Tein päätöksen, että maanantaina alkaa uusi elämä. Ruokavalio uusiksi, salijäsenyys ja viikottaiset lenkit ohjelmaan. Ensimmäinen viikko meni hyvin, sitten paikat alkoi kipeytyä, alkuinnostus hiipua ja liikkuminen tuntua pakkopullalta. Rahka, tonnikala ja salaatti ei enää maistunut. Parin viikon päästä peruin salijäsenyyden. Lenkitkin jäi taas vähemmälle.”

Tälläisen tarinan kertoi Liisa, 52v, joka kuvaa monen ihmisen yritystä saada liikunnasta osa omaa säännöllistä arkea. Halua olisi, mutta miksi se tuntuu niin vaikealta?

Käydään nyt läpi kokemuuksemme pohjautuen  parhaat vinkit kotitreenaamiseen ja liikuntaan, jotta voit kiinteytyä ja pudottaa ylimääräistä painoa, tai muuten vain nauttia liikunnan terveyshyödyistä.

TOP-5 vinkit liikunnan aloittamiseen ja tulokselliseen treenaamiseen 

 1. Ymmärrä miksi kannattaa liikkua. 

  Liikunnalla ja lihaskuntoharjoittelulla on kalorien kulutusta huomattavasti laajemmat hyödyt mm. painonhallintaan ja yleiseen terveyteen. Kuten varmasti jo tiedät, säännöllisellä ja monipuolisella lihaskuntoharjoittelulla on monia hyötyjä, kuten: 
  • lihasten yleiset voima- ja kestävyysominaisuudet kehittyvät
  • luiden voima ja tiheys lisääntyy
  • koordinaatio, lihasten hermotus ja lihastasapaino paranee


   Ylipäätänsä tavoitteista riippuen:
  • lihasmassa lisääntyy
  • voima kasvaa
  • rasvaprosentti pienenee

Tee meidän uusi 3 min testi: Minkälainen treeni ja tavoitteet sopivat sinulle ja saat samantien vinkit etenemiseen

 1. Kirkasta ja selkeytä omat tavoitteet, jotta tiedät mitä kohti olet menossa.

  Syvällisen motivaation ymmärtäminen auttaa jaksamaan läpi erilaisten vastoinkäymisten.

  Muista, että se mihin keskityt, kasvaa ja saat sitä lisää. Keskity siihen mitä haluat, älä siihen mitä et halua. Hyvinvointia edistäessä huomio keskitetään hyvinvointia edistäviin asioihin ja tekoihin, sekä omaan tavoitetilaan. Mitä enemmän keskitymme terveyttä edistäviin asioihin, sitä enemmän vedämme puoleen ihmisiä ja mahdollisuuksia, jotka tukevat meitä matkallamme.
 2. Aloita kevyesti ja luo säännöllinen rutiini tekemiseen. 

  Vasta sen jälkeen nosta haastetasoa ja treenaamisen intensiteettiä. Moni tekee virheen siinä, että aloittaa samantien liian rankan kuntokuurin, joka jää vain viikon parin pyrähdykseksi.
 3. Kehomme ei ole kehittynyt toimimaan optimaalisesti ilman elinikäistä fyysistä aktiivisuutta, mutta mielemme ei ole kehittynyt saamaan meitä liikkeelle, ellei se ole välttämätöntä, nautinnollista tai muuten palkitsevaa. 

  Tästä kaikesta syntyy haastava ristiriita. Olennaisin asia on saada mielekkyys tekemiseen. Toisin sanoen on tärkeä löytää itselle mieleistä tekemistä. Avain on pyrkiä tekemään liikunnasta hauskaa, sosiaalista, mielihyvää tuottavaa ja jotain, johon sitoudumme mielellämme.
 4. Viestitä keholle: Lihakset, olette tärkeitä, mutta pystyttekö vielä parempaan?

  On olemassa kolmenlaista viestiä, jota voimme välittää lihaksistolle ja kehollemme. 
 • Viesti #1: Välinpitämättömyys: olette turhia. Tämä on se viesti jos emme säännöllisesti liiku, venyttele tai tuo vastusta ja kuormaa lihaksistollemme. Vähitellen lihasmassa alkaa kadota. Kehomme ajattelee, että jos et kerran käytä näitä lihaksia, ne ovat varmaankin turhia.
 • Viesti #2: Olette ihan ok. Älkää menkö mihinkään, luultavasti tarvitsen teitä. Tätä viestiä tukee normaali arjen liikkuminen, jossa ei kuitenkaan tuoda isompaa ja nousujohteista kuormitusta. Tällainen harjoittelu auttaa ylläpitämään nykytilannetta, mutta ei kehitä suuntaan tai toiseen.
 • Viesti #3: Olette tärkeitä, mutta pystyttekö vielä parempaan? Tämä viestittää sitä, että te lihakset olette minulle tärkeitä, mutta kyllä me pystytään vielä parempaan. Tämä viesti menee parhaiten perille, kun välillä kuormitamme lihaksia ihan kunnolla niin, että kun lihaksesi käyvät palauttaville yöunille, on niillä mielessä “huomenna haluan selviytyä kuormituksesta vielä hieman paremmin”. Tämän seurauksena voima ja lihasmassa kasvaa.

  Tämä viesti menee parhaiten perille, kun aika ajoin kuormitamme lihaksia ihan kunnolla niin, että kun lihaksesi käyvät palauttaville yöunille, on niillä mielessä “huomenna haluan selviytyä kuormituksesta vielä hieman paremmin”.

  Toisin sanoen lihaskasvun aikaansaamiseksi sinun on kuormitettava kehoasi suuremmalla rasituksella kuin mihin se on aikaisemmin tottunut. Voit lisätä vastusta, nostaa raskaampia painoja tai lisätä harjoitusten monipuolisuutta.
 1. (BONUS) Treenien sujuvuuden ja edistymisen kannalta ruokavalio, nesteytys sekä riittävä lepo ja palautuminen ovat avainasemassa.

  Perusteiden mestarillinen hallinta ja säännölliset teot tuovat kestävät tulokset.

Näiden vinkkien avulla pääset jo alkuun. Seuraavaksi puhutaan siitä, miten saat omat tavoitteesi ja motivaation sellaiselle tasolle, että mikään muu kuin onnistuminen ei ole enää vaihtoehto!

t. Tuomas

Jos kaipaat tukea liikunnan aloittamiseen tai treenien viemiseen uudelle tasolle, tutustu uuteen MuutosTreeni-valmennukseen, hyödynnä -50 % kampanjatarjous ja ota seuraava askel kohti tavoitettasi. Lisätietoa löydät täältä.

 • Eini sanoo:

  Mukavampi elämä on alkanut. Jumppatunti x1 vk, tanssitunti (1½h) x1, kotiharjoittelua jumppamatolla ohjeitanne noudatellen, ulkona reipasta kävelyä sauvojen kanssa tai ilman kauniissa syysilmassa. Juon 1½-2 l vettä päivässä, syön terveellisesti ja rauhallisesti. Elämä hymyilee !

 • Sirpa Sinkkonen sanoo:

  Olen tehnyt pieniä treenejä aamupv.. Sekä ne stressin hallinta harjoitukset.. Ihan hyvälle tuntuu..
  On tullut paljon asiaa ja uusia linkkejä jatkuvasti.. En kestä perässä.. Tuun täältä pikkuhiljaa.. Olen kuulovammainen.. Joskus videoiden kuuntelu on haastavaa.. Minun pitää mielellään nähdä myös puhujan kasvot... 😊👍 Täältä tullaan

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

  >