Huonolaatuisen unen tunnusmerkit

Vaikka söisit hyvin ja liikkuisitkin suositusten mukaisesti, silti emme välttämättä tunne oloamme sellaiseksi kuin haluaisimme, tai ulkonäkömme ei vastaa hyviä elintapojemme. Tällöin herää kysymys, että mikä on pielessä? Vastaus saattaa liittyä unen laatuun.

Lue oheinen lista läpi ja mieti kärsitkö huonosti nukkuvan ihmisen oireista:

1. Mielesi on sumuinen

Se mitä opimme ja koemme päivän aikana siirtyy pysyvään muistiin nukuttuamme. Mikäli, emme nuku hyvin siitä seuraa heikentynyttä keskittymiskykyä, sekaannusta ja asioiden unohtelua.

2. Olet onneton

Nukkuessamme kehomme tuottaa hormoneita, jotka parantavat mielenlaantuamme. Huonosti nukutun yön jälkeen olemme stressaantuneempia, huonotuulisempia ja riskimme sairastua masennukseen on korkeampi.

3. Sairastelet usein

Kun emme saa tarpeeksi nukuttua T-imusolut vähenevät ja tulehdustilat kasvavat kehossamme. Siksi kehollamme on korkeampi riski sairastua virusten ja bakteerien aiheuttamiin sairauksiin. Myös monet muut sairaudet, jotka kehittyvät kehon tulehdustilassa voivat lisääntyä.

4. Kamppailet painon kanssa.

Huonosti nukkuvalla rasva ei tahdo oikein palaa sillä, ruokahalua säätävät hormonit ovat hereilläoloaikana yliaktiivisia väsyneillä. Tällöin ruokahalu on kova ja tekee mieli syödä suuria määriä sokeripitoisia ruokia.

5. Liikunta tuntuu raskaalta.

Hyvässä unessa kehomme välittäjäaineet uusiutuvat ja kehosta poistuu aineenvaihdunnan kuona-aineita. Väsymme liikuntasuorituksessa nopeammin, ja reaktioaikamme ovat hitaampia. Myös luontainen halumme liikkua tai urheilla on vähentynyt.

Tuntuiko siltä, että tunnistit itsesi? Silloin olisi hyvä jos alkaisit kiinnittämään enemmän huomiota päivän rutiineihin, jotka vaikuttavat hyvään uneen. Kirjoitan vielä kokonaan oman artikkelin tästä aiheesta. Käyn siinä läpi millaiset arkirutiinit varmistavat syvän ja laadukkaan unen.

 • Pekka Peltonen sanoo:

  Liikkumiseni on raskasta

 • Sini sanoo:

  Koen, etten palaudu kunnolla yön aikana ja olen melkein aina päivän aikana todella väsynyt, jolloin en tahdo saada mitään aikaan. Olen elänyt tätä jo kauan. En tiedä miten pääsisin tästä eteenpäin. Kaikki mitä teen kotona päivän aikana on väkinäistä, koska olen niin väsynyt. Ei ole voimia. Olen eläkkeellä, joten ajasta ei ole kyse sinänsä, mutta töitä on aika paljon kodissani. Asun perheemme entisessä kodissa nykyisin yksin.
  Koen eläneeni aivan liian suurissa saappaissa ikääni kuntooni ja väsymykseeni nähden jo vuosia.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

  >