Teetkö tämän virheen tavoitteen asettamisessa?

Olemme aikaisemminkin käsitelleet sitä kuinka muutoksen toteuttaminen on taitolaji. Se on taito jota voi harjoitella. Ja siinä voi kehittyä paremmaksi. Tehdäksesi isoja muutoksia sinun tarvitse tehdä pieniä, päivittäisiä säännöllisiä tekoja. Itse asiassa käyttäytymisesi ja tekosi ovat ainoita sinun itsesi hallinnassa olevia asioita. Joten hyödynnä niitä sinun tavoitteenasetannassasi.

Teot vai lopputulokset

Maailma on melko arvaamaton paikka. Elämässä voi tapahtua kaikenlaista. Jos haluat myydä asuntosi hyvään hintaan, voit kunnostaa sen ja tehdä pintaremontin, mutta markkinatilanteeseen et voi kuitenkaan vaikuttaa.

Jos haluat lähteä piknikille, voit ostaa kaupasta eväät ja pakata kaiken valmiiksi lähtöä varten, mutta säätä et voi hallita ja se voi pilata aikaisemmat suunnitelmasi. Sama pätee myös hyvinvointiin.

Et voi pakottaa kehoasi käskystä hävittämään kymmentä kiloa rasvaa, toipumaan loukkaantumisesta tai muuttamaan kolesteroliarvoja. Lopputulokset ovat se mitä sinä haluat kuten kymmenen kilon laihtuminen, mutta lopputulos ei kerro sinulle tarkalleen ottaen mitä tarvitsee tehdä. Toisin sanoen, sinä et voi hallita lopputulosta.

Teot taas ovat niitä mitä voit hallita ja joiden avulla pääset haluamaasi tavoitteeseen. Tekoihin perustuvat, eli toiminnalliset tavoitteet antavat sinulle selkeän toimintamallin ja ohjeet toteutettavaksi.

Aseta toiminnallisia tavoitteita

Sen sijaan, että asetat itsellesi lopputulokseen sidottuja tavoitteita, keskity mieluummin asettamaan toiminnallisia tavoitteita.

Tässä muutama esimerkki, jotta näet niiden keskinäisen eron:

Lopputulokseen sidotut tavoitteet, esimerkiksi:

  • Juokse viiden kilometrin lenkki 30 minuutissa.
  • Laihdu kymmenen kiloa.

Toiminnalliset tavoitteet:

  • Juokse seuraavan kuukauden ajan kolme kertaa viikossa 30 minuuttia kerrallaan nostaen vähitellen lenkin pituutta ja tempoa.
  • Lisää päivittäiseen arkeen Muutos-valmennuksen ruokavalioon, liikuntaan ja mieleen liittyviä hyvinvointia edistäviä tapoja yksi kerrallaan ja hallitussa tahdissa. Seuraa edistymistä ja tee tarvittavia muutoksia.

Saat varmaankin kiinni ideasta.

Kiinnitä huomiota siihen, että toiminnalliset tavoitteet sitouttavat sinua tekemään jonkun tietyn toimenpiteen, joka johtaa haluamaasi lopputulokseen.

Sen lisäksi huomioi myös:

  • toiminnalliset tavoitteet ovat asioita, joita teet säännöllisesti ja jatkuvasti
  • toiminnalliset tavoitteet ovat pieniä tekoja, joiden tekeminen on sinulle mahdollista ja hallinnassasi
  • toiminnalliset tavoitteet ovat usein asioita, joita sinä pystyt tekemään juuri nyt, tänään tai lähitulevaisuudessa

Muista: sinä et voi hallita lopputulosta, mutta sen sijaan sinä voit hallita niitä tekoja, jotka säännöllisesti tehtynä vievät sinua oikeaan suuntaan.

Kiinnitä erityisesti huomiota siihen, kuinka se mitä sinä teet juuri nyt ja lähitulevaisuudessa vaikuttavat haluamaasi lopputulokseen.

Näin onnistut

Ole realistinen siitä mitä pystyt tekemään. Mieluummin aliarvioit kykyjäsi. On parempi aloittaa pienin askelin ja onnistua sen sijaan, että asettaa valtavat tavoitteet ja tuntee itsensä epäonnistuneeksi jos niitä ei täysin saavuta.

Keskity tekemään yksi kerrallaan pieni ja sinulle toteutettavissa oleva teko. Muista juhlistaa ja iloita pieniäkin onnistumisia!

Mitä tehdä nyt?

1. Mieti miltä haluamasi lopputulos näyttää (esimerkiksi miltä tuntuu kun olet haluamassasi tilassa ja näyttää kehosi näyttää kun olet tavoitteessasi).
2. Listaa miettimäsi toiminnalliset tavoitteesi.

Mitkä kolme säännöllisesti toteutettua tekoa vievät sinut haluamaasi tavoitteeseen.

Mitä teet tässä kuussa?
Mitä teet tällä viikolla?
Mitä teet tänään?

Pidä nämä teot mahdollisimman yksinkertaisina. Keskity tekemään pieniä, konkreettisia ja päivittäisiä tekoja, jotka vievät sinut kohti tavoitettasi.

Sen jälkeen vain teet ne. Tänään ja päivittäin. Säännöllisesti.

Teimme aiheesta myös videon, jonka suosittelemme katsomaan:

Mitä seuraavaksi?

Mieti millä keinoin sinä voit päästä tavoitteisiisi. Jos kaipaat apua, Muutos-valmennus tarjoaa selkeän ja helposti toteutettavan vaihtoehdon, jonka avulla lukuisat ihmiset ovat vihdoin päässeet tavoitteisiinsa. Ohjelmassa käydään kokonaisvaltaisesti läpi elämänmuutokseen tarvittavat asiat ruokavalioon, liikuntaan ja mieleen liittyen. Lisätietoja löydät täältä.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

>