaisista marjoista, jotka ovat varsinaisia terveyspommeja.

12. Aloita aamu raikkaalla tuorepuurolla tai lisää maistuvia smoothieta pitkin päivää.

13. Muista riittävä nesteytys, ja nyt puhun vedestä. Kesähelteillä kivennäisvesi on myös hyvä vaihtoehto nesteytykseen varsinkin jos hikoilee reilusti. Yleensä ruokavaliosta saa riittävästi suoloja, mutta kovilla helteillä kivennäisvesi täydentää sitäkin mukavasti. Määriin riippuen tulee käyttää maalaisjärkeä, joskin tarve voi kuumilla keleillä olla normaaliin verrattuna jopa kaksinkertainen hieman hikoilusta riippuen.

Ja jos nyt summaan hieman tätä kaikkea, niin itseasiassa kesä on mitä parasta aikaa toteuttaa elämäntapamuutosta kohti terveempää kehoa ja kevyempää oloa. Tarvitsee vain panostaa hieman siihen omaan ajankäyttöön.

Tehdään asioita kohtuudella ja edetään rauhassa eteenpäin kohti pysyvää ja kestävää muutosta. Ei olla liian ankaria tai ehdottomia itseämme kohtaan. Kesä on vain kerran vuodessa, joten siitä pitää muistaa nauttia!

Sellaista vielä, että jos vyötärö ei tunnu kiinteältä, niin lue tästä ohjeet 14 päivän vatsalihashaasteeseen. Lupaan, että jos haasteen suoritat, saat aikaan näkyviä muutoksia! =)

 • Riikka sanoo:

  Olipa kiinnostava artikkeli! Näillä vinkeillä kesästä kyllä nauttii ja ei joudu tinkimään liikaa siitä, että paino pysyy vähintäänkin kurissa =)

 • Maija sanoo:

  "Kaikki tai ei mitään" - tähän tulee syyllistyttyä aika usein.. Tämä kirjoitus oli kyllä juuri sopiva tsemppi aurinkoiseen päivään. Kiitos!

 • Esa Santala sanoo:

  Kohtuudet päivän palautuminen, erityisesti kuona aineista ja muuten negatiivisesti huonoista . juoma- aineista , syömällä monipuolisesti. Esa

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

  >